לוגו פסיכולוגיה עברית

×Avatar
אני מסכימ.ה להצטרף לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים ומידע שיווקי
זכור אותי
שער - אוטיזםתמונת שער - אוטיזם

אוטיזם

אוטיזם היא הפרעה התפתחותית שחוקרים מעריכים שנובעת משילוב של גורמים גנטיים וגורמים סביבתיים. בין תסמיניה: קושי תקשורתי וחברתי, קושי בהתמודדות עם שינויים והתנהגות חזרתית. אוטיזם קלאסי היא אחת מהפרעות הקשת האוטיסטית (Autism Spectrum Disorder), שמכילה קשת רחבה של תסמינים, קשיים, יכולות ורמות תפקוד שונות של ילדים ומבוגרים שחיים עם אוטיזם.

מהו אוטיזם

אוטיזם היא הפרעה התפתחותית שחוקרים מעריכים שנובעת משילוב של גורמים גנטיים וגורמים סביבתיים. בין תסמיניה: קושי תקשורתי וחברתי, קושי בהתמודדות עם שינויים והתנהגות חזרתית. אוטיזם קלאסי היא אחת מהפרעות הקשת האוטיסטית (Autism Spectrum Disorder), שמכילה קשת רחבה של תסמינים, קשיים, יכולות ורמות תפקוד שונות של ילדים ומבוגרים שחיים עם אוטיזם.

מאפייניי האוטיזם מתחילים להופיע בשנות החיים הראשונות, כך שלעתים התינוק מפגין עיכובים התפתחותיים בשלב מוקדם, לעתים התינוק מתפתח באופן תקין ורק לאחר גיל שנה מופיעים סימנים אוטיסטיים, וההתפתחות נבלמת, ולעתים התינוק מתפתח באופן תקין עד גיל שנה, ולאחר מכן חווה נסיגה התפתחותית.

ילדים ובני נוער אוטיסטים מתקשים באינטראקציה חברתית ובהבנה של כוונות ורגשות הזולת, בעיקר דרך שפת גוף והבעות פנים. בנוסף, הם מתמודדים לרוב עם קושי להסתגל לשינויים, תחומי עניין מצומצמים ורגישות יתר חושית. יחד עם זאת, גם מכיוון שמדובר בספקטרום, וגם מכיוון שאצל כל ילד ונער ההפרעה מתבטאת באופן שנה, ילדים ונערים עם אוטיזם עשויים להתנהג ולתפקד בצורה שונה מאוד אלה מאלה.

שכיחות ההפרעה

בישראל, מספר הילדים שמאובחנים עם אוטיזם עולה באופן דרמטי בשנים האחרונות, בהתאם למגמה ברחבי העולם המערבי. לפי מחקר שנערך ב-2009 בקופת החולים מכבי, שכיחות האוטיזם בישראל היא של כמעט מחצית האחוז מהאוכלוסייה, לעומת ארצות הברית, שבה השכיחות קרובה ל-1% מהאוכלוסייה. בכל העולם אחוז הילדים והגברים שמאובחנים עם אוטיזם גבוה באופן ניכר מזה של ילדות ונשים, ויש הטוענים שמדובר בתת-אבחון של ההפרעה בילדות ונשים. יש לזכור כמובן שיש אחוז מסוים של אנשים עם אוטיזם שאינם מאובחנים.

רמות חומרת האוטיזם

רמות החומרה של האוטיזם מוגדרות לפי רמת התמיכה שלה האדם זקוק בתפקוד היום יומי.

דרגה 1: האדם זקוק לתמיכה, וללא תמיכה הקשיים החברתיים והתקשורתיים שלו יגרמו לו לקשיים בולטים. הוא מתקשה ליזום אינטראקציה חברתית ומתנהג באופן לא טיפוסי ו/או לא מוצלח באינטראקציה חברתית. בנוסף, הטקסים וההתנהגות החזרתית גורמים לקשיים בולטים בתפקוד.

