לוגו פסיכולוגיה עברית

×Avatar
אני מסכימ.ה להצטרף לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים ומידע שיווקי
זכור אותי
התנגדות לתוכניות לימוד בוסריות לקיצור משך ההכשרה בפסיכולוגיה | יואל אליצור

התנגדות לתוכניות לימוד בוסריות לקיצור משך ההכשרה בפסיכולוגיה | יואל אליצור

יואל אליצור | 29/5/2025 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג

בהמשך לפוסט קודם, אני משתף את עמיתי הפסיכולוגים בחוות דעתי השלילית על תוכניות מעשיות שהוצגו בפני וועדת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) הדנה ברפורמה לשינוי משך ההכשרה בפסיכולוגיה מקצועית. הפוסט הקודם שפורסם ב- 11.5.2025 נועד לשתף אתכם ביוזמה לרפורמה מצד מועצת הפסיכולוגים ושרי החינוך והבריאות. יוזמה שהובילה להקמת וועדה הפועלת לדעתי בלחץ זמן בלתי סביר וללא שיתוף נאות של אנשי מקצוע באקדמיה ובשדה. ההחלטות שיתקבלו בעקבות דיון זה יכולות להשפיע על ענף הפסיכולוגיה בישראל לשנים רבות. רציתי לא רק ליידע אלא גם לקבל מכם משוב וללמוד ממנו. חשבתי שיש לבקש את אנשי המקצוע באקדמיה ובשדה להגיב לרפורמה המוצעת ושתגובות אלו יעזרו לוועדה לבחון את התוכנית מזוויות ראייה שונות ולהעמיק את החשיבה על הסוגיות שהיא מעלה. 

הפוסט הנוכחי נכתב בעקבות משוב שקיבלתי מקולגות באקדמיה ובשדה ולאחר בדיקה של תוכניות לימוד מעשיות שהוצגו בוועדה על-ידי מוסדות המעוניינים לפתוח תוכניות המקצרות את משך ההכשרה בפסיכולוגיה כבר בשנת הלימודים הקרובה. שלחתי את המסמך המופיע בהמשך לכל חברי הוועדה. חברי הוועדה קבלו בהמשך גם את התגובות של המוסדות האקדמיים לרפורמה המוצעת. אבקש את רשותם של אנשי האקדמיה לפרסם את הדברים שכתבו ובכך לאפשר לשדה לעבוד בשיתוף פעולה עם האקדמיה. שיתוף פעולה מתוך מטרה משותפת למקסם את הפוטנציאל החיובי של היוזמה ולמזער נזקים פוטנציאליים.

בימים אלו מתפרסמת רפורמה בהכשרת רופאים המקצרת את תקופת הסטאז' משנה לתשעה חודשים. עבודת המטה על הרפורמה נמשכה כשנה. דיקני בתי הספר לרפואה, בתי החולים, מומחים לחינוך רפואי ומתמחים בהווה ובעבר עבדו בשיתוף פעולה. העבודה נעשתה בארבע תת-ועדות שעסקו בתחומים הבאים: 1.הגדרת הצרכים והמיומנויות הקליניות להכנת סטאז'רים למעבר למעמד של רופא, 2. תכני הלימוד ומבנה ההתמחות, 3. שיפור ותכנון תהליכי משוב, ו-4. תכלול היישום של הרפורמה באופן שאינו פוגע בצרכים של בתי החולים. אני מברך את הרופאים על המהלך המתוכנן שעשו. ראוי שהדיון ברפורמה בענף הפסיכולוגיה ייערך אף הוא בשיתוף פעולה בין משרד הבריאות, המחלקות לפסיכולוגיה, מרכזי בריאות הנפש ומתמחים בהווה ובעבר, טרם הגשת תוכניות לימוד חדשות בפסיכולוגיה לאישור המל"ג.


- פרסומת -

 


 

לחברי תת-ועדת המל"ג העוסקת בתוכנית הלימודים המוצעת בהתאם למתווה של מועצת הפסיכולוגים
24 מאי 2025
 
