וּמִי שֶׁלֹּא נָפְלָה עָלָיו מַפֹּלֶת וְהוּא סָפֵק חַי סָפֵק מֵת
עלון פסיכולוגיה עברית | 2/5/2021 | הרשמו כמנויים
יום אבל לאומי הוכרז היום, בעקבות האסון המחריד בחגיגות ל"ג בעומר במירון, בו נהרגו 45 גברים, נערים וילדים, ונפצעו כמאה וחמישים נוספים. היקף האובדן בלתי נתפס, ומזמין מחשבה על המשפחות ועל הקהילות שעוד עסוקות בזיהוי מתיהן והבאתם לקבורה. פסיכולוגים ועובדים סוציאלים נשלחו מיד לאחר האירוע לאבו כביר, ולליווי ראשוני של הקרובים. בצד זאת - רבים ששהו על ההר העמוס, ויצאו בחיים – חבולים בגוף, או בריאים ושלמים – נחשפו לטראומה כאוטית ומטלטלת, בה שמחה לוהבת של המון הופכת לאימת מוות חונקת, באופן המפורש ביותר. יש לקוות שכל הזקוקים לכך, גם במעגלי פגיעה רחבים יותר, יזכו בהמשך לליווי נפשי מתאים על מנת לעבד את שעברו. ליבנו עם משפחות ההרוגים.
באתרנו השבוע, מאמרים מעניינים ורגישים
גלישת גלים שיקומית לעיבוד של חוויות טראומה - התפיסה שלפיה הים הוא מקור לבריאות נפשית זוכה לעדנה הן מצד הציבור והן במחקרים עדכניים. במאמרו של ישראל אלטמן מוצגת גלישת הגלים ככלי שיקומי לטיפול בצעירים המתמודדים עם חוויות מורכבות מהשירות הצבאי. מובאים הרעיונות העיקריים העומדים מאחורי גלישת הגלים, וכן פירוט המרכיבים השונים שבהם גלישת הגלים השיקומית תורמת להתמודדות עם חוויות שירות ועם טראומה, ועיבודן.
תיקון והתפתחות היכולת לאכפתיות: לפי ויניקוט, התפתחות היכולת לאכפתיות כלפי האחר תלויה ביכולתה של האם לתת מקום ליציריו של התינוק. אולם כאשר האם משוקעת בהגנות נוקשות כנגד דיכאון, במקום אכפתיות מתפתחת נטייה לתיקון כוזב. במאמר זה של זיו טל וייבל מוצגים בהרחבה רעיונותיו של ויניקוט, ומומחשים דרך הסיפור התנ"כי של לאה ובניה.
מי שנפלה עליו מפולת / אלחנן ניר
וּמִי שֶׁלֹּא נָפְלָה עָלָיו מַפֹּלֶת
וְהוּא סָפֵק חַי סָפֵק מֵת
סָפֵק שָׁם סָפֵק אֵינוֹ שָׁם
מִי בִּכְלָל יוֹדֵעַ מִמֶּנּוּ.
וְכַמָּה סְפֵקוֹת שֶׁיֵּשׁ בּוֹ
וְכַמָּה רְעָדִים
וּגְדֵרוֹת דָּם הוּא הַנָּפֶשׁ
שְׁחִיטוֹת קְטַנּוֹת בַּוְּרִיד
וְהַשִּׁטָּה פּוֹרַחַת,
וְאֵין מִי שֶׁיְּפַקַּח עָלָיו
יִפְרֹשׂ אֵלָיו כַּפַּיִם בִּתְפִלָּה וְיֹאמַר לוֹ:
בָּרוּךְ אַתָּה.
ירים אֶת רֹאשוֹ, יַבִּיט וְיֹאמַר לוֹ:
אַתָּה נִרְאֶה טוֹב הַיּוֹם
אוּלַי תִּקְפֹּץ לְקָפֶה
מִי בִּכְלָל יוֹדֵעַ
מִמֶּנּוּ.