לוגו פסיכולוגיה עברית

×Avatar
אני מסכימ.ה להצטרף לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים ומידע שיווקי
זכור אותי
שער - אובדנות ופגיעה עצמיתתמונת שער - אובדנות ופגיעה עצמית

אובדנות ופגיעה עצמית

אובדנות היא שם כולל למגוון התנהגויות, מחשבות ורגשות שקשורים בהתאבדות. פגיעה עצמית היא כינוי להתנהגות שבה אדם מסב נזק לגופו. יש מי שמתייחסים להתנהגויות כגון נהיגה פרועה, יחסי מין לא מוגנים או נטילה לא אחראית של תרופות כביטויים של פגיעה עצמית, בעוד אחרים מתמקדים ברפרטואר צר יותר של התנהגויות, בעיקר כאלו הקשורות בפגיעה או הרס של מרקם העור (למשל חיתוך או שריטת העור, כוויות, הכאה עצמית וכדומה). אובדנות ופגיעה עצמית אינן חופפות בהכרח, וה-DSM-5 מבדיל בין פגיעה עצמית לא אובדנית (Non Suicidal Self Injury) לבין פגיעה עצמית שמטרתה אובדנית.

אובדנות

​​​​​​​אובדנות הינה תופעה התנהגותית אוניברסלית, הנחשבת ייחודית למין האנושי. למרות היותה חוצת תרבויות, שיעורי ההתאבדות בתרבויות שונות ובתתי-תרבויות ייחודיות עשויים להצביע על משמעותו ועל מהותו של ההקשר התרבותי לתופעת האובדנות. בישראל, בעידן הפוסט-מודרני, סוגיית האובדנות נדונה לרוב בהקשר התרבותי הכללי (כסוגיה בתרבות המערב), אך למעשה היא קשורה גם לתתי-תרבויות המאפיינות את החברה בישראל. מתוך: סוגיות באובדנות ובהערכת אובדנות בקהילה החרדית בישראל, מאת דינה זלזניק.

התאבדות

התאבדות הינה תופעה רחבת היקף ומדאיגה ביותר בישראל ובעולם כולו. בכל מקרה התאבדות הופך הכאב למנת חלקם של כל אותם בני המשפחה והחברים שנותרו מאחור, אשר נקראים "שארי התאבדות" (Suicide-Loss Survivors). מחקרים מהעת האחרונה מצביעים על כך שישנם ברחבי העולם קרוב ל-250 מיליון בני אדם המתמודדים עם האובדן שלאחר התאבדות יקירם, מתוכם יותר ממיליון ישראלים. מתוך: "ימיך שחלפו, תלויים על סף דלתי": תהליכי התמודדות וצמיחה בקרב בני משפחה שיקיריהם התאבדו, מאת יוסי לוי-בלז ומור וינטר.

פגיעה עצמית

פגיעה עצמית מתחילה לרוב בגיל ההתבגרות, מתוך חיקוי של התנהגות קבוצת השווים או גילוי מקרי של ההשפעות של פגיעה מסוג זה. ברקע מתקיימים מנגנוני התמודדות שליליים, ומאפיינים הקיימים גם בבסיס התנהגויות סיכון: היסטוריה של טראומה או התעללות בילדות, דפוסי תקשורת לקויים בסביבה המשפחתית ותחושות בידוד. הפגיעה העצמית ממלאת תפקיד בהתמודדות הנפשית של הפוגעים, בשלושה מימדים: פסיכולוגי, סביבתי וביולוגי. תיאוריות פסיכולוגיות שונות מבינות ומנסחות את המניע לפגיעה באופנים שונים, בהתאם למוקד התיאורטי שבבסיסן. המשותף לכל התיאוריות היא התפיסה כי הפניה לפגיעה עצמית משרתת את ההימנעות מכאב נפשי שלילי שנחווה כבלתי נסבל, ואולי אף כדי למנוע פגיעה או נזק חמור יותר. לא אחת שמענו מטופלות מבטאות מנגנונים אלו באמירות כגון "אני פוגעת כדי לא לעשות משהו יותר חמור", אמירה שחידדה את הבנתנו לגבי הפנייה לפגיעה לא מתוך רצון להכחיד את העצמי אלא כדי לשמרו. מתוך: לחתוך את המתח – פרוטוקול ייחודי לטיפול מתמשך בפגיעה עצמית לא אובדנית, מאת לירן רוגב.

מטפלים בתחום אובדנות ופגיעה עצמית

מטפלים בתחום אובדנות ופגיעה עצמית

נועה גל
נועה גל
עובדת סוציאלית
שרון ושומרון, אונליין (טיפול מרחוק), פתח תקוה והסביבה
יסכה גואטה
יסכה גואטה
עובדת סוציאלית
אונליין (טיפול מרחוק), פתח תקוה והסביבה, רמת גן והסביבה
גיל אבא
גיל אבא
פסיכולוגית
תל אביב והסביבה
אדי דימוב
אדי דימוב
פסיכולוג
תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק)
שלומית צור
שלומית צור
פסיכולוגית
שרון ושומרון
הראל אגמון
הראל אגמון
פסיכולוג
תל אביב והסביבה, פתח תקוה והסביבה, רמת גן והסביבה