מחוננים בעלי לקויות למידה, בעיות רגשיות
או בעיות חברתיות
ספר זה נועד למלא צורך חשוב – אפילו הכרחי – בספרות העוסקת במחוננים, שכן, כפי שהורים שומעים ממני מזה עשרות שנים "מחוננות איננה בעיה, מחלה או חלילה פגם, אלא מתנה". הילד המחונן זקוק לטיפוח, להבנה, להכוונה, לעזרה במציאת תחומי עיסוק, למבוגרים רבים ככל האפשר שיסייעו לו במציאת עניין אינקלקטואלי ולכפר גדול-דיו כדי להתאמן, ללטש ולפתח את כל כישוריו, אבל במרבית המקרים לאו דווקא לטיפול. הילד המחונן שהוא לקוי למידה, הילד המחונן עם הבעיות החברתיות או הרגשיות – בין אם נגרמו בעיקר כתוצאה מהסביבה הלא-מתאימה בה שהה ובין אם משלל סיבות אחרות, זקוק גם זקוק לעזרה מקצועית.
בספר זה מובאים תיאורי מקרה רבים של ילדים – כולם מחוננים, בין אם אותרו ככאלה על ידי משרד החינוך ובין אם לא – שדרכם אל ההצלחה למימוש יכולותיהם החברתיות והרגשיות ולא רק הקוגניטיבות – היתה קשה במיוחד בשל שלל בעיות. תדיר ביותר הוא המקרה בו לקות למידה הופכת עד-מהרה לבעיה רגשית, לבעיה התנהגותית ואף לעיתים לכזאת המוגדרת כהפרעת אישיות. שוב ושוב מתבהרת התמונה, לפיה קשה לאתר מחוננות כאשר היא מופיעה אצל ילד בעל לקות למידה, וכתוצאה מכך מתמקד הטיפול בעזרה בקשיים, ולא בשימוש בנקודות החוזק כמנוף לבניית עמוד שדרה רגשי יציב.
להלן פרקי הספר:
פרק 1: מחוננות – רגישויות, לקויות, הפרעות ומחלות 7
פרק 2: גל – מחוננת לקוית למידה בת 14 ודרכה אל הנצחון על הלקויות 20
פרק 3: תווית כפולה – לקויות למידה ובעיות רגשיות בקרב ילדים מחוננים 40
פרק 4: על לקויות למידה, הפרעת קשב וריכוז ואינטליגנציה 53
פרק 5: תגית משולשת והשפעתה על גיבוש הזהות העצמית של ילד מחונן לקוי למידה שעבר היימנה כפויה 66
פרק 6: ילד מחונן עם הפרעת קשב וריכוז: תיאור מקרה 96
פרק 7: להיפטר מתווית המחוננות: תיאור מקרה של נערה מחוננת תת-משיגה 110
פרק 8: פרפקציוניזם בקרב בנים ובנות דתיים בישראל: קשרים בין פרפקציוניזם ומחוננות 125
במקום סיכום 142
אני מקווה שספר זה יעזור לילדים שהם נשואיו, כמו גם להוריהם ולאנשי מקצוע, ייתן להם כיווני דרך, ירחיב את אופקיהם ובעיקר – יפתח את ליבותיהם להבנה וליתר אמפתיה לילדים שהם בעלי תווית כפולה.