נפתחת בעוד חודש סדנת שיח בת 5 מפגשים באוריינטציה לאקאניינית
פורסם על ידי ג'ינה באומן מאומת/ת
ב-31/12/2022.
קליניק-a קריטית 2022-3
בין טראנס למטא(ורס) - אפקטים קליניים של קוגיטו חדש
לאקאן ערכאת האות בלא מודע מתוך:'כתבים' עמ' 488 בעברית-
ענייננו אינו בידיעה אם אני מדבר על עצמי בדרך ההולמת את מי שאני, אלא בשאלה אם בשעה שאני מדבר על עצמי, זהה אני עם מי שעליו אני מדבר.[..] עדיין עומדת בעינה העובדה שהקוגיטו הפילוסופי נמצא במוקד חזיון התעתועים הזה ההופך את האדם המודרני בטוח כל כך בהיותו עצמו, בתוך אי הוודאויות שלו בנוגע לעצמו ואף בתוך החשדנות שהוא למד מזה זמן רב להפעיל באשר למלכודות הגאווה.
ארגומנט-
'הינני מי שאני אומר שאני' –הקביעה העצמית, של מי שהינך-האוטו-דטרמינציה, התמקמה כנקודה המרכזת סביבה דיון באסכולה, משהתעוררה סביב הסוגיה של הטראנס; 'אני בן/בת' כבסיס לתביעת הזכות לשינוי מין.
סוגיה זו ממוקמת בלב עיסוקנו משום שעבור לאקאן, והחל מפרויד, אינך יודע מה אתה אומר- אין הסובייקט שקוף לעצמו וקביעה עצמית עדיף לה שתגיע לאחר מסלול המסמיך אדם לומר על עצמו 'הינני X'.
בהיעדר מסלול מוקפד, בו מעורבים גם חלקים לא מודעים אותם יש אחר המפרש, אנו נתקלים בקביעות שבסיסן רעוע ופרוץ לשימושים מזדמנים מהסובייקט, כמו למשל באבחנות: 'הינני מי שהאחר אומר שאני'.
נקודה זו משיקה הן למה שכונה בכתיבה באסכולה 'הפרדוקסים של האינקלוזיה (ההיכללות) וכן לסוגיה של הדה פתולוגיזציה של הקליניקה. היא עוסקת בדחף לשיום: בין אם כקביעה עצמית (אני בן, בת, קוויר...), בין אם המגיע מהאחר 'היודע מי אני' (למשל אבחנות-'אוטיסט', 'מאניה דפרסיבי' וכו').
לאקאן עמד על טבע המשיכה לשיומים כבר ב-1974-
לקבל שיום כלשהוא, הנו מה שמצביע על סדר אשר מחליף למעשה את שם האב [...] זה מה, שבנקודת זמן זו בהיסטוריה בה אנו מצויים, נמצא כמועדף על ידנו [...] האם להיות 'משויים כ-' אינו סימן לניוון קטסטרופאלי? (תרגום והדגשים שלי)
באשר לקביעה עצמית, עד היכן עשויה זו להרחיק לכת? או, נאמר זאת מפורשות , איזה ידע היא דוחה? עד כמה נתון הסובייקט של היום לדחיפה לדלוזיה, דחיפה הנטועה עמוק בציביליזציה בצורתה כיום?
רוח התקופה דוחקת את הדלוזיה, לתוכנית ביצוע באמצעות שלל מכשירי הציביליזציה, הכשירים להביאה לכאורה לכדי מימוש. היא אף רואה בה אידאל וקפיטל שיכול להבשיל לכדי תוצר שוק ; בחרנו לייצג זאת עם המסמן מטא-הצועד פסיעה אתית נוספת ביחס למסמן טראנס: גרסת הקוגיטו-הינני מי שאני אומר שאני, מתורגמת ל- על המציאות לבוא להיות היכן שה'אני' מדמיין אותה.. ובעלי האוזן הרגישה וודאי שומעים את גרסת הצו הפרוידיאני, אפרופו הדחיה העכשווית של הלא מודע..
אותה דחיפה לוודאות שמגולמת בקביעה העצמית, האם היא מבססת אמון בתוצר של קביעתה, או שמא בדיוק להיפך, ואם כך-מדוע ? מה גורל השסעים שמתקיימים בכל הוויה מדברת לנוכח ההאצה לקביעה וודאית או דימוי 'שלם'? האין שסעים אלו נפערים בממד הממשי ביותר שלהם ככל שהאמת אודות השיסוע מתרחקת.. ממש כמו בדימוי של האומן ויקטור היינריך, שבחרנו להציג?
בשאלות אילו ובהשלכות הקליניות שלהן על הסובייקט בן זמננו נעסוק בסדנה זו, על חמשת מפגשיה.
במפגש החמישי יתארח בסדנה דר' פייר סידון-פסיכיאטר ואנליטיקאי מפריז, אשר יציג עמדה בנושא הדה-פתולוגיזציה של הקליניקה תחת הכותרת: 'סכיזופרניה אורדינארית- האומנם?' תתדיין עמו בפגישה זו דר' ליאת שליט -פסיכולוגית קלינית.
בסדנה נקיים חמישה מפגשי דיון ושיח שיוקדשו לכל אחד מנושאים אלו. חומרי קריאה (בעברית) יישלחו לפני כל מפגש וישמשו אותנו כבסיס לדיון.
הרבה חידות.. נשתדל לפענח אותם יחד...בעזרת מאמרים עכשוויים של אנליטיקאים מהאסכולה.
תוכנית המפגשים:
קביעה עצמית (אוטו-דטרמינציה)-29.1.23
(אי) אמון-26.2.23
פרדוקסים של אינקלוזיה (היכללות)- 13.3.23
דה-פתולוגיזציה של הקליניקה-16.4.23
'סכיזופרניה אורדינרית'-האמנם כך? בהשתתפות דר סידון ודר' שליט 23.4.23
הפגישות יתקיימו בימי ראשון בין 20:00 ל-21:30 בתל-אביב-יפו
תאריכים: 29.1.23// 26.2.23 // 19.3.23 //16.4.23 // 23.4.23
לפרטים והרשמה ניתן לפנות ל:
ג'ינה באומן bauman2010@gmail.com נייד-052-6160711
גבי מנדלסון gabim77@gmail.com נייד- 052-8650229
» אבקש שמודעתי לא תפורסם באתר אחר. במידה ופורסמה, אבקש להסירה.