מקורות

איקון 1
המאמר דן במבט יונגיאני בשאלה של מקור החלומות במקרא – האם מדובר בתוצאה של התודעה המקראית של מנהיגי העם או אולי של הלא-מודע התרבותי היהודי? המוטיב השולט בחלומות המקרא הוא הבחירה של ההורה-האל בבן המועדף במשפחה, שמשולבת עם הבחירה של מנהיג העם ועם הבחירה של היהודים בין העמים. המאמר בוחן גם את מוטיב ההתנשאות של הנבחר (יוסף) ושל החושב עצמו לנבחר (פרעה ונבוכנצאר), ונפילתם. כל אלה כפי שהם באים לביטוי בחלומות המקרא. מתוך האתר "תורת החלומות והחלימה".
 
עברית | 286 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
המאמר מציע דיון פסיכואנליטי וספרותי בפונקציות אותן ממלא החלום, הן כחוויה אקטואלית, והן כפי שמשתקף ביצירה ספרותית, בהתהוות מושג העצמי. דיון זה נעשה באמצעות עיון תלת-רובדי בבלדה 'האסופי' לאלתרמן, ומתייחס אל המרחב שבין השיר, החלום והחלום האינטר-טקסטואלי (זה המופיע בתוך השיר) כמרחב להתהוות עצמי נרטיבי והיסטורי. הבחירה לדון בחלום כפי שמשתקף בטקסט שירי מתבססת על ההכרה בדיאלוג ההולך ומתהווה בין הדיסציפלינות השונות- הספרות והפסיכואנליזה . המאמר אינו מתיימר לערוך ניתוח פסיכואנליטי לחלום המופיע בשיר, אלא להתייחס אליו כאל אמצעי מבע, ולעמוד על המשמעויות השונות שעשויות להיות להופעת החלום בשיר, הן כתופעה פסיכולוגית והן כתופעה ספרותית. המונח 'עצמי היסטורי' מתייחס לעובדות הקונקרטיות המבנות את העצמי. אולם, כשאנו מדברים על עברינו, אין אנו מביאים בהכרח את העצמי ההיסטורי, אלא את מה שמכונה 'עצמי נרטיבי', זה הנוצר במהלך השיח (גלדמן 2006). פסיכולוגים שונים וביניהם ספנס, הציעו להתייחס אל משמעויות האירועים מהעבר כאל תמונות זיכרון שאינו זיכרון צילומי תיעודי אלא צילום של תמונות מטפוריות או מטאפורות מופשטות בהן משולבים ייצוגים מגמתיים של העבר . תמונות אלו הן מעין תמונות חלום, הנבנות בשתי רמות של העצמי: בעצמי הילדותי שהוא למעשה הקרוב ביותר למקור ההיסטורי שלהן, ובעצמי הבוגר. כשתמונות אלו מועברות למילים, הן הופכות לשפה שונה והמדיום הלשוני מעצב אותן מחדש.
 
עברית | 557 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
תגיות: חלומות
מאמר מאת פרופ' מארק סולמס , פסיכואנליטיקאי וחוקר מוח, מייסד תחום הנוירו-פסיכואנליזה. המאמר מתאר את הגישה של הנוירו-פסיכואנליזה המראה כי ניתן לחבר בין חקר המוח לבין הגישה הפרוידיאניות, תוך דגש על חקר החלומות. פורסם במהדורה העברית של SCIANTIFIC AMERICAN .
 
עברית | 1221 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
תגיות: חלומות
פורום פתוח לקהל הרחב שנמצא באתר הבית של קופ"ח כללית. יעוץ לגבי הפרעות שינה, פאראסומניות, סיוטים והתנהגויות חריגות בעת שינה. הפורום נותן גם הכוונה והדרכה כללית להבנת החלומות, אך איננו עוסק בפשר החלומות. בהנחיית ד"ר רז אבן וד"ר אריה אוקסנברג
 
עברית | 821 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
אבשלום אליצור לוקח אותנו אל ערש הולדתו של פירוש החלום. הוא מציע פירוש משלו לחלום שחלם פרויד ב-1915. בחלומו של אבי הפסיכואנליזה מוצא אליצור מוטיב מהופך לתסביך האדיפוס: משאלת מוות של אב ביחס לילדיו. יש להניח שפרויד לא היה שמח על פירושו זה של אליצור, אולם אם נראה במיתוס אדיפוס רק דוגמא אחת למה שהמיתוס יכול לספר לנו על נפש האדם, הרי המיתוס על סאטורן הבולע את ילדיו יספר לנו את סיפורו של המוטיב המהופך, אותו מציע אליצור. מתוך "חכמה מאין", בטאון החברה היונגיאנית הישראלית החדשה, גליון אביב 2005 מס' 5 (על החלומות) המופיע באתר החברה היונגיאנית הישראלית החדשה.
 
עברית | 1006 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
"... והנביא ההוא או חלם החלום ההוא יומת". הרב אהד אזרחי מציג תיזה על פיה היחס אל החלומות בתורה מייצג תהליך בסיסי ביחסו של המקרא אל המיתוס. תחילתו של יחס זה קרוב ליחסם של המיתוסים הפגאניים שרווחו באזורנו, אולם בהמשך גובר המונותיאיזם הגברי-רוחני וממעט בערכו של החלום. ניתוח החלומות מאפשר לנו הבנה מעמיקה לתהליך רב ערך שחולל המונותיאיזם התנ"כי – וגם למחירו: בסופו של דבר עוברת ההכרעה לכחות המודע של הנפש, המתבקשים לעמוד חוצץ כנגד תכני הלא מודע כאשר אלו באים בסתירה לדברי התורה. נפש היחיד מתבקשת להיות נפש בוחרת, בת חורין, נפש ש"יצאה ממצרים", ואיננה משועבדת לתכני החלומות ונבואות המסתורין. מתוך "חכמה מאין", בטאון החברה היונגיאנית הישראלית החדשה, גליון אביב 2005 מס' 5 (על החלומות) המופיע באתר החברה היונגיאנית הישראלית החדשה.
 
