מאמרים | 21/6/2007 | 12,218
עשרת הפרקים הראשונים ששודרו בסדרה 'חלום של סיפור', שמשודרת בערוץ האקדמי , בשיתוף אוניברסיטת חיפה , ועוסקת בזיקות הגומלין השונות בין חלומות לסיפורים. בהנחיית הפסיכולוגית ד"ר רוית ראופמן, מרצה וחוקרת באוניברסיטת חיפה בחטיבה לפולקלור.
חברים רשומים יכולים להוסיף תגובות והערות.
לחצו כאן לרישום משתמש חדש או על 'כניסת חברים' אם הינכם רשומים כחברים.
רוית ראופמן6/7/2007
'עיניים שלי'. תודה גיל על תגובתך הרלוונטית.
הקישור בין הדברים אכן מעורר השתאות, מהאופן בו תמות מציגות עצמן בגלגולים שונים, בז'אנרים שונים, ובחלומות.
מעניין לחשוב שבתודעה הישראלית, הביטוי 'עיניים שלי' מתייחס פעמים רבות לילדים שלנו. בהקשר זה אולי אין זה מתמיה כי הוצאת העין היא תגובה לפגיעה בילד, ילדה, או ילדות.
כפי שהבטחתי לכל האנשים שהתראיינו בסדרה, ההתייחסויות שלי לחלומות אינן מופנות כלפי עולמם הפנימי של החולמים, למרות שזה מאוד מפתה ומעניין, אלא מתייחסות להיבטים קולקטביים המציגים עצמם הן בחלומות והן בתוצרי ספרות, פולקלור, מיתוסים, מעשיות ועוד. הדוגמא שלך היא, לטעמי, עדות לקיומה של חזרתיות זו ולאופן בו היא יכולה לעבות ולתת עומק נוסף גם לעבודה הקלינית ,ולא רק להתייחסות התיאורטית. רוב החולמים שהתראיינו בסדרה דיווחו לאחר הצילומים כי השיחה אודות חלומם, אף שלא כוונה בכלל לעבודה קלינית, עוררה שטף אסוציאטיבי שהיה ברוב המקרים מפרה.
רׁב תודות,
רוית
גיל כחול5/7/2007
כמה נקודות התייחסות בנוגע לתוכנית "עין תחת עין" [ל"ת]. בתוכנית בשם "עין תחת עין", ענת סיפרה את חלומה בה היא נמצאת בקניון עתידני ומאוחר יותר היא מוציאה לעצמה את העין. במהלך השיחה שהתפתחה הועלה הקישור המעניין בין סיפור החלום ובין סיפור המיתוס של אדיפוס.
רציתי להעלות אפשרות לקישור נוסף לסיפור מעט מודרני יותר. אני מדבר על הסרט הצרפתי "Betty Blue". זהו סרט שבמרכזו אישה צעירה עם קווי אישיות גבוליים. כששמעתי את סיפור החלום של ענת, לא יכלתי שלא להיזכר בסרט וזאת מהטעמים הבאים:
* ענת דיברה על ילדה עם פסנתר שנחטפה. בסרט, בטי חווה אבל לאחר שהיא מגלה שבניגוד למה שחשבה וקיוותה, היא איננה בהריון. לאחר התגלית הזו, בטי חוטפת ילד על מנת לשחק עמו.
* לאורך הסרט ניתן לראות שבטי נמשכת לילדים וכנראה גם לילדותה. באחת הסצנות, בטי מביאה ילד לחונת הפסנתרים שלה על מנת שינגן שם על הפסנתר. בכלל, לפסנתר יש תפקיד משמעותי בסרט והוא מופיע בנקודות רבות בסרט.
* הדבר הבולט ביותר בחלום של ענת היה הוצאת העין ותחושת האימה שליוותה את המעשה וממנה גם התעוררה. בסרט, לאחר שבטי מתגלה עם הילד שחטפה, היא הוציאה את עינה. כנראה שעשתה זאת במהלך התקף פסיכוטי חמור שממנו היא לא הצליחה להתאושש. בחלום ובסרט, הוצאת העין היא גם תגובה לאיזו שהיא מציאות מאיימת וגם מעשה כה קיצוני שלאחריו אין המשך - החלום נקטע ואילו בסרט בטי לא מתאוששת.
הסרט מלווה את מערכת היחסים בין בטי ובין בן זוגה ונדמה לי שגם ענת הופיעה בחלומה בקניון עם אדם נוסף.
בברכה,גיל.