וְהַגֶּשֶׁם שֶׁלָּנוּ אֵחֵר לָרֶדֶת
עלון פסיכולוגיה עברית | 1/9/2024 | הרשמו כמנויים
היורה ירד הבוקר, מתאים את התפאורה לבוקר המר כלענה הזה. בוקר של בשורות איומות, על שישה חטופים צעירים ששרדו כל עוד רוחם בם, מתחת לאדמה, אימות וסכנה, כמעט שנה. כמעט שנה. ונרצחו לפני יום או יומיים, לא יותר, על ידי שוביהם. כרמל, עדן, הרש, אלכסנדר, אלמוג ואורי, האמיצים בעל כורחם, מלאי תעצומות הנפש והגוף – לא יוכלו כבר לספר את סיפורם. בליל של צער תהומי, כעס תוסס, ייאוש ממסך ותמהון עמוק מלווה רבים בבוקר הזה, כל אחד והתמהיל שנפשו משרטטת. ובתוך כך – ילדנו הקטנים בדרכם ליום הראשון בבית הספר היסודי ובגנים. כמה קשה להכיל את הכאב על המתרחש ואת ההתרגשות למען הילדים. אנה אנו באים.
השבוע באתרנו, טקסטים מגוונים ומעוררי מחשבה:
תמונת העתיד בדמיון מודרך בשיטת "דמיון ביצירה" - המאמר הינו סקירה של "תמונת העתיד" שהיא רכיב מרכזי בשיטת "דמיון ביצירה" שפיתחה הכותבת, דליה מאיר, המשלבת בין טכניקות של הדמיה מודרכת וטיפול בהבעה ביצירה. המאמר מתמקד בייחודיות ובחשיבות של רכיב תמונת העתיד בתוך השיטה. תמונת העתיד, כפי שמתוארת, היא דרך להמחיש ולגלות את כוחות הנפש ואת המאפיינים הפנימיים של המטופלים דרך דימויים כמו עץ, הר וגשר. בזמן מלחמת "חרבות ברזל", חשיבות תמונת העתיד עולה ומקבלת משנה תוקף, כאשר היא מספקת כלי להערכת כוחות, פחדים וחרדות של המטופלים. השיטה מציעה הבנה עמוקה של היכולת הרגשית והרוחנית להחזיק בעתיד משמעותי גם בזמנים קשים, מה שעשוי לסייע בהתמודדות עם אתגרים.
במדור סקירת הספרים, מורית הייצלר כותבת על הספר "בגוף הטיפול: פסיכותרפיה משלבת גוף, נפש ורוח". הספר מציע מסמך מקיף ומעמיק בתחום הפסיכותרפיה האינטגרטיבית, המשלבת גישות גוף-נפש-רוח. הספר, שנכתב על ידי 24 כותבים, נחלק לחמישה שערים עיקריים. השערים עוסקים בקשרים בין הגוף והנפש בטיפול, התערבויות טיפוליות משולבות, מיינדפולנס, טראומה ומשבר, והדרכה בפסיכותרפיה גופנית-נפשית. כל פרק בוחן היבטים שונים של הטיפול מהיבטים פילוסופיים, קליניים ועד לשיטות עבודה ספציפיות, ומציע גישות חדשניות ורב-ממדיות לטיפול. הספר מספק כלי עבודה עשירים ומגוונים ומקדם את השיח הטיפולי בישראל והעולם, תוך שהוא משלב תיאוריות, מקרים קליניים ותובנות ממחקרים שונים, ומציע גישה אינטגרטיבית להקניית ריפוי וטיפול בעידן המודרני.
בפסיכובלוגיה
כשאזכרות ה-11 חודש לנרצחי השבת השחורה כבר מתחילות, פרופ' עמיה ליבליך כותבת על תעתועי הזמן בשעת מלחמה.
