המחירים הנפשיים של גבריות מסורתית: הנחיות APA
באוגוסט 2018 פרסמה לראשונה האגודה האמריקאית לפסיכולוגיה (A.P.A) מדריך לעבודה עם גברים ובנים.
למרות שבמשך השנים פרסמה מדריכים לעבודה עם מיעוטים שונים או עם נשים וילדות, גברים וילדים נחשבו במהלך ההיסטוריה ל״נורמה״, ועל כן לא זכו למדריך משלהם.
המדריך פורץ הדרך כולל עשרה קווים מנחים ומניח שלעתים קרובות זכרים נדרשים להתאים ל״אידאולוגיה גברית מסורתית״, ובכך הם משלמים מחירים מנטליים ובריאותיים.
למרות שהמושגים המקובלים אודות גבריות שונים מתרבות לתרבות ומגיל לגיל, ה-A.P.A מוצא שהמכנה המשותף למושגי הגבריות המקובלים מגולם בתפיסות של ״אנטי-נשיות, השגיות, הימנעות מהחצנת חולשה, הרפתקנות, לקיחת סיכונים ואלימות״.
כאשר קישור למאמר שנכתב אודות המסמך פורסם בחשבון הטוויטר של A.P.A, תגובות שליליות לא אחרו להגיע, חלקן מגופי תקשורת שמרנים, אבל לא רק.
בין המגיבים היו מי שטענו כי הקווים המנחים משרטטים את הגבריות המסורתית כהתנהגות של ״חזירים״ ו״חלאות״, ואף עלתה השאלה הבאה: אם גברים נאבקים יותר ככל שהם נדרשים לסטות מההתנהגות המסורתית ה״נורמלית״ שלהם, האם באמת יש להכחיש ולדכא את ״טבעם ההכרחי״?
למרות שהעבודה על ניסוח המדריך החלה ב-2005, פרסום התוצאה המוגמרת על רקע קמפיין ה-#MeToo משקף שיח עכשווי בנושאי מגדר, איומים והטרדות.
על פי מנסחי המדריך, מטרתו היא בראש ובראשונה לסייע לגברים ולבנים לחיות חיים שמחים ובריאים יותר, שכן גברים נוטים יותר להתאבדויות ולמחלות לב וכלי דם, וככל שהם מתבגרים הם בודדים יותר. לדבריהם, הקווים המנחים נוסחו מתוך שאיפה לסייע לגברים להרחיב את המנעד הרגשי שלהם ולא על מנת לקחת מהם את עוצמתם. קולות הטוענים לטובת המדריך גורסים כי כולנו נולדים עם צורך בקשרים אישיים קרובים, החיוניים לבריאותנו, בעוד שחינוך בנים שלא להראות רגשות מרחיק אותם מצרכיהם הבסיסיים.
עוד נטען בקווים המנחים כי לעיתים גברים נמנעים מלפנות לעזרה, כולל מקצועית, מתוך חשש להיתפס כחלשים, וכאשר הם כן פונים לפסיכולוג, לעתים יטעה איש המקצוע ויאבחן את מצבם כנובע משימוש בסמים, למשל, ולא מבעיה עמוקה יותר, לדוגמה דיכאון. דוגמא עדכנית ומצערת, טרם הבחירות בישראל, 2019, באה לידי ביטוי בהתקפה על הטיפול והנפשי שקיבל, לכאורה בני גנץ. מעבר לעצם הפצת המידע, שתקפותה שנויה במחלוקת, עולה שאלה נוקבת לגבי התפיסה בדעת הקהל על טיפול פסיכולוגי לגנרל. האם גבר, מנהיג, מפקד, יכול להרשות לעצמו לבקש עזרה נפשית, או שאנו נתונים עדיין בימים של הסתרה ופגיעה בדימוי?
