מחקר ישראלי: האזנה למוסיקה משפרת את יכולת הבנת הנקרא של ילדים עם ADHD
שפיות זמנית | 18/6/2020 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
לרוב לילדים ולמבוגרים שמאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) מומלץ ללמוד במקומות שקטים. במחקר חדש של ניר מדג'ר, רמי גזולי, איריס מנור וגל שובל מאוניברסיטת בר-אילן, שפורסם ב-Psychiatry Research, נמצא שבקרב ילדים בטרם גיל ההתבגרות (בני 10.5 בממוצע) שמאובחנים ב-ADHD, היכולת להבנת הנקרא השתפרה דווקא כאשר האזינו למוסיקת רקע, לעומת ילדים בני אותו הגיל ללא ADHD - שאצלם היכולת הזו דווקא התדרדרה כשהתנגנה ברקע מוסיקה.
הניסוי בחן את הילדים בשתי הקבוצות בארבעה תנאים של קריאה: ללא מוסיקה רקע, עם מוסיקת רקע רגועה ללא מילים, עם מוסיקת רקע רגועה עם מילים, ועם מוסיקה קצבית עם מילים. במהלך הניסוי החוקרים מדדו את יכולת הבנת הנקרא של הילדים ואת השינויים בקצב הלב שלהם. נמצאו הבדלים לא רק ביכולת להבנת הנקרא אלא גם בקצב הלב בין שתי הקבוצות, מה שלפי החוקרים מצביע על תגובות שונות של מערכת העצבים האוטונומית (המערכת שאחראית על התהליכים האוטומטיים והלא מודעים בגוף, כמו פעולת הלב) למוסיקה. הבדל זה, לדעתם, הוא שזה שמסביר את ההבדלים ביכולות הבנת הנקרא בין הקבוצות.
החוקרים מציעים שבעבור ילדים ללא ADHD, מוסיקה מהווה הסחת דעת מפריעה, אך עבור ילדים עם ADHD, ייתכן שמוסיקה מסייעת בוויסות התגובות של מערכת העצבים האוטונמית, וכתוצאה מכך מובילה לשיפור ביצועיהם הלימודיים. הם סבורים שהאזנה למוסיקה היא כלי פשוט, זמין ולא יקר, שעשוי לשפר את חוויית הלמידה של ילדים רבים שמתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז.