חָבֵר שֶׁלִּי עֲדַיִן כָּפוּף לִתְנָאֵי הַמִּבְצָע
עלון פסיכולוגיה עברית | 8/5/2022 | הרשמו כמנויים
ושוב הצמידות הזו של כאב הזיכרון האינסופי ומיד לאחר מכן חגיגת העצמאות. ובדמדומי יום, פיגוע מחריד באלעד שמוסיף אבלים חדשים למשפחת השכול. כמטפלים אנחנו מלווים לאורך כל השנה את המבכים את אובדנם, את נפגעי פעולות האיבה, את הלומי הקרב, את ההורים של, האחים והאחיות של, הבעלים של, הנשים של והילדים של. בימים האלה, הכל רגיש יותר, גדוש ומעורבב. העצבים חשופים ומשהו קודח, מקבל הכרה, ממתין להקלה. אם תבוא. כשתבוא.
מאמרים מקצועיים חדשים, ספרים וסקירות חדשות הצטרפו השבוע למאגר הידע שלנו:
התנהגות בלתי מסתגלת מאופיינת בנוקשות, קיצוניות וחזרתיות לא יעילה וכולאת את האדם בתוך מלכוד חסר מוצא. דגנית יערי ורחלי הימן בוחנות את המשמעות של התנהגויות בלתי מסתגלות עבור המטופל, ואת הדרך של המטפל לסייע ביצירת דפוסים יעילים ומיטיבים יותר עבורו. כדי להסביר זאת הן מתמקדות בגישה הנעזרת בבעלי חיים, תוך שימוש בטכניקה של התערבות פרדוקסלית לשבירת מעגל החרדה.
השנה ימלאו 65 שנים להיווסדו של מקצוע הטיפול המיני, במהלכן עבר התחום שינויים רבים: בתפיסה הטיפולית, בפרופסיות מהן מגיעים המטפלים, בטכניקות הטיפוליות ובפיתוח תהליך ההדרכה. אנדי איפרגן עוסקת במאמרה בהשפעתם של שינויים אלה על תפיסת הסובייקטיביות של המטפל, והתפתחות הפסיכותרפיה המינית; בהמשך, היא נוגעת בדמותו של המטפל המיני הפצוע, ההשלכות האפשריות של פציעתו על יחסי ההעברה, ומשמעותם של תהליכי ההדרכה בטיפול המיני, מנקודת מבט התייחסותית.
"שיר העצב הנורא", ספרה החדש של תמר טסלר, מספר את מסלול התבגרותה של בלה בת ה-16 בירושלים של שנות התשעים ואת התמודדותה עם אובדן אביה. הקריאה הסוחפת בספר שלחה את ד"ר אמיר קלוגמן לקרוא שוב בשני מאמרים של פרויד: ״הרומאן המשפחתי של הנאורוטיקנים״ ו-״ארעיות״; אז הוא גילה איך הסיפור הבדיוני אינו רק מדגים או מחדד את הטקסט הפסיכואנליטי, אלא גם מהפך משהו, מתעמת אתו, מטיל עליו אור קצת אחר, ובכך בונה שכבות נוספות מעליו.
במדור הספרים – "אדון הלילה" מאת הפסיכותרפיסטית לאה שדה - אישה בודדה מקנאה בנעוריהם של זוג שכניה. התאהבות לא צפויה של גבר במסז'יסטית המטפלת בו. אישה המנסה להשתחרר מכבלי הקשר עם בן זוגה. ייסורי אשמה של גבר ביום השנה למות אשתו. אישה מתאהבת במורה שלה לנהיגה ומפתיעה אותו. מכשפה מנבאת את שעתיד לבוא. יחסי אהבה - דחייה בין אם לבתה. ייסורי נפש וייסורי כתיבה של גבר שננטש. פרק מתוך הספר זמין לקריאתכם.
