התנגדות לתוכניות לימוד בוסריות לקיצור משך ההכשרה בפסיכולוגיה | יואל אליצור
יואל אליצור | 29/5/2025 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
בהמשך לפוסט קודם, אני משתף את עמיתי הפסיכולוגים בחוות דעתי השלילית על תוכניות מעשיות שהוצגו בפני וועדת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) הדנה ברפורמה לשינוי משך ההכשרה בפסיכולוגיה מקצועית. הפוסט הקודם שפורסם ב- 11.5.2025 נועד לשתף אתכם ביוזמה לרפורמה מצד מועצת הפסיכולוגים ושרי החינוך והבריאות. יוזמה שהובילה להקמת וועדה הפועלת לדעתי בלחץ זמן בלתי סביר וללא שיתוף נאות של אנשי מקצוע באקדמיה ובשדה. ההחלטות שיתקבלו בעקבות דיון זה יכולות להשפיע על ענף הפסיכולוגיה בישראל לשנים רבות. רציתי לא רק ליידע אלא גם לקבל מכם משוב וללמוד ממנו. חשבתי שיש לבקש את אנשי המקצוע באקדמיה ובשדה להגיב לרפורמה המוצעת ושתגובות אלו יעזרו לוועדה לבחון את התוכנית מזוויות ראייה שונות ולהעמיק את החשיבה על הסוגיות שהיא מעלה.
הפוסט הנוכחי נכתב בעקבות משוב שקיבלתי מקולגות באקדמיה ובשדה ולאחר בדיקה של תוכניות לימוד מעשיות שהוצגו בוועדה על-ידי מוסדות המעוניינים לפתוח תוכניות המקצרות את משך ההכשרה בפסיכולוגיה כבר בשנת הלימודים הקרובה. שלחתי את המסמך המופיע בהמשך לכל חברי הוועדה. חברי הוועדה קבלו בהמשך גם את התגובות של המוסדות האקדמיים לרפורמה המוצעת. אבקש את רשותם של אנשי האקדמיה לפרסם את הדברים שכתבו ובכך לאפשר לשדה לעבוד בשיתוף פעולה עם האקדמיה. שיתוף פעולה מתוך מטרה משותפת למקסם את הפוטנציאל החיובי של היוזמה ולמזער נזקים פוטנציאליים.
בימים אלו מתפרסמת רפורמה בהכשרת רופאים המקצרת את תקופת הסטאז' משנה לתשעה חודשים. עבודת המטה על הרפורמה נמשכה כשנה. דיקני בתי הספר לרפואה, בתי החולים, מומחים לחינוך רפואי ומתמחים בהווה ובעבר עבדו בשיתוף פעולה. העבודה נעשתה בארבע תת-ועדות שעסקו בתחומים הבאים: 1.הגדרת הצרכים והמיומנויות הקליניות להכנת סטאז'רים למעבר למעמד של רופא, 2. תכני הלימוד ומבנה ההתמחות, 3. שיפור ותכנון תהליכי משוב, ו-4. תכלול היישום של הרפורמה באופן שאינו פוגע בצרכים של בתי החולים. אני מברך את הרופאים על המהלך המתוכנן שעשו. ראוי שהדיון ברפורמה בענף הפסיכולוגיה ייערך אף הוא בשיתוף פעולה בין משרד הבריאות, המחלקות לפסיכולוגיה, מרכזי בריאות הנפש ומתמחים בהווה ובעבר, טרם הגשת תוכניות לימוד חדשות בפסיכולוגיה לאישור המל"ג.
- נזקים הנובעים מהליך לא תקין שאינו בשיתוף פעולה עם ראשי המחלקות לפסיכולוגיה. להזכיר, המל"ג פרסמה ביום 26.7.2012 את החלטתה לאמץ את המלצות הוועדה להערכת איכות בפסיכולוגיה הנוגעות למשרד הבריאות (ועדת הניק). אחת ההחלטות הייתה להקים מנגנון משותף בשיתוף יו"ר מועצת הפסיכולוגים, יו"ר ועדת הרישום ומנהלת פנקס הפסיכולוגים ותקנות ההתמחות וראש מחלקה לפסיכולוגיה מאחת האוניברסיטאות. המטרה המשותפת לכל הגופים הייתה לקדם שינויים בהידברות ובשיתוף פעולה. כוועדה, אל לנו לאשר ריצה קדימה לפיילוט הנעשית בניגוד לדעתו של נציג האקדמיה בוועדה המשולשת. לפני שנדון בהצעות קונקרטיות ונתבקש לאשר אותן, עלינו להקים מנגנון של שיתוף פעולה עם ראשי המחלקות שידון במתווה של מועצת הפסיכולוגים. פעולה הנעשית באופן חד-צדדי ללא שיתוף הפעולה מועדת ליצור נזק.
- נזקים הנובעים מיישום מהיר של כל העקרונות הרשומים במתווה מועצת הפסיכולוגים בלא שיתקיים דיון על עקרונות אלו. המשוב שקיבלתי מהאקדמיה והשדה מצביע באופן עקבי על נזקים פוטנציאליים של חלק מהשינויים שהציעה מועצת הפסיכולוגים. להבהיר, אני רואה את הצורך בתוכנית שתיתן מענה לצורך המתעצם בטיפול ובאבחון פסיכולוגיים. חלק מהשינויים שהציעה המועצה מקובלים עלי. אולם, אל לנו להתייחס למתווה המוצע כאל חבילה מוגמרת הדורשת יישום מידי. מועצת הפסיכולוגים עצמה קבעה במסמך שהוציאה שיש לבחון את העקרונות ולשלב שינויים נדרשים שיעלו מהאקדמיה והשדה בכל הצעה ליישום העקרונות. הוועדה שלנו לא בחנה את העקרונות ולא התייחסה לשינויים נדרשים מצד האקדמיה והשדה.