לוגו פסיכולוגיה עברית

×Avatar
אני מסכימ.ה להצטרף לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים ומידע שיווקי
זכור אותי
שער - תיאוריות יחסי אובייקטתמונת שער - תיאוריות יחסי אובייקט

תיאוריות יחסי אובייקט

תאוריות יחסי אובייקט הן תיאוריות פסיכואנליטיות שמסבירות את תהליך ההתפתחות הנפשית של האדם ככזה שנוצר מתוך יחסי הגומלין עם אנשים אחרים, בדגש על הדמויות המשמעותיות שטיפלו בו בילדותו המוקדמת. לפי התיאוריה, היחסים עם דמויות הופנמו בנפשו של האדם וימשיכו להשפיע על מערכות היחסים שלו בהמשך החיים.

מהן תיאוריות יחסי אובייקט?

תיאוריות יחסי האובייקט הן ענף במחשבה הפסיכואנליטית שמתמקדת ביחסים בינאישיים כאל חיוניים ביותר עבור התפתחות האישיות והנפש, ולא סיפוק דחפים – כפי שגרס אבי הפסיכואנליזה, זיגמונד פרויד. העצמי, לפי תיאוריות אלה, מעוצב בינקות דרך הפנמה של אינטראקציות בין הילד לבין דמויות משמעותיות אחרות בחייו; לפי מחשבה זו, האינטראקציות שהיו לנו עם אחרים בתקופה המעצבת של הילדות הופנמו בתוכנו וממשיכות להשפיע על האופן שבו אנחנו חווים את העצמנו ואת העולם שסביבנו גם בבגרות.

התפתחותן של תיאוריות יחסי האובייקט

על פי התאוריה הקלאסית של פרויד - תאוריית הדחפים - ההתנהגות האנושית מונעת ומופעלת על ידי הצורך לספק צרכים מודחקים. המטרה היא סיפוק הנאות או לכל הפחות הפחתת תחושה של אי הנאה.

לעומת זאת, גורמים רבים לאורך ההיסטוריה האנליטית תרמו להבנה כי התנהגות האדם מונעת מחיפוש אחר אחר שאיתו ניתן יהיה לפתח יחסים. עבודתם של בלינט, פרברן, ויניקוט, קליין וביון; ההתפתחות של תאוריית יחסי אובייקט, צפיה בתינוקות, רשמים מאנליזת ילדים; נתונים רבים ועשירים שבאו מעבודה קלינית בעיקר עם מטופלים פסיכוטיים והשימוש בקליניקה בהעברה ובהעברה נגדית, כמו גם ההתפתחות של ענין ביחסים הראשוניים בין הרך הנולד וסביבתו, תרמו כולם להתפתחות של תאוריית יחסי האובייקט, הבוחנת את האדם דרך האינטראקציות שלו, המודעות והלא מודעות, עם אחרים. פרויד, כמובן, היה מודע ליחסי אובייקט והיבטים שונים של המושג מופיעים בעבודתו. אולם, לא היה לכך תפקיד משמעותי בתאוריה הכוללת שלו.

מאז 1930 גבר העניין בתיאוריות יחסי אובייקט וכיום הן מהוות גורם מרכזי. זהו חלק מתנועה של רעיונות שאינם קיימים רק בפסיכואנליזה אלא גם בתאוריות פיזיקליות. החקירה של האורגניזם נעשית בתוך הקונטקסט של הסביבהבשדה הפסיכולוגי ניתן לקרוא לזה 'פסיכולוגיה בין אדם לאדם'. תפיסה זו הובילה להתפתחות בתחום הטיפול המשפחתי, הטיפול הקבוצתי, הטיפול הפסיכואנליטי והטיפול המערכתי. על בסיס תפיסה זו התפתחו תאוריות קומיוניקציה וניתן יותר מקום להעברה ולהעברה הנגדית בכל מפגש טיפולי.

מתוך: לויטה, ז. שביט, ג. הוניגמן, ע. כהן, ח. רכס, ל. (2015). מחשבות ועבודה עם זוגותפסיכולוגיה עברית.

תיאוריות יחסי אובייקט בטיפול פסיכולוגי

כיום הרעיונות שמהווים את הבסיס לתיאוריות יחסי האובייקט הם משמעותיים ובאים לידי ביטוי פעמים רבות בטיפולים פסיכולוגיים בגישה פסיכודינמית, בהם יש התייחסות נרחבת לצורך של האדם ביחסי גומלין עם אחרים וההשפעה שהיו למערכות יחסים מוקדמות על מערכות היחסים הנוכחיות בחייו של האדם. 

מטפלים בתחום תיאוריות יחסי אובייקט

מטפלים בתחום תיאוריות יחסי אובייקט

חנה יוסופוב
חנה יוסופוב
פסיכולוגית
חיפה והכרמל, אונליין (טיפול מרחוק), עכו והסביבה
ניקי אלקנוביץ
ניקי אלקנוביץ
פסיכולוגית
תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק)
שירי רוזנפלד
שירי רוזנפלד
עובדת סוציאלית
ירושלים וסביבותיה
טל גולדשטיין
טל גולדשטיין
עובדת סוציאלית
אשקלון והסביבה
נטע אדלר
נטע אדלר
עובד/ת סוציאלי/ת
ירושלים וסביבותיה
איתי סבח
איתי סבח
מוסמך (M.A) בטיפול באמצעות אמנויות
רחובות והסביבה, תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק)