אודות דן נייגר
שלום, אני מטפל בבריאות הנפש באמצעות שיחות ואומנויות עם התמחות בתחום ביבליותרפיה. ביבליותרפיה היא שיטת טיפול נפשי המציעה בנוסף לשיחות דיאלוג באמצעות כתיבה וקריאה בטקסטים ספרותיים למטרת ריפוי. היחס שלי אמפתי ומכיל, מתוך רצון לעזור לך להתמודד עם הקשיים ולחזק את הכוחות הפנימיים. המפגש בינינו והקשר האישי יאפשרו לך להביע את עצמך באופן חופשי במרחב בטוח. אנחנו נעבד ביחד לעומק את התכנים הנפשיים העולים ממך כדי להשיג את המטרות שלך. הטיפול מיועד לילדים, למתבגרים, למבוגרים ולקשישים. הקליניקה שלי נמצאת בגבעתיים. כמו כן, אני מרצה ומדריך מטפלים מוסמך (Superadvisor).
טיפול נפשי מסייע לחיזוק כישורי ההתמודדות וההסתגלות של האדם, במישור האישי והחברתי, בשאיפה לאיכות חיים טובה ותפקוד מירבי; לפיתוח הבעה עצמית, מודעות אישית והערכה עצמית; להקניית כלים להתמודדות עם מצבי לחץ, טראומה, מחלה ובעיות הסתגלות; לפיתוח כישורים חברתיים ויכולות תקשורת בין אישיות. סוגי הקשיים שבהם מסייע הטיפול הם כגון: דיכאון, חרדה, פחדים, בדידות, חוסר ביטחון ודימוי עצמי נמוך, קשיים חברתיים, הפרעות אכילה, התמכרות, טורדנות כפייתית, פוסט טראומה, משברי חיים (למשל, גירושים, אובדן, פיטורים), בעיות זהות, הפרעת קשב וריכוז, אוטיזם.
טיפול באמצעות אומנויות הוא מקצוע בריאות, שבו נעשה שימוש בתהליכי יצירה והבעה אומנותיים, בטיפול בקשיים נפשיים, התנהגותיים, התפתחותיים ואורגניים. בבסיס הטיפול עומדות שתי הנחות יסוד: לתהליך היצירתי על ידי האומנויות יש כוח מרפא; והחיבור בין הגישות הפסיכולוגיות לבין העשייה האומנותית מאפשר את קיום התהליך הטיפולי. תחומי האומנות השונים הם: ביבליותרפיה, אומנות חזותית, דרמה תרפיה, מוזיקה, פסיכודרמה, תנועה ומחול.
ביבליותרפיה היא שיטת טיפול נפשי המציעה בנוסף לשיחות דיאלוג באמצעות כתיבה וקריאה בטקסטים ספרותיים למטרת ריפוי. הטקסטים יכולים להיות מז'אנרים שונים כגון: יומן, מכתבים, זיכרונות, סיפור חיים, שיר, סיפור ומחזה. התגובה האישית שמעורר הטקסט מזמינה להתייחס אליו ומאפשרת למטופל/ת להביע רגשות ומחשבות באופן עקיף בנוגע לטקסט, או באופן ישיר בנוגע למטופל/ת, ולעבד אותם בעזרת המטפל. ניתן גם להשתמש במסגרת הטיפול בכלים יצירתיים מאומנויות נוספות כגון: ציור ופיסול, משחקי תפקידים, האזנה למוזיקה ותנועה גופנית.
הגישה הנרטיבית בטיפול מתייחסת אל חיי האדם כאל סיפור הנפש שלו. בסיפור זה יש דמויות, עלילה, סיבוכים, תפניות, שיאים ומורדות. התהליך הטיפולי מאפשר לזהות את האופן שבו האדם רגיל לחשוב על הסיפור שלו דרך תבניות ודפוסים שמחלישים אותו, להתבונן בסיפור שלו באור אחר, ולגלות בו תוצאות ייחודיות, מעצימות, שאותן יכול האדם לבחור לחזק ולאמץ לעצמו במסגרת יצירה מחדש של סיפור הנפש שלו, סיפור שבו הוא המספר והגיבור כאחד.
כתיבת סיפור חיים מאפשרת לך לכתוב סיפור שאף אדם אחר מלבדך אינו יכול לספר, סיפור הכולל את כל מעגל החיים שלך. הכתיבה מאפשרת הנצחה, כך שהדברים שקרו לך לא יישכחו ויוכלו לעבור לקהל רחב יותר של אנשים ואף לדורות הבאים. בדרך זו נוצר גם תהליך מרפא של נתינת משמעוּת, קבלה והשלמה עם האירועים שעברת בחייך, לטוב ולרע. כתיבת הסיפור מקנה לך שליטה, ביטחון ואחריות. הבחירה מה לספר ואיך לספר היא בידיך; את/ה יוצר/ת את סיפור החיים שלך, מהזווית שלך ובסגנון הכתיבה הייחודי לך. תהליך הכתיבה מלווה באווירה של תמיכה והכלה, בלי ביקורת שיפוטית כלשהי. בתור ביבליותרפיסט אוכל ללוות אותך ולסייע לך לתעד את הזיכרונות ואת החוויות שלך, לשמש כעֵד לסיפור החיים שלך, ולעבד ביחד את התהליך הרגשי הנלווה לכתיבת הסיפור שלך.
טל': 052-8085669
דוא"ל: dan.neiger11@gmail.com
מאמר מקצועי שפרסמתי על ביבליותרפיה:
אני מרגיש – מוחי כותב: כתיבה אקספרסיבית ככלי לריפוי הנפש. פסיכולוגיה עברית.
המלצות מקצועיות שקיבלתי: https://drive.google.com/drive/folders/1VRz1vH9rNc6xo8bGzUDszJrSPXR8BYIH?usp=sharing
* פרויד מקשיב לאסוציאציות החופשיות של הפסיכואנליטיקאית ג’ון ריוויר, ואומר לה: “תכתבי את זה. מחשבות צריכות להיכתב, צריכות לצאת החוצה. עלייך ליצור מהן משהו, לתת לדברים קיום נפרד ממך.” מתוך: “זיגמונד פרויד, מכתבים” (עמ’ 331). תרגם, האיר וערך: ערן רולניק. הוצאת מודן.