29.7.2011: זיכרונות מושתלים או זיכרונות מושתקים?
שפיות זמנית | 29/7/2011 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
כפי שדווח בבלוג "הומו סאפיינס", חוקרים ממכון וייצמן פרסמו לאחרונה מחקר חדש שמממצאיו הם מסיקים כי לחץ חברתי עשוי להביא ליצירת זיכרונות מושתלים ולהביא לשינוי מקביל בפעילות המוחית.
נושא הזיכרונות המושתלים עומד בשנים האחרונות במרכז דיונים סוערים שכן מומחים העוסקים בנושא מוזמנים כעדים במשפטים על פגיעות מיניות על מנת לערער את טענות התביעה, כפי שניתן לקרוא למשל במאמרה של הפסיכותרפיסטית ענת גור. הטענה המרכזית של מתנגדי השימוש בתיאוריית הזיכרון השגוי בהקשרים משפטיים היא שלא ניתן להסיק מניסויים כגון אלה שנערכו במכון וייצמן על מציאות מורכבת כמו גילוי עריות במשפחה.
לאחרונה סערו הרוחות סביב כנס שארגנו מרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית ומכון טאובנשלג באוניברסיטת תל אביב, שעסק בהיבטים פסיכולוגיים ומשפטיים של זיכרונות מושתלים וזיכרונות מודחקים בעבירות מין. פרופ' יונתן גושן-גוטשטיין מהחוג לפסיכולוגיה בת”א, שדיבר בכנס, העיד מטעם ההגנה במשפטו של אב שנאשם על-ידי בתו בהתעללות מינית. התובעת הביעה מחאה על כי מרכז הסיוע, שממנו היא מצפה לתמוך בה כנפגעת, נותן במה למי שהעיד לטובת אביה. מרכז הסיוע הסביר בתגובה כי הכנס נועד להציג את עמדת המרכז נגד שימוש כגון זה במחקרים הפסיכולוגיים על זיכרונות מושתלים, אך למקמה בתוך הדיון הציבורי, הכולל גם דעות מנוגדות.
מה דעתכם/ן?