תופעת הדחייה החברתית נפוצה יותר מכפי שנראה לעין והשפעותיה עמוקות וממושכות. ברשימת הקריאה השבועית של פסיכולוגיה עברית מופיעים מאמרים שעוסקים בטיפול בדחיה חברתית ובחרם בקרב ילדים ובני נוער: החל בטיפול פרטני בילד, דרך טיפול קבוצתי, טיפול בהורים, עבודה כיתתית וכלה בעבודה מערכתית בית ספרית. בנוסף, תמצאו ברשימה מאמרים המתמקדים ברכיבים שמובילים לדחיה חברתית, כמו רגישות לדחיה וכישורים חברתיים.
ובפסיכובלוגיה -
פרופ' עמיה ליבליך השתתפה באירוע שעסק בסיפור והקשבה להיסטוריה מסופרת של קרב הנגב במלחמת העצמאות, וכותבת על החשיבות של הקשבה לסיפורים של מי שהיו שם –
"היסטוריה מסופרת, אחותה הקטנה, החורגת, של ההיסטוריה, עדיין לא תמיד מצליחה להיכנס לשיח הציבורי – וחבל. זו אולי לא אמת אובייקטיבית, שנבדקה ונמדדה מכל הכיוונים, אבל היא מחברת בינינו".
ד"ר חנה דויד כותבת 'על המלחמה ההיא, זיקוקים ביום העצמאות ופוסט טראומה', ונזכרת בסטודנטית בת ה-21 שהייתה עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים, החוויות שחוותה אז והאופן בו הן מלוות אותה עד היום.
ד"ר טל פלג שגיא כותבת על היום בו הציעה לילדים שלה מילת ביטחון על האופן בו המילה הזו רלוונטית גם בקליניקה ועוד.
"בוער בדמי לספר על איך אינטראקציה פשוטה עם ילדי המחישה לי את היתרונות שב- BDSM. ולא, לא כי אחד ניסה להרוג את השני, וגם לא בגלל שלל ההשפלות שהם מוצאים ברגעי יצירתיות. בגלל האפרפרות של עונג וסבל, עונג וכאב..".
ובמדור 'הרצאה בנעלי בית' – הרצאתה של רהב באוסי גרוס – 'כמו אוויר לנשימה – ההשלכות המוחיות של פגיעה מינית בילדות, והטיפול בהן בעזרת חמצן בתא לחץ'.
תנאי המבצע / דעאל רודריגז גארסיה
חָבֵר שֶׁלִּי קְצָת כָּפוּף
מְעַשֵּׁן יָרֹק כְּדֵי לְפַזֵּר
שָׁחוֹר שֶׁל עֲשַׁן.
אוּלַי יַעֲבֹר בְּקָרוֹב לַטִּפּוֹת
הֵן מַרְגִּיעוֹת אֶת
הַדָּם.
הִשְׁמִין מְאֹד.
מַקְרִיחַ. מְנֻפַּח
תּוֹפְעוֹת לְוַאי שֶׁל הֱיוֹת
אָדָם. זִכְרוֹנוֹת.
חָבֵר שֶׁלִּי עֲדַיִן
כָּפוּף
לִתְנָאֵי הַמִּבְצָע.
אֵינוֹ עוֹמֵד אֲפִלּוּ
בַּחֲצִי הַמְּחִיר.
בְּלֵילוֹת הוּא חוֹזֵר
בְּיָמִים הוּא מִתְעוֹרֵר
וְחוֹזֵר לַלֵּילוֹת. וְחוֹזֵר
חָלָל
מְצַיֵּר עֵצִים
בּוֹעֲרִים
מְצַיֵּר פְּרָחִים
בּוֹעֲרִים
מְצַיֵּר שָׁמַיִם
בּוֹעֲרִים
טַנְקִים כְּבָר הִפְסִיק לְצַיֵּר.
בַּלֵילוֹת הוּא חוֹזֵר
לְחַפֵּשׂ
אֶת הַצְּבָעִים.
אֶחָד פְּלוּס אֶחָד
אֶחָד עַל הַגַּב
שֵׁנִי נִשְׁפָּךְ מֵהַמֵּעַיִים
אֵין אַסְפָּקָה
אֵין מַיִם.
אֵין חִלּוּץ. לְאָחוֹר
אֵין מַפָּה.
הַכּוֹל כָּפוּף לִתְנָאֵי הַמִּבְצָע.
Photo by Dimitri Bong on Unsplash