30 עד 40 אחוזים מהחולים המטופלים באגף הפסיכיאטרי ב"שיבא" סובלים מהפרעות של מצב רוח (הפרעות אפקטביות).אחוז דומה של חולים סובלים ממצב פסיכוטי, ו- 20 עד 30 אחוז מהמטופלים הם אנשים בעלי הפרעות אישיות, או אנשים שסובלים ממצבים נוירופסיכיאטריים מעורבים.
כל המחלקות באגף הפסיכיאטרי ב"שיבא" זהות, למעט הבדל אחד, והוא, שמחלקה א' היא מחלקה המטפלת בנשים בלבד, בעוד שמחלקות ב' ו- ג' הן מחלקות מעורבות לנשים וגברים.
השירותים הניתנים במחלקות הם שירותי אבחון וטיפול ,כאשר הגישה הטיפולית המאפיינת את האגף מתמקדת בראיית המטופל מזווית ראיה הולסטית, כמכלול ביופסיכוסוציאלי. ההיבטים הביולוגיים, הפסיכולוגיים והחברתיים של המחלה נלקחים בחשבון בשלב האבחון, ובתכנון הטיפול.
הטיפול כולל גם מימד חברתי-שיקומי (ריפוי בעיסוק, טיפול באמנות, קבוצה לטיפול קוגניטיבי). אחד מהמאפיינים של הפסיכיאטרייה, יותר מאשר כל תחום אחר ברפואה, הוא עבודת הצוות. הרופאים, הפסיכולוגים, העובדים הסוציאלים, המרפאים בעיסוק והאחיות עובדים כולם יחד, באינטגרציה ותוך מתן גיבוי מלא על מנת להגיע לתוצאות טובות תוך פרק הזמן הקצר ביותר.
מנהל היחידה: פרופ' לאון גרינהאוס הצוות הבכיר:
פרופ' יוסף זוהר, מנהל פסיכיאטרייה א' ד"ר אליהו לפקיפקר , מנהל מחלקה ב' פרופ' מיכאל דוידסון, מנהל המערך האמבולטורי
מיקום: בניין נפרד בקמפוס של בית החולים השיקומי מספר מיטות: 90 מיטות אשפוז מלא וכעשרים מיטות אשפוז יום. תקשורת:
מחלקה א' 5303301 - 03 מחלקה ב' 5303825 - 03 מחלקה ג' 5303773 - 03 מרפאה 5303349/50 - 03
באגף הפסיכיאטרי עובדים כ35- רופאים. צוות האגף כולל גם פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק ואחיות המונים יחד למעלה ממאה איש. האגף הפסיכיאטרי ב"שיבא" מתאפיין הן ביכולת לאבחון מדויק, והן בשיטות טיפול מתקדמות. הטיפולים כוללים: טיפול תרופתי (פארמקולוגי), טיפול שיקומי, טיפול פסיכותראפי וטיפול סיעודי.
באגף נמצא מכון לטיפול בעזרת נזעי חשמל, ובתקופה האחרונה מתבצע גם טיפול בעזרת גירוי מגנטי.
טיפולים תרופתיים סומטיים המרכז הרפואי המשולב ע"ש "שיבא" משמש כמרכז רבעוני, ומטבע הדברים מתנקזים אליו חולים רבים הסובלים ממחלות עמידות לטיפול. האגף מרכז לתוכו מקרים שהם קשים יותר לטיפול מהנמצא במרכזים רפואיים אחרים. מסיבה זו ,אחד התחומים המרכזיים באגף הוא התחום של שילובים תרופתיים מתקדמים.
בחמש עשרה השנים האחרונות חלה בתחום הפסיכיאטרייה התרחבות ניכרת בתחום הטיפול התרופתי. תהליך זה מואץ בשנתיים- שלוש האחרונות, כאשר אנו עדים להפנמה של לפחות 5 קבוצות של תרופות חדשות וכמו כן הטיפול בגירוי מגנטי למוח. בחמש השנים הבאות עוד צפויות להתווסף תרופות ממשפחות חדשות אשר פועלות דרך מנגנונים ייחודיים.
שיטות פסיכותראפיות הטיפול הפסיכותראפי ניתן לחולים באגף במסגרת האשפוז במחלקות על ידי הצוות הפסיכולוגי. טיפול זה נחלק לשתי גישות עיקריות: הגישה הדינמית (הגישה הקלאסית) והגישה הקוגניטיבית ההתנהגותית. הטיפול בגישה הדינמית הוא טיפול קצר טווח המשולב בעיקר במקרים של הפרעות אישיות. טיפול זה מתייחס לרקע של המטופל והקונפליקטים המוקדמים בחייו.
הגישה הדינאמית מבקשת להבין מדוע האדם הגיע למשבר, תוך הערכת הצד האישיותי, הצד המשפחתי, זיהוי הקונפליקטים בהן נתון האדם, ובחינת התחומים בהם התפקוד לקוי. תובנות אלו מאפשרות שינוי התנהגותי אשר מוביל לשיפור המצב.