שלום חברות/חברים לוועדה,
 
אני כותב כדי לבטא באופן מסודר את התנגדותי לתוכניות שהוצגו בפנינו ולכל תוכנית אחרת שתהיה מבוססת על יישום מהיר של כל העקרונות הרשומים במתווה מועצת הפסיכולוגים בלא שיתקיים דיון על עקרונות אלו כפי שמועצת הפסיכולוגים עצמה הציעה לקיים. המכתב מסביר את עמדתי ואיך הגעתי למסקנה זו.
כפי שכתב יו"ר הוועדה פרופ' גדעון אנהולט בסיכום המפגש האחרון שקיימנו, אפשר לסכם דברים לאחר שראינו איך נראות תוכניות לימודים שונות המבוססות על יישום 100% של כל עקרונות המתווה. כולנו הקשבנו בפתיחות לחברי הוועדה שהציגו את התוכניות ואת החשיבה העומדת בבסיס תוכניות אלו. בדיון שהתפתח, ד"ר שירי בן דוד ואני העלינו סימני שאלה בנוגע לשינוי גדול במבנה הלימודים שנעשה בלחץ זמן שאינו מאפשר לחשוב לעומק על קשיים ונזקים פוטנציאליים של השינוי. להזכיר, נזקים פוטנציאליים של המתווה הוצגו על-ידי בדיונים קודמים ואף הועברו לכל חברי הוועדה בכתב. התשובה שקיבלנו הייתה: "לא ניתן לחשוב מראש על כל האתגרים הפוטנציאליים ללא קיום פיילוט."
אינני מקבל טיעון זה ואני מבקש להציג בצורה מסודרת את עמדתי בנוגע לשני סוגים של נזקים פוטנציאליים שאפשר בהחלט לחשוב עליהם מראש ולמנוע אותם. העמדה שאציג תתייחס למשוב שקיבלתי פסיכולוגים בכירים באקדמיה ובשדה לפרסום של פניה לקולגות בנוגע לרפורמה לקיצור משך ההכשרה בפסיכולוגיה. למדתי רבות מתגובות אלו ואני חושב שראוי לנו כוועדה לשקול אותן ולהתחשב בהן ולא להמליץ על ריצה קדימה לפיילוט. 
  1. נזקים הנובעים מהליך לא תקין שאינו בשיתוף פעולה עם ראשי המחלקות לפסיכולוגיה. להזכיר, המל"ג פרסמה ביום 26.7.2012 את החלטתה לאמץ את המלצות הוועדה להערכת איכות בפסיכולוגיה הנוגעות למשרד הבריאות (ועדת הניק). אחת ההחלטות הייתה להקים מנגנון משותף בשיתוף יו"ר מועצת הפסיכולוגים, יו"ר ועדת הרישום ומנהלת פנקס הפסיכולוגים ותקנות ההתמחות וראש מחלקה לפסיכולוגיה מאחת האוניברסיטאות. המטרה המשותפת לכל הגופים הייתה לקדם שינויים בהידברות ובשיתוף פעולה. כוועדה, אל לנו לאשר ריצה קדימה לפיילוט הנעשית בניגוד לדעתו של נציג האקדמיה בוועדה המשולשת. לפני שנדון בהצעות קונקרטיות ונתבקש לאשר אותן, עלינו להקים מנגנון של שיתוף פעולה עם ראשי המחלקות שידון במתווה של מועצת הפסיכולוגים. פעולה הנעשית באופן חד-צדדי ללא שיתוף הפעולה מועדת ליצור נזק.
  2. נזקים הנובעים מיישום מהיר של כל העקרונות הרשומים במתווה מועצת הפסיכולוגים בלא שיתקיים דיון על עקרונות אלו. המשוב שקיבלתי מהאקדמיה והשדה מצביע באופן עקבי על נזקים פוטנציאליים של חלק מהשינויים שהציעה מועצת הפסיכולוגים. להבהיר, אני רואה את הצורך בתוכנית שתיתן מענה לצורך המתעצם בטיפול ובאבחון פסיכולוגיים. חלק מהשינויים שהציעה המועצה מקובלים עלי. אולם, אל לנו להתייחס למתווה המוצע כאל חבילה מוגמרת הדורשת יישום מידי. מועצת הפסיכולוגים עצמה קבעה במסמך שהוציאה שיש לבחון את העקרונות ולשלב שינויים נדרשים שיעלו מהאקדמיה והשדה בכל הצעה ליישום העקרונות. הוועדה שלנו לא בחנה את העקרונות ולא התייחסה לשינויים נדרשים מצד האקדמיה והשדה.
לאחר בדיקת הנזקים הפוטנציאליים של התוכניות שהוצגו בפנינו והמענה של מציגי התוכניות להשגות שהועלו, אני סבור שהן תוכניות בעייתיות שאינן מגובשות במידה מספקת ואינן ראויות לאישור של הוועדה. ההתבססות של תוכניות אלו על מתווה מועצת הפסיכולוגים בלא שהתקיים דיון על המתווה ובלי שנעשים במתווה מודיפיקציות בשיתוף פעולה עם האקדמיה והשדה מוטעית מיסודה.
בישיבה הקרובה של תת-הוועדה לבדיקת תוכנית הלימודים אציג ככל שתינתן לי הזדמנות את המשוב מהאקדמיה ומהשדה המאפשר לנו לחשוב ולתכנן מראש כיצד להתקדם בלי לעשות נזק. אבקש את תת-הוועדה לנהוג לפי הכלל האתי Primum non nocere; בתרגום מילולי: ראשית, אל תזיק. כלל שאומץ על-ידי אגודת הפסיכולוגים האמריקאית בעיקרון האתי הקרוי Beneficence and Nonmaleficence.
 
בברכה,
 
פרופ' יואל אליצור
פסיכולוג קליני, חינוכי ורפואי, מומחה-מדריך
ראש המגמה לשעבר לפסיכולוגיה חינוכית ופסיכולוגיה קלינית של הילד
ביה"ס לחינוך ע"ש שלמה (סימור) פוקס, האוניברסיטה העברית בירושלים
יו"ר מועצת הפסיכולוגים בשנים 2010-13

 


- פרסומת -


תגיות:

מטפלים בתחום

מטפלים שאחד מתחומי העניין שלהם הוא: אקדמיה ותארים מתקדמים, ממסד וחוק, התמחות, פסיכולוגיה ציבורית
טלי פרנקל-הוכמן
טלי פרנקל-הוכמן
פסיכולוגית
מודיעין והסביבה
איתי רסלר
איתי רסלר
פסיכולוג
תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק)
קסניה קצ׳קא
קסניה קצ׳קא
פסיכולוגית
תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק), רמת גן והסביבה
ד"ר אריאל אבקסיס
ד"ר אריאל אבקסיס
עובד סוציאלי
תל אביב והסביבה
יותם קומן
יותם קומן
פסיכולוג
תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק), פתח תקוה והסביבה
ד"ר איה גולן
ד"ר איה גולן
עובדת סוציאלית
תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק)

עוד בבלוג של שפיות זמנית

תגובות

הוספת תגובה לפוסט

חברים רשומים יכולים להוסיף תגובות והערות.
לחצו כאן לרישום משתמש חדש או על 'כניסת חברים' אם הינכם רשומים כחברים.