בית-הספר בנוי כמרחב בתוכו פועלות קבוצות שונות (הכתה, צוותי המורים, התלמידים, ההורים, המנהל, צוותים מקצועיים, משרד החינוך ועוד). קבוצות אלו מקיימות ביניהן יחסי גומלין שונים – חלקם גלויים וחלקם סמויים; אלו מהווים את הסביבה והיחסים המרכיבים אותה בתוכה גדל הפרט, וממנה הוא אמור לרכוש ולפתח ידע ושליטה בעולם, התנהגות חברתית, מבני אישיות פנימיים ומיומנויות שונות. לסביבה זו השפעה מכרעת על הילד ויש להביאה בחשבון תמיד כאשר מנסים להעריך את מצבו.
הצוות המערכתי של שפ"ח ירושלים, אשר עומד מאחורי עלון זה, עוסק בהיבט זה של חיי בית הספר והשפעותיו על הילדים הגדלים בתוכו ועל המבוגרים העובדים בו וקשורים אליו. כל הכותבים הם פסיכולוגים מהשפ"ח בירושלים והמאמרים עוסקים ברעיונות, מושגים והתערבויות שונות שנעשו בשפ"ח מתוך נקודת הראות המערכתית.
המאמרים עוסקים בדינמיקות שונות הפועלות בתוך המערכות הבית ספריות ומפעילות אינפרה-סטרוקטורה סמויה המשפיעה על התנהלות בית הספר והגורמים השונים בתוכו.
חלק מן המאמרים עוסקים בבנית דינמיקות מתקנות המשנות את אותה אינפרה-סטרוקטורה ומביאים דוגמאות לעבודה עם צוותי בית הספר על בסיס אותן דינמיקות.