לוגו פסיכולוגיה עברית

×Avatar
אני מסכימ.ה להצטרף לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים ומידע שיווקי
זכור אותי
פסיכותרפיה מינית יצירתית לאחר פגיעה מיניתפסיכותרפיה מינית יצירתית לאחר פגיעה מינית

החץ שפגע בהתעוררות המינית של דפנה: פסיכותרפיה מינית יצירתית לאחר פגיעה מינית

כתבות | 23/7/2024 | 1,233

הפסיכותרפיה המינית היצירתית מעודדת יציאה למסע חקירה של התסמין המיני ומתאימה למטופלים, בעלי כוחות ומסוגלות רגשית לחקור את המיניות הפצועה
המשך

החץ שפגע בהתעוררות המינית של דפנה

פסיכותרפיה מינית יצירתית לאחר פגיעה מינית1,2

חגית ארצי

 

 

מבוא

האם ניתן לשוב הביתה, כאשר הבית הוא המקום שבו חוללה המיניות? האם המיניות שיצרה סבל וכאב יכולה להפוך למרחב ריפוי? שאלות נוקבות אלו מלוות אותי לאורך חיי, במסעי האישי והמקצועי, שנותב באורח פלאי ומדויק להיותי מטפלת מינית מוסמכת. פגיעה מינית מערערת את התנאים הנדרשים לאחדות המינית: החופש להיות אני, תחושת שייכות מטיבה וחיבור זוגי המבוסס על תשוקה מינית, היוצרים את המיניות השלמה, המיניות הטובה דיה. לאחר הפגיעה, המיניות מפצה, מורחקת, מנותקת או הופכת להיות מכוונת לאחר. הפיצוי, ההימנעות, הניתוק והריצוי, מעצימים את תחושת חוסר האונים ומשבשים את יכולת החיבור למיניות השלמה. הבחירה במקצוע הטיפולי, מצריכה אומץ לב והתפתחות אישית לצד הגדילה המקצועית ובאמצעותה. אומץ הלב הוא האחדות בין הנחישות והתעוזה לרגישות ואהבת האדם, המובילים את המטפלים לשאת את התקווה עבור המטופלים, אך גם להיות מורה דרך, במסע חזרה אל המיניות הטובה דיה.

 

מיניות לאחר פגיעה מינית

התסמין המיני הוא חלון הצצה לתוצאותיה של הפגיעה המינית. התסמינים המיניים יכולים להיות גופניים ונפשיים, אך גם להשפיע על דפוסי החשיבה ודפוסי ההתנהגות של הנפגעים.

לפגיעה המינית יש השפעות גופניות-רפואיות הפוגעות בבריאות הגופנית השלמה (ההוליסטית).

  1. כאב מתמשך (כרוני) - נפגעי פגיעה מינית עלולים לחוות כאב גופני מתמשך, המגלם את הסבל הגופני של הפגיעה המינית. הכאב יכול להיות באברי המין, באיברים שונים בחלל הבטן וכן כאבי ראש וכאבים בגפיים ובשלד.
  2. מחלות מתמשכות - נפגעי פגיעה מינית עלולים לחלות במחלות מתמשכות ובתסמינים גופניים כמו אלרגיות, מחלות עור, דלקות, עצירויות ומחלות מתמשכות בדרכי השתן ובנרתיק.
  3. דחק מתמשך - ההשפעה המתמשכת של הפגיעה המינית, יוצרת תגובת לחץ תמידית, המאופיינת בהפרשה של הורמוני דחק. הורמוני הדחק, כמו אדרנלין וקורטיזול, מותירים את הגוף במצב של עוררות יתר וחוסר שקט, המתבטאים במתח וחרדה.
  4. הָלֶמֶת (PTSD) - נפגעי פגיעה מינית עלולים לחוות תסמינים גופניים המשחזרים את הפגיעה באמצעות הבזקים לעבר (פלאשבקים) וסיוטים. התסמינים הגופניים כוללים הזעת יתר, נוקשות שרירים, רעידות, התפרצויות בכי ותקיפות אלימות.

הפגיעה מינית מאופיינת בתסמינים גופניים מיניים הפוגעים באופן ישיר בבריאות המינית השלמה.


