28.4.2011: נוגדי דיכאון - האמנם הקלה בסימפטומים?
שפיות זמנית | 28/4/2011 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
יחסם של הסובלים מדיכאון, כמו גם של אנשי טיפול רבים, לתרופות נוגדות דיכאון נע, פעמים רבות, בין אמונה מוחלטת בטיפול תרופתי, ועד ביטולו של זה כנוגע בפני השטח של הדכאון בלבד או כלא יעיל. המחקר בתחום, לעומת זאת, מורכב ועשיר ובמסגרתו מתבהר עם הזמן עד כמה ולאילו מטרות טובות תרופות נוגדות דיכאון.
במחקר חדש שהתפרסם בגליון אפריל של Journal of Clinical Psychopharmacology וערך יותר מ- 6 שנים נבדקו למעלה מ-4000 סובלים מדיכאון מז'ורי. מתוכם נבדקו אותם אנשים שהתרופות נוגדות הדיכאון לא הובילו אותם לרמיסיה מלאה, אבל שיפרו את מצבם באופן משמעותי. אצל נבדקים אלה, כך נמצא, סימפטומים של אינסומניה, קושי בריכוז ועצבות נותרו לא פעם ברמה גבוהה, ולמעשה התרופה לא הובילה לשיפור בתחומים אלה. עוד עולה מן המחקר כי בניגוד לחששות של אנשים רבים הסובלים מדיכאון, מחשבות אובדניות כמעט ולא הופיעו לאחר שימוש בנוגדי דיכאון.
עבור הכותבים, שבאים מתוך עולם הפסיכו-פרמקולוגיה, תוצאות אלה מצביעות על כך שיש צורך בפיתוח פרמקולוגי של תרופות המיועדות לטיפול בסימפטומים הנלווים של דיכאון. בפרספקטיבה מעט רחבה יותר אפשר לשוב ולומר שאחת המסקנות מן המחקר היא שטיפול תרופתי לדיכאון פעמים רבות אינו מספיק, ויש צורך בטיפולים נוספים כל מנת להוביל את המטופלים להחלמה מלאה.
כאן, באתר פסיכו-סנטרל, אפשר למצוא סקירה מעט רחבה יותר על המחקר.