17.8.2011: פסיכולוגיה אקטואלית: כיצד הבדלים מעמדיים משפיעים על אמפתיה?
שפיות זמנית | 17/8/2011 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
ישנם נושאים שאינם פופולאריים למחקר. עשויות להיות לכך סיבות שונות, אך אחת הסיבות הבולטות לכך היא שמחקרים מסויימים עשויים להצביע באופן ישיר על המציאות החברתית ואולי אף על שינויים שנדרשים בה, ובדרך כלל גופי מחקר "מדעיים" מעדיפים שלא לעסוק במה שמריח מ"פוליטיקה".
הכותבים של מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת Current Directions in Psychological Science, החליטו דווקא שלא ללכת על בטוח, ובחרו לעסוק בהשפעה של הבדלים מעמדיים על האופנים בהם בני אדם חושבים ומרגישים. התוצאות מעניינות ביותר, מצביעות על פערים תרבותיים של ממש בין מעמדות שונים, ולא ממש מחמיאות למעמדות הגבוהים: בני המעמדות הנמוכים הצליחו לזהות את תחושותיהם של אנשים אחרים טוב יותר מאשר בני מעמדות גבוהים; בני מעמדות נמוכים הפגינו נדיבות גדולה יותר כלפי אחרים ובני מעמדות נמוכים נטו לעזור לזרים יותר מאשר בני מעמדות גבוהים.
יש לכך הסברים שונים, והבולט שבהם קשור לצרכים ההישרדותיים, להרגלי תלות באחרים ולהווית החיים בהם יש דיפרנציאציה בין בני מעמדות נמוכים וגבוהים. לבני מעמדות נמוכים יש צורך בולט וברור לזהות את התחושות של האחר משום שהם תלויים בו הרבה יותר מאשר בני המעמדות הגבוהים; הם יכולים להשפיע פחות על המציאות מבני מעמדות גבוהים, לכן עליהם להבין אותה טוב יותר; ובנוסף נראה בני מעמדות נמוכים מתנסים ביומיום של ערבות הדדית יותר מאשר בני מעמדות גבוהים, ולכן יטו גם להעניק ערבות כזו ביתר קלות.
"אנחנו חיים בתקופה בה יש חוסר שוויון הולך וגדל. בעיות רפואיות ופסיכולוגיות רבות קשורות קשר ישיר לחוסר השוויון הזה" אומר דצ'ר קלטנר, אחד מכותבי המחקר. " אנשים בעמדות כוח לא הולכים לראות את אי השוויון. הם הולכים להיות עיוורים אליו ויש לכך השלכות עצומות על איך מחנכים מנהיגים, מדוע הם עשויים שלא לראות את מה שברור לאחרים, ומדוע הם עלולים שלא להבין את הסבל של האנשים שמתחתם במדרג הכלכלי". נשמע מוכר?
דיווח של מגזין ה- TIME על המחקר תוכלו למצוא כאן.
ואת המאמר המקורי תוכלו למצוא כאן.