דרגה 2: האדם זקוק לתמיכה משמעותית, בשל קשיים בולטים בשימוש בתקשורת מילולית ולא מילולית. כמו כן, גם כאשר האדם זוכה לתמיכה, הוא עדיין מתקשה חברתית. בנוסף, יש חוסר גמישות בולט בהתנהגות, קושי בהתמודדות עם שינויים והתנהגויות מצומצמות או חזרתיות שמפריעות לתפקוד במגוון הקשרים.

דרגה 3: האדם זקוק לתמיכה משמעותית מאוד, בשל קשיים חמורים במיומנויות תקשורת מילולית ולא-מילולית ויוזמה חברתית מצומצמת מאוד, מה שמוביל להפרעה גדולה בתפקוד. בנוסף, יש חוסר גמישות בהתנהגות, קושי קיצוני בהתמודדות עם שינויים והתנהגויות מצומצמות או חזרתיות שמפריעות לתפקוד בצורה חמורה במגוון הקשרים.

טיפול באוטיזם

כיום הטיפול באוטיזם מתמקד בהפחתת התסמינים שמפריעים לתפקוד היומיומי ולאיכות החיים של האדם. מכיוון שההופעה של ההפרעה בכל אדם היא אחרת, לכל אדם יש קשיים שונים וייחודיים ויש להתאים את הטיפול והאסטרטגיות הטיפוליות באופן אישי אליו ולרצונותיו.

שיטות טיפול בילדים על הספקטרום האוטיסטי

​​​​​​​ישנם סוגים רבים של התערבויות שנועדו לקדם ילדים ומתבגרים עם אוטיזם. מבין הגישות המקובלות לטיפול באוטיזם חשוב להזכיר: גישות למידה חינוכית; גישות של התערבות מוקדמת מבוססת ניתוח התנהגות; גישות אינטראקטיביות התפתחותיות וגישות התפתחותיות התנהגותיות.​​​​​​​ עם זאת, לסוגיה, מהי התערבות יעילה באוטיזם, עדיין אין קריטריונים אחידים וברורים במחקר. עובדה זאת קשורה בין היתר לביטוי המגוון של הלקות בילדים שונים, לטווח המפושט של קשיים שדורש התערבות, ולמגוון ההתערבויות במגוון הגילים. עם זאת, התערבות יעילה מבוססת מחקר בתחום האוטיזם נחשבת התערבות העונה על הקריטריונים האלה:

  1. התערבות מוקדמת – ככל שגיל האבחון וגיל הטיפול צעירים יותר, כך הפוטנציאל לשינוי טוב יותר.
  2. התערבות אינטנסיבית – מגוון ממצאי מחקר מעידים כי ממוצע של 20 שעות שבועיות לפחות של התערבות ממוקדת בצרכים של הילד, נדרשת בהתערבות המוקדמת כדי לקדם את הילד במלוא הפוטנציאל שלו.
  3. התערבות כוללנית בכל תחומי ההתפתחות – סנסומוטורית, תקשורתית, שפתית, קוגניטיבית, תפקודית, רגשית וחברתית.
  4. התערבות במעורבות הורים – הכרה בהורים בתור סוכני שינוי בהתפתחותו של הילד ובתור שותפים להגדרת המטרות הטיפוליות ולהחלטה על התכנית הטיפולית ועל ההתערבויות.
  5. התערבות אקולוגית – מתן מענה למטרות אינדיבידואליות בעבור הילד בסביבה הטבעית, יחד עם התחשבות בצרכי המשפחה, בסביבה החינוכית ובסביבות נוספות בחיי הילד.

