מכון טמיר 2023

התכנית להכשרת מנחי קבוצות בירושלים-מרכז קבוצות

ראיון עם טל אלון על התכנית המתחדשת של הנחיית קבוצות בירושלים:
מבנה התכנית, ערכים, עמדות מקצועיות למה כדאי, באמת, להירשם ולצאת לדרך...
תאריך פרסום: 7/10/2018

התכנית להכשרת מנחי קבוצות

של מרכז קבוצות בירושלים

 

ראיון עם טל אלון

מראיינת: מור צח, מכון טמיר

 

טל אלון

טל אלון 


 

ברכות על התכנית!
ספרי לי על התכנית, ומה המאפיינים הייחודיים של התוכנית ביחס לתוכניות אחרות?

התכנית להכשרת מנחי קבוצות של מרכז קבוצות בירושלים משלבת ניסיון מצטבר של מספר תכניות הכשרה שהתקיימו בשנים האחרונות באזור המרכז ובאזור ירושלים, בהיבט של תהליך ההתפתחות של המשתתפים, מבנה התכנית, ההתנסות והמתודות בהן השתמשו בכל אחת מהתוכניות.

הפסיכולוג ויקטור שבאר היה קו-מנהל במשך שנים של התכנית להכשרת מנחי קבוצות במרכז ציפורי, שלאחר מכן  המשיך להתקיים במרכז יצחק רבין בירושלים, יחד עם ד"ר אמיר אזרחי וד"ר אדוה שוובל, שמגיעים מתחום הטיפול והתרפיה במוסיקה.

ויקטור שבאר

ויקטור שבאר

 

אני לימדתי בתכנית ההנחיה באוניברסיטת תל אביב ובמרכז הבינתחומי בהרצליה, תכנית בה ניתן דגש להנחיית קבוצות בארגונים עסקיים.

מבחינת הרקע המקצועי, אנחנו מגיעים מדיסציפלינות שונות, שיחד מייצרות מניפה של תפישות בהנחיה; אני מגיעה מגישה פסיכודינמית, גישת "יחסי קבוצות" - המוכרת גם כמודל טוויסטוק. ויקטור מגיע מעולמות של פסיכודרמה, בשילוב הגישה האופרטיבית והסיסטמית / מערכתית. יחד עם שני המנחים הנוספים, אדוה ואמיר, אנו מייצגים טווח שלם של גישות שונות, כולל הנחייה בשילוב אמנויות. אני רואה במפגש הזה אירוע מאוד ייחודי - לא תמיד קורה שאנשי מקצוע, מרצים, מדריכים ומורים, מתכניות הכשרה שונות "מתחברים יחד".

הרגשנו שקיים ביקוש לתכנית קצרה יותר מהתכנית המסורתית בת השנתיים, ואנו רוצים לתת מענה להתפתחות כמנחה קבוצות בשנת לימודים אחת אינטנסיבית, בה קיימת אפשרות לקחת תפקידים (roles) שונים כמנחה.

התכנית נועדה גם לתת מענה למנחים שכבר עובדים עם קבוצות ברמות שונות של הדרכה, הכוונה או ניהול, ורוצים להעמיק את יכולתם להבין תהליכים קבוצתיים, ולהנחות באופן יותר מקצועי ומעמיק. בנינו את התכנית באופן מתפתח, ששם דגש על התנסות ועל מתודות פרקטיות בהתאמה לשלב בו נמצאת הקבוצה. ההתנסות  בפרקטיקום כוללת הנחיה, עיבוד ההנחיה באמצעות צילום וקבלת פידבק.

במהלך התכנית ממלאים המשתתפים תפקידים שונים עם דגש על התפתחות כמנחה, ועל הגברת המודעות העצמית; הכרות עם היכולות והסגנון האישי, הבנת תהליכים קבוצתיים, הנחייה בהתאמה להרכב הקבוצה, ולאור מטרת הקבוצה. כך שבכל פרק של התכנית קיימות מסגרות-פלטפורמות שונות ללמידה ולהתפתחות.
הרצון שלנו הוא להכשיר מנחים בעלי הבנה עמוקה יותר של הקבוצה, שיידעו להנחות  עם השערות עבודה והתערבויות ממוקדות, תוך שילוב של תאוריה ופרקטיקה.



 

מה מבנה ההכשרה? מה תלמיד עתיד לעבור במהלך השנה הזו?