טיפולים פסיכולוגיים נוספים עשויים להיות טיפולים קוגניטיביים, התנהגותיים, ושילוב של השניים.טיפולים אלו כוללים, לדוגמה, שיטות עזר להתמודדות עם אופן החשיבה המיוחד שכרוך במצבי דיכאון - חשיבה בעלת אוריינטציה שלילית ופסימית. חשיבה כגון זו מכוונת אוטומטית אל הצד השלילי ושואבת את הסובל ממנה אל תוך הבעיות ללא תחושת מפלט.
הטיפול הסיעודי חולים רבים במחלקות האגף סובלים מקשיים רבים בביצוע תפקודים בסיסיים. הטיפול הסיעודי נועד לאבחן באילו מתיפקודי היומיום מתקשה החולה, ולסייע לו בהם.
במסגרת פעולות אלו נכללים תפקודים בסיסיים, החל מעשיית מקלחת וטיפוח עצמי, דרך יציאה לקהילה ועד ניהול פנקס צ'קים ואיזון התקציב המשפחתי. מדובר בטיפול אישי וחשוב, המיועד לעזור למטופלים אלו, ולהביא אותם לכדי יכולת גבוהה יותר בביצוע פעולות יומיומיות.
ריפוי בעיסוק
למידע בנושא ריפוי בעיסוק בחטיבה הפסיכיאטרית
ניזעי חשמל הטיפול בניזעי חשמל קיים מזה שישים שנה, והוא עבר הרבה מאוד תהפוכות ושינויים במהלך השנים. משתמשים בו בעיקר במצבים של דיכאון עמיד לטיפול, ובמצבים פסיכוטיים שאינם מגיבים לטיפול רגיל.
היעילות של טיפול זה נחשבת כיום לגבוהה ביותר, וכמות תופעות הלוואי הכרוכות בו הינה קטנה יחסית. עם זאת, בעקבות טיפולים רבים בניזעי חשמל עשויות להופיע בעיות בזיכרון כאשר ברובם המכריע של המקרים הזיכרון חוזר למצבו הרגיל תוך פרק זמן קצר.
אל האגף הפסיכיאטרי ב"שיבא" מתנקזים, כאמור, מקרים פסיכיאטריים קשים, ביניהם אנשים המתמודדים עם דיכאון קשה, המלווה לעיתים במחשבות אבדניות, או לאחר ניסיון התאבדות.
בין החולים המגיעים לאגף עשויים להיות גם חולים פסיכוטיים, אשר אינם מגיבים לטיפולים הרגילים.חולים פסיכוטיים אלו עשויים להיות בעלי התנהגות קיצונית ובלתי מרוסנת, לסבול מהפרעות בחשיבה, מהזיות ומאמונות מוטעות מרובות, ללא יכולת שיפוט לגבי גבולות בהתנהגות. הטיפול במקרים קשים אלה עשוי להיות טיפול בעזרת ניזעי חשמל. באגף הפסיכיאטרי מופעל מכון מתקדם ביותר לטיפול בניזעי חשמל, המטפל בחולים שמאושפזים במחלקות, וכן בחולים המגיעים אליו במסגרת אמבולטורית.
הטיפול בניזעי חשמל כרוך בהעברתה של פעילות חשמלית חדה. משך כל טיפול הוא כ 15דקות. סדרת טיפולים כוללת בין שש לעשר פעמים המתקיימים במשך מספר שבועות. הטיפול כשלעצמו אינו כואב במיוחד אך מצריך הרדמה מלאה ומגביל את החולה בשל זמן ההתאוששות הדרוש לאחריו.
גירוי מגנטי טיפול נוסף המתבצע באגף הפסיכיאטרי הוא באמצעות גירוי מגנטי למוח. מדובר בשיטה טיפולית ניסיונית, אולם התוצאות המחקריות העולות מהשימוש בה, מעידות כי בעתיד הקרוב ביותר היא צפויה להפוך לשיטה מקובלת, ואולי אף לתפוס את מקומה של שיטת הטיפול בנזעי חשמל.
היתרון הגדול בשימוש במגנט הוא שהטיפול בו אינו דורש הרדמה מלאה בדומה לזו המבוצעת בעת הטיפול בניזעי חשמל. יתרון נוסף הטמון בו, הוא העדרה המוחלט של תופעת הלוואי המתבטאת באיבוד זיכרון זמני. אדם אשר מקבל טיפול במגנט יכול לשוב למסגרת העבודה והפעילות הרגילים שלו, מיד עם תום הטיפול.
כיום משמש הטיפול במגנט כשלב ביניים בין הטיפול התרופתי והטיפול בניזעי חשמל. עבור חולים שלא מגיבים לתרופות נוגדות דיכאון או חולים שמגיבים לתרופות באופן איטי, ישמש המגנט כזרז לטיפול התרופתי או כאמצעי המונע מהצורך בטיפול בניזעי חשמל.
|