פסיכולוגיה חברתית בשימוש שירותי הביון - עדויות מטרידות ממסמכי סנודן
שפיות זמנית | 24/3/2014 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
מבין כל הדברים שנחשפו בעקבות המסמכים שאדוארד סנודן פרסם יש היבט שלא קיבל הרבה תשומת לב בעיתונות בכלל, ובעיתונות בעברית בפרט. מסתבר שמשלות מערביות (כרגע העדויות מדברות על חמש הממשלות דוברות האנגלית: ארה"ב, קנדה, בריטניה, אוסטרליה, ניו-זילנד) מפעילות תוכניות לוחמה מבוססת פסיכולוגיה מתוחכמת כנגד יחידים ובעיקר כנגד קבוצות הנתפסות כמאיימות (למשל קבוצת ההאקטיביזם "אנונימוס" או תנועת "אוקיופיי").
בהתאם לרוח הזמן, פעילות רבה בגזרה הזו היא מבוססת רשת ומדיה חברתית. במצגת מטרידה של הביון הבריטי שנחשפה במסמכי סנודן ופורסמה ב- Intercept , מפורטים אופני פעולה שונים ברשת ומחוצה לה שפותחו על מנת לשלוט ו"לשחק" (to game במקור) בשדה הזה באמצעות רעיונות שפותחו במדעי החברה, ובעיקר בפסיכולוגיה בינאישית וחברתית. הרבה מהכלים הללו מהווים "הנדסה הפוכה" (Reverse Engineering) של אלמנטים המאפשרים לבני אדם חופש פעולה בעולם - אמון, בטחון בינאישי, תקשורת אפקטיבית ועוד - ופשוט מכוונים לשבשם ולפגוע בהם בצורה דרסטית.
הנה כמה דוגמאות ראשוניות מתוך שלל הרעיונות שהביון הבריטי מציע לסוכניו: פרסום של שקרים אודות אדם ברשתות החברתיות במסווה של עדות אישית של אדם אחר, שליטה וניווט השיח המתפתח בתוך קבוצות מבוססות רשת לכיוונים מעוררי מחלוקת על מנת למנוע פעולה, פרסום חומרים שליליים בפורומים מקצועיים על מנת לפגוע באמינות ובפרנסה של אנשים או קבוצות, ועוד כהנה וכהנה כיד הדמיון הרעה.
כמובן שהמטרות לסוג הפעילות הממשלתי הזה הם לא אנשים או קבוצות שהורשעו בדין או שהועמדו למשפט, אלא המטרה של סוג הפעילות הזה הוא להרחיב את "ארגז הכלים" של שירותי הביון כנגד קבוצות שהם תופסים כמסוכנות, ולהיות מוסגלים להטריד ולאיים עליהן, מבלי להצטרך לשאת בנטל ההוכחה.