- פרסומת -

  1. סלידה ממגע - זיכרונות המגע של נפגעי פגיעה מינית, מעוררים תחושות גופניות של כאב ומצוקה. הסלידה ממגע, מרחיקה וחוסמת את הסכנה האפשרית, בעקבות המגע הפוגעני. סלידה ממגע מצמצמת את המיניות והופכת אותה למנותקת ומרוחקת, אך היא עלולה להוביל גם להימנעות ממיניות.
  2. סלידה מאברי המין - התפקיד הביולוגי של הגועל הוא להקיא מתוך הגוף רעלים. תחושת הסלידה כלפי אברי המין מתבססת מתוך הרצון להרחיק את הסכנה מפני פגיעה נוספת. הסלידה מאברי המין מרחיקה את נפגעי הפגיעה המינית מלעסוק בפעילות מינית.
  3. כאב באברי המין - הפגיעה המינית מטביעה באברי המין זיכרון של כאב, המתעורר מחדש לקראת מפגש מיני או במהלכו. הכאב המתמשך, המגלם הן את החוויה הגופנית והן את פרשנות הסבל, מחזק את הקשר בין מיניות וכאב ומצמצם את ההנאה והנעה לעסוק בפעילות מינית.
  4. היצרות של הנרתיק - מנגנון הגנה גופני מפני הסכנה שבחדירה, המוביל להיצרות של הנרתיק, ה"נועלת" את הכניסה ומונעת כל חדירה אפשרית.
  5. ירידה בחשק המיני - הפגיעה המינית עלולה לגרום לירידה בחשק המיני. הדריכות הגופנית, היוצרת התניות בין מיניות לכאב, מצמצמת את ההנעה למיניות. הירידה בחשק המיני עשויה לנבוע ממנגנון הגנה תת-מודע, שתפקידו למנוע שחזור של החוויה הפוגענית, באמצעות צמצום החשק המיני. במקרים מסוימים החשק המיני יעלם, כדי להגן על הגוף מפני פגיעה נוספת.
  6. פגיעה ביכולת להגיע לפורקן מיני - נפגעי פגיעה מינית מתמודדים עם הבזקים לעבר המעוררים מחדש את הפגיעה. הבזקי העבר יכולים לצוף מחדש ברגעי קרבה אינטימיים ולעורר תחושות גופניות המאפיינות חרדה ומצוקה. הבזקי העבר מטרפדים את היכולת להתמסר ולהנות מהחוויה המינית העכשווית ופוגעים ביכולת להגיע לפורקן מיני.

לפגיעה המינית יש השפעות רגשיות, המופיעות כתסמינים נפשיים המחבלים בבריאות הנפשית השלמה.

  1. הצפה רגשית - נפגעי פגיעה מינית יכולים לחוש הצפה רגשית בכל פעם שעולה מניע המעורר את הפגיעה. ההצפה הרגשית מאופיינת בהעדר יכולת לווסת ולעבד את הרגשות ביעילות.
  2. תקיעות רגשית - נפגעי פגיעה מינית יכולים לחוות תקיעות רגשית בעקבות הפגיעה. תפקיד הרגשות הוא לגרום לתנועה e-motion: הענקת צורה וכיוון לפעולות באמצעות ביטוי בהבעות פנים. הפגיעה המינית חוסמת את היכולת לבטא רגשות, כדי לא להתמודד עם ההצפה הרגשית המטלטלת.
  3. נוקשות רגשית - לנפגעי פגיעה מינית יש נוקשות רגשית, המצמצמת את טווח הרגשות ואופיין, המקבע את הפרשנות של הפגיעה. הנוקשות הרגשית, פוגעת בגמישות הנפשית ומחבלת ביכולת לרפא את הפגיעות.
  4. נשיאת האשמה - נפגעי פגיעה מינית נוטים להאשים את עצמם בפגיעה המינית, בטענה שהם לא הצליחו להיזהר מהפגיעה ולמנוע אותה. רגשות המלווים בהלקאה עצמית ובושה.
  5. דיכאון - נפגעי פגיעה מינית תופסים את הפגיעה כאובדן, עליו הם מתאבלים באמצעות הדיכאון. הפגיעה המינית ממוטטת את האמון בדמויות המשמעותיות, אלה שחיללו את גופם והאחרות שלא הצליחו להגן עליהם.
  6. חרדה - נפגעי פגיעה מינית נמצאים בפחד תמידי שיפגעו שוב. הפחד מייצר דריכות גופנית, נפשית ותודעתית, המובילה לתסמינים רגשיים המאפיינים חרדה.
  7. הערכה עצמית נמוכה - נפגעי פגיעה מינית סובלים מדימוי עצמי נמוך, בעקבות תפיסות שליליות של חולשה, חוסר אונים, תמימות ופתיינות. הערכה העצמית הנמוכה, מרחיקה אותם מאחרים או משמרת את המיקום הקורבני, מכוון שאין להם את הביטחון העצמי להתנגד לתוקפנות.
  8. קושי ביצירת אמון - נפגעי פגיעה מינית, שהאמון שלהם בדמויות המשמעותיות, הפך לחרב פיפיות שחיללה את גופם, מתקשים ליצור אמון באדם אחר. הפגיעה ביכולת לחוש אמון, פוגעת ביכולתם לפתח יחסי קרבה.
  9. קיבעון במעגל הפגיעות - נפגעי פגיעה מינית, משחזרים את החוויה באמצעות ההטבעה שנותרה בגוף, בנפש ובמודעות. השחזורים מהדהדים את עוצמת הכאב ומשמרים את מיקומם במעגל הפגיעות.

פגיעה מינית מאופיינת בתסמינים רגשיים מיניים הפוגעים באופן ישיר בבריאות המינית השלמה.