המדריך של A.P.A אינו מסתפק בהנחיות: הוא מתבסס על מחקרים קליניים מבוקרים ומצטט מאמרים שפורסמו בכתבי עת רציניים, לפיהם גברים מתים צעירים יותר מנשים (בשל תזונה לקויה או התנהגויות מסכנות בריאות, כמו עישון טבק), אחראים על מרבית מעשי האלימות בארה״ב ומהווים את חלק הארי של רשימת הקורבנות, וזאת למרות שבכל קבוצה אתנית הם בעלי יתרון סוציואקונומי מובהק על פני נשים. עוד קובע המדריך כי פרמטרים כלכליים וגזעיים משפיעים על מצבם של הגברים. למשל, למרות שגברים רבים יותר מאכלסים את בתי הכלא ביחס לנשים, גברים שאינם לבנים נכלאים בשיעורים גבוהים יותר גם כאשר שיעורי הפשע של לבנים זהים.
מכיוון ש״גברים הטרוסקסואליים לבנים״ נתפסו במרוצת ההיסטוריה כ״רפרנט נורמלי״, צרכיהם הפסיכולוגיים והרגליהם נחשבו לאוניברסליים יותר ממה שהם במציאות, דבר ש״שיטח״ את הפסיכולוגיה. בשנות ה-60 וה-70 עודדה התנועה הפמיניסטית מבט מגדרי על בני האדם, ומצדדי המדריך טוענים כי הדבר משפיע לטובה גם על גברים:
כאשר גבר קורא תיגר על הפרשנות הפטריארכלית של מגדר הוא עלול להיתפס כ״כישלון״ או כחלש, בעוד שכאשר אישה מבקרת את המערכת שמדכאת אותה – עשוי להתברר שהמערכת מדכאת גם גברים, על אף שהיא מעניקה להם כמה זכויות יתר.
תוקפם של הקווים המנחים החדשים יפוג בתום עשר שנים ממועד פרסומם, לטובת עדכון וחשיבה מחדש. עד אז הם נועדו לשמש פסיכולוגים, על מנת לסייע להם להבין את צרכיהם האינדיבידואליים של מטופליהם, ולהסתכל על גברים ובנים כיצור מורכב ולא שבלוני או ״סטנדרטי״.
לעניות דעתי, מלבד הבדלים ביולוגיים ברורים, גברים אינם נולדים גברים ונשים אינן נולדות נשים, אלא מחנכים אותם להיות כאלה. לכל אדם בעולם עשוי להיות כל סט אפשרי של תכונות מתוך מאגר התכונות וההתנהגויות האנושיים, ללא תלות בהשתייכותו למגדר זה או אחר. בני אדם אינם אלקטרונים או פוטונים, ויחד עם זאת, טבועים בנו דפוסים של הכנסת דברים ואנשים אל תוך תבניות. מחד גיסא, ללא דפוסים אלה לא היינו יכולים לשרוד. מאידך, יש לזכור שגם כאן מותר האדם מן הבהמה. תחימת בני אדם בתוך תבניות על פי גזע או מגדר אולי הופכת את החיים לפשוטים יותר, אך גם לפשטניים מאוד. בעיקר, היא גורמת ל״מתבנת״ לאבד את המהות האמיתית של האדם שמולו, או במקרה של מטפל – לפספס את צרכיו האמיתיים של המטופל. אדם, קל וחומר מטפל, אשר יצליח לנקות מהסתכלותו את התבניות המגדריות והאחרות הטבועות בו ולתפוס באופן המזוקק ביותר את האדם שיושב מולו, עשה 90% מהדרך לטיפול מוצלח.
כתבה: גיא פינקלשטיין
מקורות:
איתן גילור מילר (2019). הגבריות המסורתית פוגעת בבריאותם הנפשית והפיזית של בנים וגברים. אתר הארץ
ד"ר אסף רולף בן-שחר (2010). מה הסיבות לאלימות של גברים ובאילו שיטות אפשר להתמודד אתה. אתר הארץ
Jacey Fortin (2019). Traditional Masculinity Can Hurt Boys, Say New A.P.A. Guidelines. New York Times