מהי חמלה?
חמלה היא מה שמתעורר כאשר אדם נתקל בסבל, וחש מוטיבציה לפעול כדי להקל על כאבים פיזיים, מנטליים ורגשיים של עצמו ושל אחרים.
ההבדל בין חמלה לאמפתיה אלטרואיזם ורחמים
חמלה אינה זהה לאמפתיה או לאלטרואיזם, למרות שהמושגים קשורים אלה לאלה. בעוד אמפתיה מתייחסת באופן כללי יותר ליכולת לקחת את נקודת מבטו של האחר ולחוש את הרגשות שלו, חמלה היא מה שקורה כאשר הרגשות האלה גם מעוררים תשוקה לעזור. אלטרואיזם הוא מושג שמתאר התנהגות לא אנוכית וטובה שלרוב מתעוררת בעקבות רגשות של חמלה, למרות שאפשר לחוש חמלה מבלי לפעול לגביה, ואלטרואיזם אינו תמיד מלווה בחמלה.
רחמים מתעוררים כאשר אדם חש צער על מצב קשה שבו נמצא אדם אחר. חמלה מדגישה לא את הרגשת הצער והכאב שהמפגש עם כאבו של אדם אחר מעורר, אלא את הרצון שמתעורר לעזור בעקבות המפגש הזה - דבר שאינו (בהכרח) חלק מתחושת הרחמים.
מה קורה לנו כאשר אנחנו חשים חמלה?
חוקרים הראו שכאשר אנחנו חשים חמלה, קצב הלב שלנו יורד ובגוף מופרש אוקסיטוצין, הורמון שמכונה ״הורמון האהבה״, וממלא תפקיד בקשרים חברתיים. בנוסף, במחקר נמצא שאיזורים במוח שקשורים לאמפתיה, טיפול ותחושות עונג ״נדלקים״, מה שלרוב מוביל לרצון לגשת ולסייע לאנשים אחרים.
טיפול מבוסס חמלה
טיפול מבוסס חמלה (Compassion focused therapy, CFT) הוא גישה של פסיכותרפיה מהגל השלישי של ה-CBT, אשר פותחה על ידי הפסיכולוג הקליני פול גילברט. הטיפול פותח מכמה טעמים. ראשית, כיוון שישנם אנשים רבים המתמודדים עם רמות גבוהות של אשמה וביקורת עצמית, שמתקשים לחוש חמלה כלפי עצמם. שנית, פעמים רבות בעיות שקשורות לאשמה ולביקורת עצמית נטועות בהיסטוריה של ניצול, בריונות, הזנחה ו/או היעדר ביטוי רגשי. אנשים שחוו חוויות מוקדמות מסוג זה נוטים להיות רגישים במיוחד לדחייה או לביקורת מהעולם החיצוני, וכתגובה לכך עלולים לתקוף את עצמם; לתחושתם, עולמם הפנימי וגם העולם החיצוני עשויים להפוך לעוינים ברגע. שלישית, המחקר מראה שעבודה עם אשמה וביקורת עצמית דורשת התמקדות קלינית בזיכרונות מחוויות מוקדמות. רביעית, ישנם מטופלים שמבצעים היטב משימות בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, אך עדיין תוצאות הטיפול אינן טובות מספיק. הם ייטו לומר: ״אני מבין את ההיגיון של המחשבות האלטרנטיביות, אבל זה לא עזור לי להרגיש יותר טוב״, או, ״אני יודע שהניצול שעברתי אינו באשמתי, אבל עדיין אני מרגיש אשם״. אדם שנוטה לרמות גבוהות של אשמה וביקורת עצמית יתקשה מאוד ליצור רגשות שקשורים לרוגע, ביטחון וחום במערכות יחסים עם אחרים ועם עצמם; הבחנה זו היא אלמנט מפתח ב-CFT.
לקריאה נוספת על טיפול מבוסס חמלה
חמלה עצמית
חמלה עצמית היא רגש החמלה, המופנה כלפי העצמי. אדם יכול לחוש חמלה לאדם אחר שסובל, נכשל וחסר אונים. את אותה החמלה האדם יכול לחוש על עצמו שהוא חווה אחד מהמצבים הללו. כריסטין נף מגדירה את החמלה העצמית כמורכבת משלושה מרכיבים עיקריים- להיות טובים לעצמנו (נדיבות עצמית), להרגיש שגם אנחנו אנושיים, ויכולים להיכשל, או לטעות. והמרכיב האחרון הוא קשיבות, היכולת שלנו להכיר בחולשות ובטעויות מבלי להקטין, או להגדיל אותם.
מחקר הבוחן את הקשר שבין חמלה עצמית לצמיחה אישית לאחר טראומה תמך בהשערה כי אנשים בעלי רמה גבוהה של חמלה עצמית, יפגינו התנהגות אדפטיבית ובריאות נפשית ותפקודית גבוהות יותר, שיסייעו להם להתמודד טוב יותר עם משברים ולצמוח מהם.