- פרסומת -

  1. מיניות מנותקת מרגשות - דיסוציאציה מינית. נפגעי פגיעה מינית מתנתקים מרגשותיהם במהלך מפגש מיני. הדיסוציאציה המינית הוא מנגנון הגנה, השומר עליהם מפני הצפה רגשית או שחזור החוויה הפוגענית במהלך הפעילות המינית, אך הופך את המיניות למנותקת מרגשות.
  2. מיניות מוצפת רגשית - נפגעי פגיעה מינית יכולים לחוות הצפה רגשית, בלתי נשלטת, לקראת ובמהלך פעילות מינית. ההצפה הרגשית מייצרת בגוף תחושת סכנה הפוגעת ביכולת ליהנות ממיניות.
  3. חרדה ממיניות - פעילות מינית מעוררת תגובות נפשיות של חרדה אצל נפגעי פגיעה מינית. החרדה מייצרת בגוף תחושות של פחד, המובילות להמנעות מפעילות מינית.

לפגיעה המינית יש השפעות חברתיות, המעצבות את דפוסי ההתנהגות במערכות יחסים.

  1. ריחוק חברתי - נפגעי פגיעה מינית נוטים לבודד את עצמם מאחרים מתוך הימנעות ופחד להיפגע, אך גם מתוך תחושת ניתוק וניכור חברתי. הריחוק החברתי מונע מהם לצור קשרים חברתיים ומשמר את האחיזה במנגנוני הגנה, המעכבים את מעורבותם החברתית.
  2. תיוג חברתי - נפגעי פגיעה מינית מתויגים על ידי החברה כקורבנות. התיוג החברתי מלווה בעמדות שיפוטיות ובהעדר חמלה והבנה, המשמרים את מיקומם כחלשים וחסרי אונים.
  3. קשיים בתאום החברתי - לנפגעי פגיעה מינית בילדות המוקדמת היה כישלון בתאום החברתי. הדמויות המשמעותיות שהיו אמונות על ביטחונם, הם אלו שפגעו בהם. התאום החברתי הוא תהליך שבו הענף הקדמי של העצב התועה Nervus Vagus מחפש את הדרך לתאום חברתי. כאשר אנחנו מצליחים, אנחנו הופכים לאנושיים - יצורים חברתיים. פגיעה בתהליך, מובילה את האדם לניתוק רגשי. המח הזוחל משתלט ומוביל לחיים ללא יחסי גומלין חברתיים.

לפגיעה המינית יש השפעות על דפוסי החשיבה, המעצבים את דפוסי ההתנהגות המינית.

  1. בלבול בזהות המינית - נפגעי פגיעה מינית יכולים לפתח דפוסי חשיבה היוצרים בלבול בזהות המינית שלהם. לדוגמה, נשים שנפגעו מגברים עלולים לפתח דפוסי חשיבה שגברים הם תוקפנים, דפוס שיוביל להימנעות מקשרים מיניים עם גברים. גברים שעברו פגיעה מינית מצד גברים, עשויים לפתח דפוסי חשיבה היוצרים בלבול בזהות המינית שלהם. הבלבול בזהות המינית עלול להוביל לחוסר ביטחון ואי ודאות לגבי הזהות המינית הטבעית שלהם.
  2. פגיעה בהערכה העצמית המינית - נפגעי פגיעה מינית עלולים לפתח דפוסי חשיבה הפוגעים בהערכה העצמית שלהם. הערכה עצמית פגומה, עשויה להקשות על הצבת גבולות מיניים מול בני הזוג, אך גם מטרפדת את היכולת לבטא את צרכיהם המיניים ולבסס מערכות יחסים מכבדות.
  3. פגיעה בדימוי הגוף המיני - נפגעי פגיעה מינית עשויים לפתח תפיסות שליליות לגבי המראה הגופני שלהם. פגיעה בדימוי הגוף מחבלת בתחושות הנוחות והנינוחות, הנדרשות למיניות קשובה, הדדית ומכבדת.
  4. מחשבות מיניות טורדניות - נפגעי פגיעה מינית עלולים לסבול ממחשבות טורדניות, המשמרות את הפחד המגן מפני הסכנה בפגיעה מינית חוזרת. המחשבות הטורדניות מובילות לדריכות יתר, היוצרים מחסומים רגשיים והתנהגותיים, המחבלים ביכולת ליהנות ממיניות.

 

ממשמעות להתנהגות מינית

המשמעות שניתנת למיניות היא תוצאה של יחסי הגומלין שבין הביולוגיה, הפסיכולוגיה והסוציולוגיה. הגוף, הנפש והמודעות, הם היוצרים את דפוס ההתנהגות המינית. קיימות ארבע תגובות גופניות לאירוע דחק. לחימה, קיפאון, בריחה ודאגה לאחר. לאחר פגיעה מינית מתפתחים ארבעה דפוסי התנהגות מינית בהתאם לארבעת התגובות.

