הרפורמה בבריאות הנפש – האם לקופות החולים מחויבות לפסיכולוגיה?
שפיות זמנית | 4/3/2014 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
הרפורמה בבריאות הנפש החלה, ולמרות שעל תכנונה עמלים כבר למעלה מ-15 שנה, עדיין יש תחושה שרב הנסתר על הגלוי ואצל אנשי המקצוע בשטח קיימת אי ודאות רבה. אזור אחד בו אי הוודאות גדולה במיוחד, הוא האופן שבו קופות החולים, שעתידות להיות אחראיות על מערך הטיפול הנפשי, יקלטו וייצרו מקום להתפתחות מקצועית והכשרה עבור פסיכולוגיות ופסיכולוגים.
בתגובה לכך, ועד המתמחים המשותף בפסיכולוגיה והתנועה למען הפסיכולוגיה הציבורית בישראל פרסמו זה מכבר עצומה הקוראת לקופות החולים להבהיר את מחויבותן למערך הפסיכולוגי לאור השינויים מרחיקי הלכת שהרפורמה טומנת בחובה לכל מערך הטיפול הנפשי בישראל.
שני הגופים הכינו מסמך מלווה לעצומה בסגנון שו"ת במסגרתו הם מבקשים להבהיר חלק מהשאלות המתעוררות סביב נושא זה, הנה כמה מהן:
"ש: האם הרכב הצוות המטפל לא נמצא עדיין בדיונים בין הגורמים השונים?
ת: לא. נציגי משרד הבריאות הודיעו בפומבי כי ההחלטה היא שלא להגדיר תקינה כמותית לפסיכולוגים ושהם משאירים זאת לשיקול דעתן של הקופות לפי הצורך.
ש: מדוע דווקא פסיכולוגים נזעקים הרי לא נקבעה תקינה לאף מקצוע?
ת: זה לא נכון. מנהלת הרפורמה הגדירה כי כמות הפסיכיאטרים לא תפחת משליש מהצוות המטפל. עובדה זו פורסמה בעבר פומבית בעיתון וכבר כעת צוותי איכות בקופות החולים מוודאים כי קריטריון זה נשמר. בנוסף ההתמחות של הפסיכולוגים הופכת הגדרת איכות כזו על ידי הרגולטור לחשובה במיוחד, ראו את התשובה לשאלה הבאה.
ש: מדוע שהקופות לא תבחרנה להעסיק פסיכולוגים גם בלי תקינה?
ת: לפסיכולוגים יש התמחות שמחייבת השקעת משאבים. ללא הנחייה של הרגולטור יהיה זול יותר להעסיק מטפלים שאינם בעלי התמחות. אותו היגיון שמחייב עיגון תקינה לפסיכיאטרים - חל גם על פסיכולוגים."