מתוך: גינוסר, נ. (2019). "כמו לוליין על חוט" – טיפול בהורות לילדים עם אוטיזם והתמודדות עם תמות פרדוקסליותפסיכולוגיה עברית. אוחזר מתוך https://www.hebpsy.net/....asp?id=3860

טיפול בהורות לילדים עם אוטיזם

 ההורות לילד עם אוטיזם מאותגרת ברבדים מרובים. ההורים נדרשים להשקיע בקידום ילדם בתחומי התפתחות רבים והחוויה ההורית מתעצבת כחוויה אינטנסיבית ומציפה. ליווי הילד במציאות היומיומית וכן בניית מערכת היחסים עמו מעוררים קשיים מרובים. קשיים ניכרים אלה, מביאים להפחתה של מידת הספונטניות ההורית; לירידה בתחושת המסוגלות ההורית; לרמת לחץ וחרדה הורית גבוהה; לשיעור גבוה של התמודדות עם בעיות בריאות נפשיות ופיזיות Estes et al, 2009; Scheive et al., 2007)). בדרך כלל מצופה שככל שהילד גדל, הדרישות היומיומיות הניהוליות מן ההורה יפחתו. ההורים לילדים עם אוטיזם יידרשו לטפל בילדם משך שנות חייו ולתמוך בו באינטנסיביות גדולה יותר מכפי המצופה על פי גילבשל אתגרים אלה, כיום הולכת הגוברת המגמה של טיפול בהורות לילדים על הספקטרום האוטיסטי.

מתוך: גינוסר, נ. (2019). "כמו לוליין על חוט" – טיפול בהורות לילדים עם אוטיזם והתמודדות עם תמות פרדוקסליותפסיכולוגיה עברית. אוחזר מתוך https://www.hebpsy.net/....asp?id=3860

אוטיזם וזוגיות

אנשים עם אוטיזם עשויים להיות בעלי רצונות ושאיפות שונות, בין היתר בקשרים מיניים ובזוגיות רומנטית. המחקר בנושא עד כה מצביע על כך שאנשים אוטיסטים ולא אוטיסטים כאחד הם בעלי רעיונות דומים בנוגע לאינטימיות, אך לאוטיסטים ישנם אתגרים רבים יותר בדרך לחוות אותה. במחקר נוסף נמצא שאנשים עם אוטיזם, ובעיקר נשים שמאובחנות עם אוטיזם, נוטים יותר להגדיר את עצמם כבעלי נטייה מינית על הקשת הלה״טבית ביחס לאוכלוסייה הכללית.​​​​​​​

אבחון אוטיזם בגיל מבוגר

אבחון של אוטיזם בגיל מבוגר עשוי לעזור לאדם להבין את עצמו ואת קשייו טוב יותר, וגם לאפשר לו לקבל הבנה ומענה טוב יותר מהסביבה. לאחר האבחנה, האדם יוכל להיעזר בשירותים מותאמים למציאת תעסוקה מקצועית ותעסוקה לשעות הפנאי, סיוע בביצוע פעילויות יומיומיות שונות ושירותים חברתיים נוספים.

בניגוד לאבחון בילדים, אבחון אוטיזם במבוגרים אינו נכלל בסל הבריאות, וניתן לבצע אותו בקופות החולים בתשלום, או במכונים פרטיים.

מטפלים בתחום אוטיזם

מטפלים בתחום אוטיזם

מירב שקד טולידאנו
מירב שקד טולידאנו
עובדת סוציאלית
אונליין (טיפול מרחוק), פתח תקוה והסביבה
איתי סבח
איתי סבח
מוסמך (M.A) בטיפול באמצעות אמנויות
רחובות והסביבה, תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק)
נעמה גלינקא
נעמה גלינקא
עובדת סוציאלית
פתח תקוה והסביבה
ארז גור
ארז גור
עובד סוציאלי
חיפה והכרמל, אונליין (טיפול מרחוק)
קרן ירושלמי
קרן ירושלמי
עובדת סוציאלית
חיפה והכרמל, אונליין (טיפול מרחוק)
סמדר כרמי
סמדר כרמי
מוסמכת (M.A) בטיפול באמצעות אמנויות
חיפה והכרמל, עפולה והסביבה, יקנעם והסביבה