עברית | 1145 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
"במהלך ביקורי בבית-שאן בשנות השמונים, הצטייר בעיני "פתחו של גן-עדן" כאתר ביתי מובהק, אשר בניגוד לשמו היומרני הקרין צניעות ופשטות" מאמרו של יורם בילו לוקח אותנו למסע מרתק אל 'גן עדן' שמקורו בחלום ובמסורת תרבותו של יעיש א. מבית שאן. מחקרו של בילו מציג יריעה רחבה של תובנה פסיכולוגית וידע אנתרופולוגי אשר משמשים להבנה מקורית של דרך פעולתו של החלום – ממקורותיו בלא מודע האישי והתרבותי אל כר המציאות הפרטית והקהילתית של החולם. המחבר מראה כי מה שעלול להפוך לנוירוזה, הופך במסגרת תרבותית הולמת לפתרון קונפליקטים אישיים ולסגנון חיים של יחיד ושל קהילה. מתוך "חכמה מאין", בטאון החברה היונגיאנית הישראלית החדשה, גליון אביב 2005 מס' 5 (על החלומות) המופיע באתר החברה היונגיאנית הישראלית החדשה.
 
עברית | 1165 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
האם הדת והפסיכולוגיה עוסקות באותה טריטוריה או שיש הבדל מהותי בין טריטורית הנפש שהפסיכולוגיה עוסקת בה לבין זו שהתאולוגיה עוסקת בה? כלומר, האם אלוהים הוא מחוץ לנפש האדם או כלול בה? רות נצר מנתחת מוטיבים בחלומות על יסוד אמונתה, שאמונה בנשגב מוטבעת בנפש האדם. בעזרת חלומות של מטופלים היא פורשת בפני הקורא את אותו רובד אמוני שמקורו במעמקי הנפש והוא קיים בה מעבר להשפעת תרבות וחינוך. עם זאת היא מעלה ספקות המוליכים לשאלות אמוניות ותיאולוגיות נצחיות. מתוך "חכמה מאין", בטאון החברה היונגיאנית הישראלית החדשה, גליון אביב 2005 מס' 5 (על החלומות) המופיע באתר החברה היונגיאנית הישראלית החדשה.
 
עברית | 933 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
"כעיקרון זהים הסמלים הארכיטיפיים בחלומות של טרנספורמציה לאלו שבחלומות בהם הנפש מכינה את האדם למותו הקרב. ולכן, בסופו של דבר, רק בדיעבד ניתן לאמת את הפרוש" במאמרה לוקחת אותנו ינינה זימנובוצקי לחדר הטיפול, שם חלומות מוות מעוררים חשש ופחד הן במטופל והן במטפל, אולם דרך התפיסה הסימבולית של מוטיב המוות מתגלה שטמונה בהופעתו של מוטיב זה תקוה גדולה. מתוך "חכמה מאין", בטאון החברה היונגיאנית הישראלית החדשה, גליון אביב 2005 מס' 5 (על החלומות) המופיע באתר החברה היונגיאנית הישראלית החדשה.
 
עברית | 1453 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
בלילה נפתח חלון אל רובד של מציאות נפשית, שהוא עצמו רב רבדים, והוא עולם מלא צורות, צבעים, התרחשויות, רגשות. חומרי החלום לקוחים מהמציאות שמוכרת לנו, אך החיבור ביניהם הוא יצירתי עד אין סוף. עדית אנקורי מגלה בחלום התגלות של רבדי נפש שונים ובכך מפענח החלום לא רק את תכני הלא מודע אלא את מבנה הלא מודע בכללו. ההקבלה למסעה של פרספוני אל השאול ובחזרה, פורשת בפנינו את תרומתה של מורשת תרבותית רבת שנים ורבדים להבנת רבדי נפשו של היחיד. הרצאה ב"בית הראשונים" במסגרת יום עיון על הנושא פנים רבות לחלום 11.04.03 מתוך "חכמה מאין", בטאון החברה היונגיאנית הישראלית החדשה, גליון אביב 2005 מס' 5 (על החלומות) המופיע באתר החברה היונגיאנית הישראלית החדשה.
 
עברית | 1259 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
תגיות: חלומות
אתר העוסק כולו בחלומות צלולים. מהו חלום צלול? מדוע יומן חלומות חשוב? טכניקות מתקדמות ליצירת חלומות צלולים ואפילו תוכנות מחשב ליצירת חלומות צלולים
 
עברית | 1263 צפיות | הוסף למועדפים
איקון 1
המרכז להפרעות שינה ועוררות בילדים ממוקם באוניברסיטת ת"א. המרכז המטפל בתינוקות וילדים בגילאים 0-16 שנים. המרכז מנוהל ע"י פרופ' אבי שדה. לצוות במרכז ניסיון, מומחיות וידע רב בתחום השינה. באתר החינני מידע רב ומפורט בנושא הפרעות שינה בילדים, קישורים למאמרים ומקורות מידע, הסברים על הפרעות התפחותיות הקשורות להפרעות שינה ועדכונים מדעיים בנושא. בתכנון גם שאלון אבחון עצצמי להערכת איכות שנת הילד.
 
עברית | 1335 צפיות | הוסף למועדפים