במהלך התכנית מוצע שילוב בין התנסויות מגוונות. כל אחד מהמשתתפים, עובר מספר שלבים. למשל, הרבה  לפני שהוא "מתיישב" על כיסא המנחה, הוא מתנסה בעצמו כמשתתף בקבוצה מונחת, לאחר מכן הוא צופה בהנחיה של אחרים ומפתח ראיה שמאפשרת חשיבה על התהליך, על התערבויות ההנחיה, ועל השילוב ביניהם.

להיות צופה זה לימוד מאוד חשוב כי משתתף לא צריך לעשות את הדברים בעצמו, הוא יכול ללמוד אותם כמתבונן מהצד, במצב המאפשר הרבה פתיחות ללמידה מבלי להיות חייב "לקחת אחריות" על ההתערבויות ההנחייתיות. בשלב הבא המשתתף/ת מתנסה בתהליך בתכנון יחידת הנחיה, אותה הוא מנחה בעצמו לאחר מכן, ומי שיהיה מעוניין- יוכל להתנסות בהנחיה משותפת, הנחיה ב-Co. לימוד ההנחיה ייעשה גם בהתאמה לאוכלוסיות ספציפיות יותר שהמנחים עובדים איתם במערכות המקצועיות מהם הם מגיעים.

הנושא של ההתפתחות אישית קיים בדגש מאוד חזק בתכנית הזו. החל מראיון הקבלה, הכרות דרך התפקידים השונים במהלך התכנית והמשמעות של סגנון אישי כמנחה. מה אומר לכל אחד תפקיד של מנחה? רק לשאלה הזו יש משמעות שלמה בגישת "יחסי קבוצות" … מאין אדם מגיע ומה הוא מביא עמו, איפה זה פוגש אותו, ואילו משמעויות הוא מביא לתפקיד המנחה.


 

מבחינת ערכים- אילו מנחים אתם רוצים לראות בתכנית?

מדובר בקורס הכשרה בעל ערך משמעותי להתפתחות האישית. הערכים שאנו מדגישים קשורים למקצועיות, ליכולת לראות את הפוטנציאל הקיים בכל משתתף, לצד המסוגלות לראות את "האני והאחר" ממקום מקבל.  פיתוח היכולת להתבונן על עצמו כמנחה, שלומד תוך-כדי עשייה, שלוקח אחריות ומוביל תהליך, מאפשר תנאים לצמיחה והתפתחות עבור משתתפי הקבוצה.

בסופה של ההכשרה, נרצה לראות 'מנחים שיושבים בצורה בטוחה' על כיסא ההנחיה, מכירים את גישות ההנחיה ואת סגנון ההנחיה האישי שלהם, תוך שהם יודעים כיצד לבחור התערבויות שיקדמו את הקבוצה.

חשוב לציין שיש בתוכנית הטרוגניות של משתתפים ברמת הניסיון, הידע, והרב תרבותיות, שניתן ללמוד ממנה, ואנו פתוחים לשלב גם  תלמידים שמנחים כיום קבוצות בפועל, מבלי שעברו קורסי הכשרה, מנחים שרוצים להעמיק את הבנתם הקבוצתית ואת היכולות ההנחייתיות שלהם.

 

על התכנית - ברושור: 

תכנית להנחיית קבוצות בירושלים

לפרטים והרשמה: 

 

ויקטור שבאר - 

victor.shebar@mail.huji.ac.il

 

טל אלון - 

tal.alon@be-a-difference.com

 

 

לשיתופים דרך פינטרסט:

https://pin.it/hmerj2znuckiib

 

 

 


 

תגובות

הוספת תגובה

איתן טמיראיתן טמיר21/12/2019

. הי לכולן/ם, ניתן לפנות לויקטור שבר במייל זה: vshebar4@gmail.com תודה איתן

תמרתמר27/10/2019

. מבקשת לדעת האם התכנית עדיין רלוונטית

תמר צהר הראלתמר צהר הראל24/7/2019

. שלום אני מתעניינת לגבי קורס הנחיית קבוצות אשמח לפרטים, תודה רבה

שולמית גולדברג 0502057182שולמית גולדברג 050205718213/6/2019

. אשמח לשמוע אם נפתח הקורס גם בשנה הבאה ואם הוא מוכר לגמול השתלמות למורים. תודה רבה!

צרו קשר

מוזמנים ליצור קשר עם מכון טמיר: https://www.tipulpsychology.co.il


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.