אֲנִי שׁוֹאֵל אֶת עַצְמִי אֵיפֹה הֶחְבִּיא אָבִי אֶת הַפַּחַד שֶׁלוֹ
עלון פסיכולוגיה עברית | 3/4/2022 | הרשמו כמנויים
היה זה שבוע ובו שלושה פיגועים, אחד עשר הרוגים, ופחד אחד שנמרח בשכבה עבה על חיי היום יום שלנו. הפיגועים בבאר שבע, חדרה ובני ברק הותירו אנשים רבים ברמות שונות של חרדה, ובחוויה שמשהו במרקם השגרה נפצע. הפחד זולג לתוך שכבות שונות של ההוויה, ומגיע גם אל הקליניקות, בצורות כאלה ואחרות, אצל מי יותר ואצל מי פחות. איך מכירים בפחד, אבל דוחקים את רגליו מלשתק ולהשתלט על כל חלקה טובה?
השבוע באתרנו טקסטים מקצועיים חדשים, פרקים מספרים וטורים לקריאתכם:
גישות טיפוליות שונות הצביעו על היעילות של טיפול באמצעות משחק, והציעו המשגות וטכניקות מגוונות - כל גישה מתוך תפיסת עולמה והבנתה את המנגנונים הפעילים והמתקנים בנפש האדם. במאמרו מבקש רועי ליס להציג, לפרט ולהדגים, כיצד ניתן לשחק באופן תרפויטי על פי הגישה הקוגניטיבית – התנהגותית; זאת באמצעות התמקדות בארבעה מרכיבים מרכזיים של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי: המשגת מקרה, כתיבת תכנית טיפולית, המרכיב ההתנהגותי והמרכיב הקוגנטיבי, ושני תיאורי מקרה.
המונחים המרכזיים של גישת הטיפול בקבלה ומחויבות (ACT) נועדו לסייע למטפלים לבסס טיפול רגיש-תהליכית ולעבוד בצורה הוליסטית, גמישה ויצירתית. מונחים אלה מתווכים ממצאים ועקרונות מדעיים ששייכים לרמות העמוקות יותר עליהם מושתת ה-ACT: הפילוסופיה של הקונטקסטואליזם הפונקציונלי (Functional Contextualism) ומדע ההתנהגות ההקשרי (CBS-Contextual Behavioral Science). בסקירה זאת, שכתבה הפסיכולוגית הקלינית יעל אוהד-בלנק, מוצגים בהרחבה רשמיה מסדנת ACT למתקדמים בהנחיית ד"ר אמילי סנדוז, שעסקה ב"מושגי הליבה" של ACT.
מתי לראשונה חשבת איזה אבא אתה רוצה להיות? מה עבר עליך בתקופת ההיריון של ילדך ולאחר לידתו? ובכלל, מהו סיפור הלידה מהזווית שלך? מה קורה כשגברים, כולם עסוקים באבהות החדשה שלהם, כולם פתוחים וסקרנים, מתיישבים לכתוב על המעבר הדרמטי שלהם לאבהות ומנסים לענות על השאלות האלה? ספרה של ענת הררי, "הולדת אב" מתעד שלב אחר שלב את פרקי סדנת הכתיבה לאבות דרך הטקסטים שנכתבו במהלכה, וכן חלק מהשיחות שנרקמו סביבם, עד לסופה הבלתי צפוי של הסדנה. לפניכם הפרק השני מתוך הספר, אשר מביא מחוויות הגברים במהלך תשעת חודשי ההיריון ומתאר את הדרכים השונות שבהן הם נערכים ללידה ולשינוי הגדול.
טיפול בהורות נועד לסייע להורים להתמודד ולהקל על בעיות של ילדם דרך עבודה על ההורות שלהם. ברשימת הקריאה השבועית של פסיכולוגיה עברית מופיעים מאמרים שמרביתם עוסקים בשיפור מצבו של הילד באמצעות טיפול בהורים ממגוון זוויות: בשל קשיים מובנים של הילד (למשל, היותו על הספקטרום האוטיסטי) או בשל קשיים של ההורים (למשל, בשל אירועי חיים שליליים שעברו)
ובפסיכובלוגיה –
אלעד לבנה בטור אורח בבלוג 'שפיות זמנית' - יוצרת, בהפרעה: סקירת אלבומה החדש של איימי מאן, Queens of the Summer Hotel, והקשריו הפסיכולוגיים.
ובמדור 'הרצאה בנעלי בית' - סדרת ראיונות עם פסיכואנליטיקאים מובילים בנושא:"מחשבה חופשית ומציאות מגבילה" שהתקיימה במסגרת תכנית זרמים ללימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית בביה״ס למדעי הפסיכולוגיה של אוניברסיטת חיפה, החל משנת 2020 ואילך.
הַיֶלֶד אֵינֶנוּ/ יהודה עמיחי
בְּנִי, אַתָּה שׁוּב מַדְאִיג אוֹתִי.
מִזְּמַן לִזְמַן אַתָּה מַדְאִיג אוֹתִי
בִּקְבִיעוּת שֶׁהָיְתה צְרִיכָה לְהַרְגִיעַ אוֹתִי.
אֲנִי זוֹכֵר שֶׁפּעַם, כְּשֶׁהָיִיתָ קָטָן,
רָאִינוּ יַחְדָּו שְׂרֵפָה בְּמָלוֹן גָדוֹל.
הָאֵש וְהַמַּיִם וְהֶעָשָׁן,
הַיְלָלוֹת וְהַצְעָקוֹת וְהָאוֹרוֹת הַמְהַבְהֲבִים בְּטֵרוּף,
כָּל אֵלֶּה חָסְכוּ לִי הַרְבֵּה דִבּוּרִים
עַל מַה הֵם הַחַיִּים. וְעָמַדְנוּ בִּדְמָמָה.
אֲנִי שׁוֹאֵל אֶת עַצְמִי אֵיפֹה הֶחְבִּיא אָבִי
אֶת הַפַּחַד שֶׁלוֹ, אוּלַי בְּאָרוֹן סָגוּר
אוֹ בְּמָקוֹם אַחֵר מִחוּץ לְהֶשֵּג יְדֵי הַיְּלָדִים
אוּלַי עָמֹק בְּלִבּוֹ.
אֲבָל עַכְשָׁו אַתָּה שׁוּב מַדְאִיג אוֹתִי.
אֲנִי מְחַפֵּשׂ אוֹתְךָ תָּמִיד,
הַפַּעַם בֵּין עַרְפִלֵי הַגָּלִיל הָעֶלְיוֹן,
אֲנִי אַבָּא עֲרָפֶל.
וְהַיֶלֶד אֵינֶנּוּ, כִּי הוּא כְּבָר מְבֻגָר.