לחימה fight, פיצוי יתר באמצעות מוחצנות מינית (סקסואליזציה). נפגעי פגיעה מינית עשויים להפגין נטייה להחצנת מיניותם. התנהגות המינית יכולה להתבטא בחיפוש אחר תיקוף או שליטה, באמצעות החצנת יתר של מיניותם. מוחצנות מינית לאחר פגיעה מינית מהווה מנגנון התמודדות, המאפשר החזרת תחושת הכוח והשליטה במיניות. עם זאת, דפוס התנהגות זה עלול להוביל לעיסוק בהתנהגויות מיניות מסוכנות, הבוחנות את הגבולות, בין מיניות למתירנות יתר. המוחצנות המינית עוקפת את ההתמודדות עם הפגיעה המינית ומעכבת יצירת קשרים מיניים בריאים.


- פרסומת -

קיפאון freeze, שימור ההתנהגות באמצעות שחזור מערכות יחסים פוגעניות. נפגעי פגיעה מינית עשויים לשחזר את הפגיעה המינית, באמצעות בחירה מחודשת במערכות יחסים פוגעניות. דפוס התנהגות המחזק את המיקום הקורבני ומנציח את הישארותם במעגל הפגיעות המינית.

בריחה flight, הימנעות מכל פעילות מינית. נפגעי פגיעה מינית עשויים להימנע מכל פעילויות מינית, בכדי להגן בגופם ונפשם מפני פגיעה מינית חוזרת. לעיתים יבחרו להתנזר ממיניות באמצעות בידוד חברתי או בהעדפת מערכות יחסים א-מיניות.

טיפול באחר care, ההתנהגות המינית מכוונת לצרכיו המיניים של האחר. חלק מנפגעי פגיעה מינית, יבחרו במיניות ממוקדת באחר, בכדי לא להתמודד עם הקשיים במיניותם. הבחירה הזוגית תאופיין לעיתים בביטול הצרכים המיניים, ניצול מיני או דורסנות רגשית.

 

נעים להכיר: הפרעת התעוררות מינית נשית

הפרעת התעוררות נשית מאחדת בין הפרעת חשק והפרעת עוררות נשית. לאחר שלאורך השנים ה-DSM בחר להפריד בין הפרעת החשק הנשית: לא בא לי, להפרעת עוררות, העדר סימני עוררות מינית גופנית: לא נרטב לי. DSM-V החליט לאחד בין ההפרעות וקרא להם, FSAID (Tobia, 2013) Female Sexual Interest/Arousal Disorder 302.72. השם שבחרתי לתת לתרגום ההפרעות לעברית הוא הלחם שיצרתי בין עניין ועוררות, המבטא הן את הסמיכות הלשונית והן את החוויה המינית השלמה של אישה, המהווה שער כניסה למיניות - ההתעוררות המינית.

תוכן הטיפול - פסיכותרפיה מינית יצירתית, מציגה התבוננות רחבה דרך שלוש זוויות, הנותנת תמונה נרחבת ומקיפה על הגורמים האחראים להפרעת ההתעוררות המינית הנשית. הזווית הביולוגית מציגה את השפעות הפגיעה במבנה ובתפקוד של מערכות הגוף, הזווית החברתית מציגה את ההשפעות הסביבתיות והזווית הפסיכולוגית מציגה את ההשפעות על העמדות הרגשיות של המטופלת. שלושת הזויות ויחסי הגומלין ביניהם, נותנים תמונה שלמה של הפרעת ההתעוררות המינית.

השפעות ביולוגיות - חוסר איזון הורמונלי, מחלות כלי דם, תהליכי הזדקנות טבעיים ותופעות לוואי של תרופות שונות, כמו תרופות נוגדות דיכאון או משככי כאבים, עלולות להפריע לעוררות המינית. רמות דופמין וסרוטונין נמוכות בדיכאון והפרשה מוגברת של קורטיזול במצבי דחק, הפוגע בייצור האסטרוגן, מחבלים בהתעוררות המינית.

השפעות סוציולוגיות - המיניות מתעצבת באמצעות החינוך והערכים החברתיים. נשים שספגו עמדות שליליות כלפי מיניותן, עלולות לפתח בבגרות הפרעת התעוררות נשית.

השפעות פסיכולוגיות - נשים אשר העניקו למיניות פרשנות של סכנה, בעקבות הטבעות ילדות שנוצרו לאחר פגיעה והפנמות הוריות שעיצבו את עמדתן כלפי מיניות, עלולות לפתח בבגרות הפרעת התעוררות נשית.

