פסיכולוגיה עבריתפסיכולוגיה עברית

×Avatar
זכור אותי
מגמה חדשה בעולם: אדריכלות מבוססת ראיות - איך מתכננים בתי חולים פסיכיאטריים?

מגמה חדשה בעולם: אדריכלות מבוססת ראיות - איך מתכננים בתי חולים פסיכיאטריים?

שפיות זמנית | 10/1/2021 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג

כשאנחנו חושבים וחושבות על בתי חולים פסיכיאטריים, לרוב עולות לראש התמונות הקשות של מיטות הברזל, הקירות החלקים (או המתקלפים) והמבנים השבלוניים והמדכאים. אלא שבעולם הולכת וצומחת מגמה שמבקשת לשנות את התמונה הזו, ולבנות בתי חולים פסיכיאטריים שהארכיטקטורה שלהם חדשה ואחרת לגמרי. בכתבה שפורסמה בשבוע שעבר בניו יורק טיימס נכתב שאדריכלים ברחבי העולם מתחילים לתכנן מתקנים שמספקים שירותים לבריאות הנפש באופן "מבוסס-ראיות" לשיפור המצב הנפשי של המטופלים במבנה. מהי "אדריכלות מבוססת ראיות"? הכוונה היא לבנייה שמתאימה את עצמה לממצאי מחקרים שהראו שבריאות הנפש שלנו מושפעת (גם) מהסביבה שלנו: למשל מחקר שהראה שהעיצוב של מחלקה פסיכיאטרית יכול להקטין את האגרסיביות והלחץ של המטופלים ושל הצוות, או מחקרים שמדגימים שוב ושוב את החשיבות של חשיפה לטבע לבריאות הנפש.

בכתבה נכתב שמכיוון שעם השנים התפתחו דרכים לשמור על בריאותם הפיזית של המטופלים, למשל באמצעות בנייה של חלונות לא מזכוכית אלא מפוליקרבונט, כך שקשה יותר לשבור את החלון, או דלתות שיאפשרו לצוות לפרוץ אליהן במקרה הצורך - לצד הפיכתם של המבנים למוגנים יותר, הם גם נעשו דומים יותר לבתי סוהר. אחת מהאדריכליות שהתראיינו לכתבה הסבירה שחשוב לתכנן סביבה שתבטיח בטיחות, אך יחד עם זאת תתן למטופלים תחושה של שליטה על הסביבה שלהם, למשל באמצעות וסת שיאפשר להם לשלוט על הטמפרטורה בחדר, ועמעם שיאפשר להם לשלוט בעוצמת האור במרחב שבו הם שוהים. 

בתמונה הבאה אפשר לראות את החצר הפנימית ב"Taube Pavilion" במאונטן ויו קליפורניה, בית חולים פסיכיאטרי שבו למאושפזים יש חדרים פרטיים עם נוף להרים המיוערים וחללים משותפים מאווררים. המבנה תוכנן על ידי WRNS Studio, והגינות הרבות שבהן מעוטר המבנה ניטעו בשל הממצאים המחקריים בנוגע להשפעה המיטיבה של הטבע על נפש האדם.

חצר פנימית בבית החולים הפסיכיאטרי Taube Pavilion בקליפורניהחצר פנימית בבית החולים Taube Pavilion בקליפורניה. צילום: James Tensuan עבור הניו יורק טיימס

בכתבה מרואיינים גם האדריכלים של בית חולים הפסיכיאטרי לילדים "אוהנה" בקליפרוניה, שהתבקשו לעצב אותו כמו מוזיאון לילדים או ספריה ציבורית - "מקום שכשאתה נכנס אליו ממלא אותך בתחושה של אפשרות". האדריכלים של הפרויקט מסטודיו NBBJ הדגישו ש"המקום לא סתם יפה, אלא תכליתי". 

בית החולים הפסיכיאטרי לילדים "Ohana" בקליפורניה. תמונה: NBBJ

בית החולים הפסיכיאטרי לילדים "Ohana" בקליפורניה. תמונה: NBBJ

והנה עוד כמה פרויקטים יפים ששווה לשטוף בהם את העיניים והדמיון: בדנמרק נחנך בשנת 2017 בית החולים הפסיכיאטרי "Vejle", שבו האדריכלים מ-Arkitema Architects שמו דגש על האפקט המרפא של אור - טבעי ומלאכותי. הם השתמשו בפאנלים פנימיים וחיצוניים של זכוכית כדי להגביר את כמות האור שחודרת לבניין מבפנים ומבחוץ. הנה כמה תמונות מתוך הפרויקט שזכה בפרס בקטגוריית "Mental Health Design" בפרסי העיצוב של "European Healthcare Design Awards".

בית החולים הפסיכיאטרי "Vejle". צילום: Niles Nygaard, מתוך האתר ArchDaily

בית החולים הפסיכיאטרי "Vejle". צילום: Niles Nygaard, מתוך האתר ArchDaily

ביפן, שבו הוטלה על האדריכלים מסטודיו Sou Fujimoto לתכנן מוסד לילדים עם הפרעות פסיכיאטריות קשות, הם החליטו לבנות באופן מתוכנן מעין מבנה מפוזר, כזה שיהיה "דמוי חלום"; הם ניסו ליצור מקום שבו יהיו לילדים מקומות מחבוא, אך גם תמיד קשר לחלל המרכזי - לחדר המגורים. הילדים יוכלו לשחק, לשוטט ולחקור את המרחב, למצוא לעצמם מחבוא ולצאת החוצה כשיצטרכו; הם יוכלו להיות גם נפרדים וגם מחוברים בהתאם לרצון שלהם, באמצעות המבנה האדריכלי המיוחד של המקום. 

מבנה המוסד לילדים עם הפרעות פסיכיאטריות קשות ביפן. צילום: Sou Fujimoto Architects, מתוך האתר ArchDaily 

מבנה המוסד לילדים עם הפרעות פסיכיאטריות קשות ביפן. צילום: Sou Fujimoto Architects, מתוך האתר ArchDaily 

כמובן שלמבנים היפים, המיוחדים והמושקעים האלה יש עלויות, ובוודאי להחלטה לשכן כל מטופל בחדר פרטי. יחד עם זאת, הכתבה של הניו יורק טיימס מציעה שבנייה ותכנון שמעודדים ריפוי עשויים גם לקצר את משך השהות של המטופל, למנוע הישנות של הבעיה וגם להקטין את השחיקה של הצוות המטפל.

מה דעתכם, בקרוב אצלנו?


עוד בבלוג של שפיות זמנית

תגובות

הוספת תגובה לפוסט

חברים רשומים יכולים להוסיף תגובות והערות.
לחצו כאן לרישום משתמש חדש או על 'כניסת חברים' אם הינכם רשומים כחברים.