"חברים בקבוצות מספרים לי שהם מתקשים לדעת בבוקר איזה יום היום מימי השבוע. כל מיני עוגנים של סדר וקביעות בחיים נעלמו. "אולי בתחילת ספטמבר, כשתתחיל שנת הלימודים, שוב נמצא קרקע יציבה לעמוד עליה. אני אוהבת להסתובב בשדרה בסביבות שבע וחצי בבוקר בימי החול, ולראות את ההורים נחפזים ללוות את ילדיהם לגן או לבית הספר. ואז, כשמגיעה השבת, שקט יורד על השדרה. זה סדר! כך צריך להיות!" היא אומרת. "עכשיו אוגוסט", אני מנחמת ,"עוד מעט זה יחזור". "מתי מתחילה שנת הלימודים?" שואלת אחרת, כאילו נחתה מכוכב אחר. "ביום ראשון! בחייך! אינך יודעת?" עונה מישהו. "נדמה לי שאינני יודעת כלום", היא עונה. כל חברי הקבוצה מנהנהים".
קבלה רדיקלית: מה רבי עקיבא היה אומר על זה? – בימים הרדיקליים האלה, ד"ר מרים אבנרי-כהן חוזרת לרעיון הקבלה הרדיקלית ומתבוננת בו גם בעיניים יהודיות.
וד"ר חנה דויד כותבת בכאב על משיחיות והפקרה.
גשם הקשב לנשים / תרצה אתר
עַד רֶדֶת הָעֶרֶב, גֶּשֶׁם
הַקְשֵׁב לַנָּשִׁים בַּחַלּוֹן
עַד רֶדֶת הַחשֶׁךְ. גֶּשֶׁם, הַקְשֵׁב
לַנָּשִׁים הַצּוֹפוֹת בַּוִּילוֹן.
גַּם לָנוּ אֲדָמָה שֶׁמְּחַכָּה
לְמַשֶּׁהוּ מִלְמַעְלָה.
גַּם בָּנוּ יֵשׁ אֵימָה וּזְעָקָה
לְמַשֶּׁהוּ פּוֹרֵחַ… וְכֵן הָלְאָה…
גַּם בְּתוֹכֵנוּ מְחַכָּה, שׁוֹתֶקֶת
חֶלְקַת אֶרֶץ קְטַנָּה, חֲרֵבָה.
וְהַגֶּשֶׁם שֶׁלָּנוּ אֵחֵר לָרֶדֶת.
הַגֶּשֶׁם שֶׁלָּנוּ
טֶרֶם בָּא.
עַד סוֹף הַשָּׁבוּעַ, גֶּשֶׁם
הַקְשֵׁב לַנָּשִׁים בַּחַלּוֹן
עַד קֵץ הַשְּׁבוּעַיִם. גֶּשֶׁם, הַקְשֵׁב
לַנָּשִׁים הָעוֹמְדוֹת וּמְחַכּוֹת.
גַּם לָנוּ בֶּחָצֵר גִּנָּה קְטַנָּה
רֵיקָה מִזֹּהַר דֶּשֶׁא.
גַּם אָנוּ מְצַפּוֹת עַד אֵין בִּינָה
לְמַשֶּׁהוּ בָּרוּךְ כְּמוֹ הַגֶּשֶׁם.
אַךְ הַגֶּשֶׁם שֶׁלָּנוּ יָבוֹא
עֲנָנִים כְּבָר זָעִים בַּמֶּרְחָק.
הַגֶּשֶׁם שֶׁלָּנוּ קָרֵב, קָרֵב
בְּצַעֲדֵי עֲנָק.
הַקְשֵׁב לַנָּשִׁים בַּחַלּוֹן
גֶּשֶׁם אַדִּיר וְנוֹהֵר.
הַקְשֵׁב, אֵיךְ קוֹרְאוֹת הֵן בָּזוֹ אַחַר זוֹ —
הוּא חוֹזֵר
הוּא חוֹזֵר
הוּא חוֹזֵר.
Photo by Aayush Shah on Unsplash