תהליך הטיפול - בדומה לשעון המציג תהליך טיפול במשבר זוגי, המבוסס על האחדות המינית. במשבר מיני אישי, הפסיכותרפיה המינית היצירתית מציגה תהליך טיפול ייחודי המבוסס על המצפן. באמצעות המצפן נברר את הגורמים האחראים להופעת התסמינים המיניים ונציע דרכים להתמודדות עימם, דרך ארבעת כנפות תבל. הצפון, יצירת מרחב טיפול בטוח, באמצעות הכרות מעמיקה וזיהוי הסכנות, הפיצולים והפיצויים, המרחיקים את המטופלות מהמיניות השלמה. הדרום, החזרת האני המיני האותנטי של המטופלות, באמצעות חיבור מחודש לגוף, לנפש ולמודעות, לאחר שהפרעת ההתעוררות יצרה ניתוק והפרדה בין המיניות לנשיות. המזרח, השייכות היא תחושת הנוחות והקבלה המאפשרת לגור בנוחות ובשלווה בתוך הגוף המיני. בהעדר תחושת שייכות מינית, נשים תתקשינה לחבר בין היבטי המיניות הנרחבים. תהליך הטיפול מזמן חיזוק תחושת השייכות, באמצעות הקשבה לתחושות, לרגשות ולמחשבות, המעצבים את ההתנהגות המינית של הנשים, כדי ליצור ביטחון בגוף המיני שלהן. המערב, מצית מחדש את החיבור לתשוקה המינית, באמצעות חקירת המיניות, תוך הסרת אמונות וחסמים המרחיקים את האישה מהמיניות השלמה. התהליך מוביל לחשיפת הרבדים הנסתרים של המיניות, באמצעות עידוד הסקרנות וההרפתקנות המינית ומאפשר ריפוי המיניות הפצועה והתמרתה במיניות טובה דיה.

 

הצגת מקרה: החץ שפגע בהתעוררות של דפי

דפי בת 28 גרושה ללא ילדים. סייעת בגן ילדים. הוריה התגרשו כשהייתה בת 16. מתגוררת עם אמה בצפון. אביה גר בחו"ל והקשר בניהם רופף. דפי דתלש"ית, למדה באולפנה דתית. במהלך השרות הלאומי חוותה פגיעה מינית. בגיל 22 התחתנה, אך היא התגרשה לאחר כשנה בגלל אלימות. את אייל, בן הזוג האחרון הכירה ביישומון היכרות ולאחר תקופה קצרה עברה לגור בביתו. אייל אילץ אותה ללכת לטיפול מיני כי הוא טען שהיא לא אוהבת סקס, אך הטיפול הפך לשדה קרב ואייל ודפי נפרדו. המטפלת הזוגית שלהם, הפנתה אותה אליי לטיפול מיני פרטני. דפי מגיעה מוצפת, אישה גדולה וצבעונית. אבל אני ראיתי ילדה אבודה ושברירית. דפי אמרה לי שהיא אף פעם לא הצליחה לגמור, אבל די מהר הבנתי שזה הרבה יותר עמוק. החשק המיני של דפי היה כבוי לגמרי ובדומה לחרדת הביצוע הגברית, לדפי הייתה חרדת עוררות נשית. דפי רצתה לרצות, אבל בכל פעם הגוף של דפי, נתן למיניות משמעות של סכנה, רמות האדרנלין הגבוהות וזרימת הדם לגפיים, פגעו בזרימת הדם לנרתיק. הנרתיק לא הצליח להכין את עצמו לפעילות מינית ולכן החדירה הפכה לבלתי נסבלת והובילה לירידה בהנעה לסקס.


- פרסומת -

אני מאוד אוהבת את גיבורי המיתולוגיה היוונית ואני בוחרת לראות בגיבורים ארכיטיפים, תבנית דגם להתנהגות האנושית. לפעמים אני בוחרת להתבונן במטופלים דרך ארכיטיפים מהמיתולוגיה היוונית.

 

התרחקות - zoom out: הארכיטיפ של דפנה

אפולו וקופידון התחרו בחץ וקשת. אפולו ניצח את קופידון וקופידון החליט לנקום באפולו: הוא ירה לליבו חץ זהב, שעורר בו תשוקה יוקדת לנימפה דפנה. מנגד, קופידון שיגר חץ עופרת לליבה של דפנה, שהרחיק ממנה את החשק המיני: לא משנה עד כמה אפולו החתיך חיזר אחריה, דפנה גילתה אדישות. איך זה נגמר? דפנה בורחת, שולחת שורשים במעמקי האדמה התוקעים אותה במקום, מצמיחה קליפה עבה של גזע עץ על גופה החטוב והופכת להיות עץ מקודש, המספק זֵרים לגברים המתפארים בניצחונם.

