לוגו פסיכולוגיה עברית

×Avatar
שכחת את הסיסמה? הקלידו אימייל ולחצו כאן אני מסכימ.ה להצטרף לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים ומידע שיווקי
זכור אותי
אגדה סינית על סוחר ענבר

אגדה סינית על סוחר ענבר

ד"ר גד בן שפר | 20/7/2026 | 34 צפיות | הרשמו כמנויים

אגדה ששמעתי מספרת על נער עני שביקש ללמוד את רזי המסחר בענבר מגדול סוחרי הענבר של סין. כמקובל, הוא עבר לביתו של הסוחר לגור איתו, ומיד נצטווה לעסוק במלאכות שונות וסיזיפיות – שאיבת מים, צביעת גדרות, קרצוף מחראות –שאין בינן לבין מסחר בענבר דבר. לאחר זמן, כשהתסכול גאה בו, הנער אזר עוז והתלונן בפני הסוחר על כך שהוא מבטל את זמנו. הסוחר אמר- 'רוצה ענבר? אז הנה לך ענבר' ושם בידו של הנער גוש קטן של ענבר וציווה עליו להחזיק בו ובידו השנייה שם גרזן ושלח אותו לחטוב עצים. כאשר העז הנער, כעבור כמה ימים, לשוב ולהתלונן, לקח הסוחר את הענבר מידו, הרהר מעט, חייך לעצמו, ונתן לו גוש ענבר אחר לאחוז בו ושלח אותו איתו למלאכה מתישה נוספת ששוב לא היה לה כל קשר למסחר או לענבר. ההתרחשות הזו חזרה על עצמה מדי כמה ימים או שבועות.

החודשים חלפו וכמעט שנה עברה והנער, מלא כעס ואכזבה, התפרץ לחדרו החשוך של הסוחר. הוא השליך את המטאטא שהיה בידו האחת, החזיר לסוחר את גוש הענבר שהיה בידו האחרת, והודיע בזעם כי הוא עוזב את הסוחר בו במקום: "לא למדתי כלום על ענבר ושכר לא קיבלתי ובזבזתי את הזמן שלי ואת הכח שלי!'.

הסוחר הבין לליבו של הנער ואמר לו: "צר לי שבזבזת את זמנך ואולי באמת הגיעה השעה  שתעזוב. כסף לא אתן לך, אבל אתן לך גוש ענבר יקר שערכו כשכר של שנת עבודה. ודאי תצליח למכור אותו בקלות בשוק". הנער התרצה ונרגע והסוחר לקח גוש קטן מאחד המדפים בחדרו ושם בידו של הנער. ברגע שבו נסגרו אצבעותיו של הנער על הגוש התעוו פניו. הוא זרק את הגוש על הרצפה וצעק: "אתה מנסה לרמות אותי!! זה לא ענבר אמיתי! זה גוש מזויף!!".

הסוחר חיבק את הנער, חייך ואמר: "נראה לי שסיימת את לימודיך", ושלח את הנער לדרכו.

את האגדה שמעתי ממאסטר טאיצ'י בסדנה שבה השתתפתי בארץ לפני כעשרים שנה. הוא דיבר משפט משפט בסינית, ותורגם לאנגלית, ואני זוכר את התנועות שבהן ליווה את דיבורו. הוא דיבר על לימוד טאיצ'י ואני חשבתי על הטיפול הנפשי והכשרתנו בו, במה שנדמה לעתים ללימוד סיזיפי ומתמשך, ממדריך למודרך, של אמנות עתיקה שעוברת מדור לדור.


- פרסומת -

לימים למדתי שזו אגדה מפורסמת אך בגרסה הנפוצה לא ענבר הוא החומר היקר אלא ג'ייד (ירקן). אולי היתה זו טעות של המתורגמן בסדנה. או, אולי, זה היה רגע של חסד מקרי. כי ענבר, כחומר שאוצר בתוכו עבר וזיכרונות, שבו רגעים של הווה מתקשים והופכים להיסטוריה, והוא שביר ופגיע ויקר ויש לאחוז בו בעדינות – מתאים כל כך לתיאור העשייה שלנו בשדה הטיפולי.

ההתנסות היא העיקר עבורנו, ומשהו שקשה ללכוד במילים נמצא בלב ההתנסות הזו. תיאוריות, ידע, זהות ומחשבות נראים לי כמקורות של עונג, התרגשות ועניין, אבל אולי הם חשובים פחות מאשר אותו משהו חמקמק שנמצא בלב ההתנסות עצמה. לעיתים, בימים טובים, הם צורות של החזקה בו.

והנה הO של השדה, האמת האולטימטיבית, אותו דבר כשלעצמו, שמעבר להבנה ולחושים, שלא ניתן לבטאו במילים, הופך פתאום למציאות יומיומית ניתנת לאחיזה.

 


תגיות:

מטפלים בתחום

מטפלים שאחד מתחומי העניין שלהם הוא: תיאוריה והמשגות תיאורטיות, פסיכואנליזה, רוחניות, וילפרד ביון
נעמה איגרא
נעמה איגרא
פסיכולוגית
תל אביב והסביבה, בית שמש והסביבה
מישל פרנצ'סקוס
מישל פרנצ'סקוס
פסיכולוג
חיפה והכרמל, אונליין (טיפול מרחוק)
נטע אדלר
נטע אדלר
עובדת סוציאלית
ירושלים וסביבותיה
בעז גסטהלטר
בעז גסטהלטר
פסיכולוג
תל אביב והסביבה
מוחמד עבאס
מוחמד עבאס
פסיכולוג
באר שבע והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק), עכו והסביבה
יובל טל
יובל טל
פסיכולוג
תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק)

תגובות

הוספת תגובה לפוסט

חברים רשומים יכולים להוסיף תגובות והערות.
לחצו כאן לרישום משתמש חדש או על 'כניסת חברים' אם הינכם רשומים כחברים.

עמית פכלרעמית פכלר21/7/2026

אחלה רשימה! וקס און, וקס אוף. [ל"ת].