פצצת אטום בשמיים, נהייתי פתאום נרגש
עלון פסיכולוגיה עברית | 19/7/2015 | הרשמו כמנויים
סכם הגרעין בין ארה"ב לאיראן עשה כותרות ושמות בפוליטיקה הישראלית. אסון קולוסאלי או רע מינימאלי?.כולם מדברים על הגרעין אבל עסוקים הרי, בעצם, בגרעין הקיום. בסכנת ההתאיינות. בתוקפנות מכלה שמגיעה מבחוץ, מבפנים. בפחד משתק. או דווקא כזה שדוחף לפעולה, בלי שהות. תחושת נרדפות, אימתו הצרופה של הלא נודע ועוד. מה נאמר, סוגיות גרעיניות בהחלט.
באתרנו, כבכל שבוע, מקפידים לעסוק ברעיונות וחוויות גרעין, גם בלי לנאום בקונגרס:
במרתף ליבם של מטפלים רבים אפשר למצוא ילדות וילדים, שעברו לפרק זמן כזה או אחר בחדר הטיפולים, ועוררו במטפל חשד לגבי היותם קורבנות לפגיעה מינית בתוך המשפחה. במקרים האלה, התכנים המטרידים היו מועטים מדי, קלושים מדי, לא נהירים או לא מספקים כדי 'להצדיק' דיווח פורמלי שלהם ברווחה. בטור אמיץ וטורד מחשבה, מוציאה זיוה מעיין ילדה אחת מן המרתף האישי שלה, ומבקשת לעורר דיון בנושא. במרכז הטור טענתה כי העדר ערוץ תקשורת פתוח שיאפשר התייעצות וחשיבה משותפת של מטפלים חושדים ופקידות סעד סביב מקרים אלה, מוביל לכך שילדות פגועות רבות נותרות במצוקתן בלי שמוגשת להן העזרה הראויה. מה דעתכם? מוזמנים להגיב. טלי אהרוני מציגה את הגישה הטיפולית המבוססת על התאוריה של וירג'יניה סאטיר ונקראת "Satir Transformational Systemic Therapy" (ובקיצור: STST). זוהי גישה מערכתית הוליסטית המציעה שילוב של הגישות הפרטניות והמערכתיות בטיפול. המודל הוא מערכתי, אינטגרטיבי, חווייתי וממוקד שינוי, ובאים בו לידי ביטוי החשיבה החיובית והעוצמה החווייתית שאפיינו את עבודתה של סאטיר. במאמרה מציגה אהרוני טיפול בילד אומנה, ודרכו היא פורשת כמה מעיקריה של גישה זו. השינוי מוצג כתהליך של טרנספורמציה ברמת ההוויה (being), כמעבר ממקום של הישרדות למקום שבו האדם מתחבר התחברות עמוקה לאנרגיית החיים.
גיא פרל קורא ברגישות בין שורותיה המטלטלות של חיה סדן, שכותבת על האפשרות למנוחת הנפש במחלקה הפיסיכאטרית, אבל בעצם על ההשתוקקות לווסת את הגעש הפנימי ולנוע באופן רך יותר בין עולמות – בנקודת המפגש בין הפנים מתקיימת האפשרות לאהבה ונחמה. נוגע ומומלץ. ד"ר רננה אלרן הנהדרת, חושפת טפח ומסתירה שניים - שברי מחשבה - על נסיגה ואיסוף וחזרה. 'לאסוף שברי נפש וחיים, ללקט אחד אחד את החלקים שהתפזרו לכל עבר מתגובת ההדף של רעידת אדם(ה)'. גם רועי סמנה שפגש את חבריו מבית הספר היסודי עסוק באיסוף שברי זיכרונות לטובת לכידותו של העצמי: "מפגש המחזור, אם תהיה מוכן לכך, יפגיש אותך עםמצבי-עצמי שעברו דיסוציאציה. ה-RE-UNION יכול להיות הזדמנות לרה-אינטגרציה, לחיבור וארגון של זיכרונות מנותקים וקטועים, לאיחוד מחודש של אותם חלקים שנזנחו ונותרו מאחור כי היו בזמנו מבישים או מכאיבים מדי".ממתק פסיכואנליטי על כוחו התרפויטי של מפגש המחזור. כי נוסטלגיה היא לא מילה גסה. פרופ' עמיה ליבליך, כותבת ותיקה באתר, עוצרת רגע ומתבוננת בהתרגשות על הבלוג שלה, אותו היא מגדירה כ'מעבדת הכתיבה שלי'. בהזדמנות זו נאמר - עמיה, מדענית של מילים, תודה על שאת מאפשרת לנו להשתתף בניסוי!
נחתום בעדכון חשוב – הפסיכולוגית הארצית, ימימה גולדברג, מפרסמת קישור לרשימות מעודכנות של מלגות להתמחות המתפנות. שימו לב - מתמחים בפסיכולוגיה קלינית הממתינים באשכול 2 שיסיימו התמחות מרפאתית עד 30.9.2015 הועברו לאשכול 1 והם זכאים להגיש מועמדות.
שבוע טוב ועיד אל פיטר שמח לחוגגים!