 

השפעת הארכיטיפ של דפנה על המיניות

דפנה הפכה להיות מושא התשוקה של גבר שחצן, שרצה לזכות בה כפרס על היותו קַשָת, המצליח לקלוע בכל מטרה. אולם, ליבה של דפנה שקהה בעקבות חץ עופרת, הפך אותה לחרדה מכל ניסיון של חדירה. דפנה החוששת מפני פגיעה נוספת, דוחה במפורש ובעקביות כל ניסיון של קרבה מינית. האדישות של דפנה כלפי גברים, היא מנגנון הגנה, המרחיק אותה מפני פגיעה נוספת. החשש הגדול של דפנה הוא להיפגע מאפולו הקשת. דפנה פונה אל אביה, אל הנהר, בבקשה להישאר בתולה. הבחירה משמרת את מיקומה כילדה של אבא. המשאלה מאפשרת לה להשתחרר מהציפייה החברתית להינשא ולהקים משפחה, ציפייה הכרוכה בוויתור על החופש שלה להיות ציידת. החיזור הבלתי מתפשר של אפולו, המייצג גברים בעלי דפוס התנהגות כפייתית, שאינם מוכנים לוותר על האישה הנחשקת, מכריח את דפנה להתחמק ולהסתתר מפניו. דפנה מצמיחה קליפה עבה של גזע עץ ובכך היא מסתירה את גופה המושך. רגליה החטובות של דפנה הפכו להיות לשורשים, המונעים ממנה תנועה. האדישות של דפנה, דפוס הגנה ששמר עליה מפני פגיעה ואובדן הנעורים, נתקל במאהב כפייתי שאילץ אותה להסתתר, דפנה הפכה מציידת נמרצת לעץ. הבתולים, המסמלים את ההחלטה של דפנה לוותר על התשוקה המינית, משמרים את מיקומה כילדה ומרחקים ממנה את התפקיד הנשי, להיות אמא. התסכול שנוצר, הוא הדוחק בדפנה האישה, להתמודד עם הפרעת ההתעוררות שלה.

האני המיני האותנטי של דפנה הוא ציידת יפת תואר וקלת רגליים. כאשר המיניות מקבלת משמעות של סכנה בעקבות פגיעת חץ העופרת בליבה, דפנה מפצלת את המיניות ובוחרת בדפוס של הפרעת התעוררות - גופה הופך אדיש למיניות, ירידה בחשק המיני. הפיצוי של דפנה על אובדן הצייד והתשוקה המינית הוא בבחירה להיות עץ דפנה. דפנה מסתירה את גופה בשכבות הגנה, המטשטשים את קימוריה והיא מצמיחה שורשים המותרים אותה תקועה במקום. ההסתתרות מרחיקה אותה מלהתמודד עם המציאות והתקיעות נותנת לדפנה תירוץ לחוסר היכולת שלה להשתנות. מה הרווח של דפנה מההסתרה והתקיעות? זר הדפנה שלה מוענק אחת לארבע שנים לגברים המנצחים באולימפיאדה. אבל לאחר שהמשחקים מסתיימים, זרי הדפנה קמלים. כאשר דפנה האישה רוצה להפוך לאמא, היא יוצאת למסע להשיב את האני המיני האותנטי שלה. דפנה מחליטה להסיר את החץ מליבה ולעורר מחדש את המיניות הבראשיתית. דפנה יוצאת מאזור הנוחות והתקיעות, מסירה את שכבות ההגנה ומעוררת מחדש את גופה ומיניותה, לשוב להיות ציידת קלת רגליים.

 

תהליך הטיפול: מסע ההתעוררות של דפי

יצירת מרחב קשיבות: כאשר דפי מגיעה לטיפול, היא לא מצליחה לנשום. דפי מבוהלת ומיואשת כורעת תחת הריסות חייה, הלוכדות אותה. תרגול קשיבות מאפשר לדפנה להתחבר לגוף. הנשימות מחברות את האדם לנשמה, לאור הפנימי הכלוא בין ייסורי העבר והייאוש מן העתיד. באמצעות הנשימות והנשיפות, דפי לומדת לקחת מקום לעצמה. היא לומדת להרפות, ולמלא את התאים באנרגית החיים. מטרת הקשיבות לייצר מרחב ראשוני טיפולי המאפשר שינוי, אך גם להיות תחנת הצלה, בכל פעם שהכאוס בוחר לשוב.

התמקדות: שימוש בחומרי אמנות, מחבר את דפי לשפה ילדותית ראשונית, החושפת את הקשיים ומנגנוני ההגנה, אך גם מעוררת את כוחות הנפש לריפוי. באמצעות שיטת ההתמקדות בתרפיה באמנות, zoom in, ניתן ליצור סדר ולקבוע מטרות טיפוליות. ההתמקדות מסייעת לדפי ליצור גבולות בריאים ולהתחיל לסדר את החיים שלה.


- פרסומת -

החץ שפגע בהתעוררות המינית של דפנה: פסיכותרפיה מינ 1

איור 1 התמקדות שלב ראשון

 

החץ שפגע בהתעוררות המינית של דפנה: פסיכותרפיה מינ 2

איור 2 התמקדות שלב שני

 

החץ שפגע בהתעוררות המינית של דפנה: פסיכותרפיה מינ 3

איור 3 יצירת סדר

 

החץ שפגע בהתעוררות המינית של דפנה: פסיכותרפיה מינ 4

איור 4 קביעת מטרות

 

חיבור לגוף: המפגשים מתחילים בתרגול קשיבות, במהלך כל תרגול, אני מבקשת מדפי להתחבר לגוף ולזהות את החלק הזקוק להקשבה ולריפוי. התרגול מאפשר להתחבר לגוף, הרגיל להיות מסוגר ומנותק, באמצעות התחושות הגופניות. דפי מביאה תחושות של כאב בזרועות, כיווץ בפנים, דריכות בפות, בחילה בבטן, סחרחורת בראש ומחנק בריאות. מיפוי הגוף והתחושות הנלוות, מאפשר לדפי להתחבר מחדש לגוף שלה, לזהות את המתרחש בתוכה לשיים את החוויה החושית, אך להתמלא באור מרפא.

חיבור לרגש: באמצעות קלפים טיפוליים - כיצד אהבו אותי? כיצד אני אוהב? דפי מצליחה לזהות את דפוסי האהבה ההורית וכיצד הם השפיעו על דפוסי האהבה הזוגית. האלימות מצד האב והיעדר הגבולות מצד האם, יצרו אצל דפי דפוסים של המנעות והתכנסות פנימה. הזיהוי מאפשר לדפי להתחבר לרגשות של כאב וסבל, אך גם לזהות את התקווה והאומץ להשתנות.

לקיחת ההיסטוריה המינית התאפשרה רק לאחר שנוצר מרחב בטוח, שאפשר לדפי לספר את ההיסטוריה מינית, בזמן ובקצב שלה. באמצעות ציר זמן מיני, דפי מתעדת את החוויות המיניות שלה ומשתפת בפגיעות המיניות שחוותה לאורך כל חייה. דפי מתחילה לדבר את הפגיעות, מתוך חיבור לגוף. דפוסי ההמנעות וההתכנסות, מתחלפים בפתיחות ובהקשבה. השיפוטיות והביקורתיות, זזים הצידה ומאפשרים לאור של תקווה לחדור מבעד לסדקים.

השתקפות המציאות באמנות: במהלך השנה, דפי בוחרת לתת הזדמנות שנייה לקשר עם אייל. מספר שבועות לאחר שחזרו לחיות יחד, דפי מייצרת את הציור: הזוגיות שלנו. כאשר דפי מתבוננת בו, היא מצליחה לשיים את החוויה הרגשית שהיא חווה בקשר, אך גם את הצורך שלה בנראות, המאפשר לה להישאב לגׅזְלוּת gaslighting. תהליך הפרידה השני, המחיש את השינוי של דפי, ההתבוננות הכואבת בזוגיות, הייתה מראה שאפשרה את הבחירה שלה לקחת אחריות על חייה ולשנות את גורלה.

החץ שפגע בהתעוררות המינית של דפנה: פסיכותרפיה מינ 5

 

תוצאות הטיפול

תוכן הטיפול שהתבסס על המודל הביופסיכוסוציאלי התייחס להיבט הביולוגי, המתמקד בתחושות הגופניות, ההיבט הפסיכולוגי, המתמקד בפרשנות האירועים, באמצעות זיהוי ושינוי רגשות. חקירת ההיבט החברתי, מזהה את הקולות המופנמים ונותן הרשאה לשינוי. זיהוי התבניות המיניות של דפי, יצר הזדמנות להתבונן בהם מחדש, מעמדה של ביטחון ויציבות ולוותר עליהם. בתהליך הטיפול שהתבסס על המצפן, דפי חקרה את הקשר בין האלימות והפגיעות המיניות שחוותה להפרעת ההתעוררות. הקשיבות לגוף ואיחוד החלקים המפוצלים, יצרו פתח למיניות, דפי הסירה כעשרה קילוגרמים ממשקל גופה, החשק המיני החל לחזור בהדרגה והיא החלה לאונן בשימת לב למחזוריות המינית הנשית. דפי שמרה על שגרת טיפוח והחלה לצאת לדייטים ולגלות שהיא מצליחה לגמור מחדירה נרתיקית. הדרך לזוגיות ולמיניות טובה דיה, כבר נמצאת באופק. דפי מאמינה שכאשר היא תהיה מוכנה, הגבר שלה יגיע.

 

סיכום

הפרעת התעוררות מינית נשית היא קצה הקרחון מאחוריו קיים סיפור נסתר. פסיכותרפיה מינית יצירתית מנסה להתחקות אחר הסיפור האישי של המטופלת שיצר את התסמין המיני, באמצעות תהליך הדרגתי ומובנה, אך גם באמצעות יצירתיות, רבגוניות וייחודיות טיפולית. דמותה הארכיטיפית של דפנה המיתולוגית מאפשרת הרחקה והתבוננות רחבה בדפי האישה, המובילה לזיהוי דפוסי התנהגות הגנתיים, המחבלים במיניותה. זיהוי המשמעות המסוכנת שנתנה, באמצעות הבנת המשמעות הסמלית של חץ עופרת, הפגיעה המינית, אפשר לדפי לעבד את החוויה במרחב טיפולי מרפא וליצור משמעות חדשה למיניות, מתוך חיבור קשוב לגופה. הסרת הפיצויים שהגנו על דפי מפני פגיעה נוספת, אך גם שימרו את התקיעות, אפשרו ליצור אחדות בין חלקי המיניות המפוצלים ולהתחבר בהדרגה למיניות השלמה, המיניות הטובה דיה.

פסיכותרפיה מינית יצירתית מציגה את מסלול הריפוי כשיבה אל מרחב שבו נוצרה הפגיעה המינית. אך אין הצעה זו מתאימה לכל המטופלים. בחרדת קודש ובזהירות יתרה, נשוב אל מרחב הפגיעה המינית, רק כאשר כוחות הנפש של המטופלים חזקים דים, להתמודד עם הנורא מכל. מערך ההגנות של הנפש המזהה סכנות ומתרחק מהם הוא מנגנון גאוני, שתכליתו לשמור על נפש האדם. לעיתים ההתרחקות מהמיניות היא השומרת על המטופלים מפני פגיעה נוספת. נפש האדם חכמה יותר מכל מטפל שאפתן, בצניעות ובענווה עלינו לדעת מתי להרפות ולתת למטופלים לבחור את הקצב, אך גם לשמר את הריחוק מהשיבה אל המיניות השלמה. לעיתים הבית, הוא מקום כל כך מסוכן, שעדיף שלא לשוב אליו.


- פרסומת -

 

הערות

  1. התעוררות היא הלחם שיצרתי בין ענין ועוררות, המבטא הן את הסמיכות הלשונית והן את החוויה המינית השלמה של אישה, המהווה שער כניסה לקראת הפורקן מיני.
  2. המקרה המוצג הוא חלק מתהליך ההתמחות בטיפול מיני,  במרפאה לבריאות מינית בית החולים רעות ת"א והמרכז לבריאות מינית, אישי. בהנחיית הגב'  ליאורה רכס ופרופ' קובי רייזמן.

 

מקורות

American Psychiatric Association. (2013). DIAGNOSTIC AND STATISTICAL MANUAL OF MENTAL DISORDERS DSM FIFTH EDITION. Washington, DC London, England: American Psychiatric Association.

Darvin, C'. (2017). The expression of the emotions in man and animal. USA.

Tobia, W. W (2013). DSM-5 Changes in Diagnostic Criteria of Sexual Dysfunctions. 2.

Young, J. (2005). Schema Therapy: A Practitioner's Guide. Guilford Press.

א. אליצור, ש' ח'. (2016). פרקים נבחרים בפסיכיאטריה. (מ' חנן, עורך) דיונון.

אדמון, א' ג'. (2008). המילון הענק של פשר החלומות. הוד השרון: אסטרולוג.

ארצי, ח'. (09 מאי 2024). האחדות המינית. אוחזר מתוך פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/....asp?id=4727

ארצי, ח'. (09 יוני 2024). השעון של אקו ונרקיס. אוחזר מתוך פסיכולוגיה עברית: https://www.hebpsy.net/....asp?id=4736

ברקוב, ד' ר'. (2011). מרק המדריך הרפואי השלם. כנרת זמורה ביתן דביר.

הרמן, ג. ל. (1983). טראומה והחלמה. עם עובד.

יעל, ר'. (18 יוני 2024). אפולו ודפנה. אוחזר מתוך ספרות המערב קובץ מסות: https://eisental.github...o-and-daphne/

סירלוט, ח' א'. (2013). מילון הסמלים. אור יהודה: כנרת, זמורה- ביתן, דביר.

פרנצי, ש'. (2017). בלבול השפות בין המבוגרים לילד. תל אביב: עם עובד.

קולק, ב' ו'. (2021). נרשם בגוף. פרדס.

שבתאי, א'. (2002). המיתולגיה היוונית. מפה.

מטפלים בתחום

מטפלים שאחד מתחומי העניין שלהם הוא: טיפול בהבעה ויצירה, מיניות, תיאורי מקרה, מיתוסים ואגדות
איזבל אדנבורג
איזבל אדנבורג
פסיכולוגית
תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק)
אורי גל
אורי גל
עובדת סוציאלית
אונליין (טיפול מרחוק), פרדס חנה והסביבה, נתניה והסביבה
לירון גלעד
לירון גלעד
מוסמכת (M.A) בטיפול באמצעות אמנויות
אונליין (טיפול מרחוק)
יוסף אלישביץ
יוסף אלישביץ
פסיכולוג
תל אביב והסביבה
רגינה פולק
רגינה פולק
חברה ביה"ת
אונליין (טיפול מרחוק), פתח תקוה והסביבה
ד"ר עירית בלובשטיין
ד"ר עירית בלובשטיין
פסיכולוגית
אונליין (טיפול מרחוק), פרדס חנה והסביבה

תגובות

הוספת תגובה

חברים רשומים יכולים להוסיף תגובות והערות.
לחצו כאן לרישום משתמש חדש או על 'כניסת חברים' אם הינכם רשומים כחברים.