לוגו פסיכולוגיה עברית

×Avatar
אני מסכימ.ה להצטרף לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים ומידע שיווקי
זכור אותי
26
פברואר

תהליכי שכחה, זכירה ועדות בטיפול בנפגעי/ות תקיפה מינית וגילוי עריות

26/2/2015 | פורסם על ידי אורית ברקת

האגודה הישראלית לפסיכותרפיה מזמינה אתכם להרצאה שלישית בימי ה'
על טראומה והחלמה.
תהליכי שכחה, זכירה ועדות בטיפול בנפגעי/ות תקיפה מינית וגילוי עריות.
מרצות : דר' צביה זליגמן ודר' יעל דשא
יום חמישי 26 בפברואר
בשעות 20.00-22.00
הערב יתקיים ב"בית השחמט" רח' טאגור 26 רמת אביב
.

תוכנית

20.00-20.45 - הרצאה ראשונה
"הנשכחות שאי אפשר לשכוח, האבדות שאין מהן מפלט" - תהליכי שכחה וזכירה בעקבות גילוי עריות.
מרצה : ד"ר צביה זליגמן.

20.45-21.30 - הרצאה שנייה
"לחיות כדי לספר או לספר כדי לחיות"- התהליך הפסיכואנליטי עם נפגעות תקיפה מינית וגילוי עריות.
מרצה : ד"ר יעל דשא.

21.30-22.00 פאנל דיון של המרצות עם הקהל


תקצירי ההרצאות :

"הנשכחות שאי אפשר לשכוח, האבדות שאין מהן מפלט": תהליכי שכחה וזכירה בעקבות גילוי עריות.
ד"ר צביה זליגמן
גילוי עריות הוא מקרה קיצוני במיוחד, למרות שכיחותו הגבוהה, של מציאות טראומטית הכוללת חוויות חוזרות ונשנות של חודרנות, חוסר אונים, אימה ובגידה. כמו בכל החוויות של טראומה נפשית מסיבית, גם בגילוי עריות, מנגנוני ההתבוננות והתיעוד של הדעת האנושית קורסים, ומתחוללים שינויים פיזיולוגים ופסיכו-ביולוגים, המשבשים מערכות של תגובה, קליטה, עיבוד מידע וזיכרון. מנגנונים של מחיקה ופירוק פועלים בזמן הפגיעה ולאחריה במקום מנגנונים של עיבוד ואינטגרציה. כך שהמציאות של ההתעללות נרשמת באופן שונה מאשר חוויות אחרות, ונשמרת במחוזות מנותקים, מופרדים ומורחקים. החוויה הטראומטית, על אף שנחרטת בנפשם של השורדים, באופן עמוק ונצחי, נותרת, לעיתים קרובות, חמקמקה ועמומה עבור ניצולי הטראומה. גם שנים לאחר שהתרחשה, היא חומקת כל ייצוג ואינה יכולה להיות מיוצגת באמצעות השפה או מערכות סימבוליות אחרות. גם כאשר ישנו זיכרון של פגיעה, מדובר בדרך כלל בזיכרון חלקי, מנותק מהקשר, רגש או הבנה עמוקה. בהרצאה אדון במורכבות תהליכי הקליטה והרישום של חווית גילוי עריות ובתהליכי הזיכרון וההזכרות בעקבותיה. כמו כן, אציע גישה טיפולית לנוכח "הנשכחות שאי אפשר לשכוח" והנשכחות שאי אפשר לזכור.

ד"ר צביה זליגמן, פסיכולוגית קלינית מדריכה, מנהלת את מרכז לטם לטיפול בטראומה מינית במרכז הרפואי תל-אביב (בית החולים איכילוב). מרכזת אקדמית לשעבר ומרצה בתוכנית להכשרת מטפלים בנפגעות/עי טראומה מינית באוניברסיטת בר-אילן; מרצה במרכז הרב-תחומי ללימודי טראומה, בנט"ל ובאוניברסיטת תל-אביב. עוסקת במחקר במרכז הרפואי תל-אביב. ערכה, עם פרופ' זהבה סולומון את הקובץ "הסוד ושיברו: סוגיות בגילוי עריות" בהוצאת הקיבוץ המאוחד ואוניברסיטת תל-אביב.



"לחיות כדי לספר או לספר כדי לחיות"- התהליך הפסיכואנליטי עם נפגעות תקיפה מינית וגילוי עריות – ד"ר יעל דשא

בתחילה- אין מילים, סדר או רצף. החוויות צרובות בגוף ובחושים ומפורקות לרסיסים, ללא ידיעה, לפעמים בחושך, תמיד בסוד. זהו עולמן של נפגעות תקיפה מינית וגלוי עריות. בהרצאתי אתמקד בתהליך העדות באנליזות אלה, וחיוניותו להחלמה ושיקום. אסקור בקצרה סיבות תיאורטיות וקליניות להימנעות מדיון מדעי בטראומה מינית, ואצביע על מאפייני הפגיעה. העדות נבנית בצל המלחמה בין השתקה לבין הצורך הקיומי לספר. אדם שאינו יכול להיות עד לחווייתו ,אינו יכול להיות בעליה, לעבדה ולשלבה ברצף חייו. תהליך העדות וההחלמה מתאפשר רק בנוכחות זולת. ללא זולת- אין אפשרות לחוות; ללא אפשרות לחוות - אין אפשרות לדעת ולחשוב; ללא אפשרות לדעת - אין אפשרות לשקוט. אעסוק בשאלה של עבודה אנליטית עם אמת שאינה ודאית ונגישה, ובתהליך התרגום של ההתעללות הנעדרת רישום בחוויה- לחוויות בעלות שם, הנשזרות בנראטיב ההיסטורי של העבר, ומעצבות את איכות החיים הנפשית. סוגי עדויות שונות מופקדות ב"כספת האנליטית" .העדות נרקמת דרך שחזור הטראומה בהעברה ובהעברת הנגד בפרדיגמות יחסים אופייניות, ומתגלה גם באספקטים של הסטינג. אתבונן בתפקידה המיוחד של האנליטיקאית כ"נושאת העדות". תהליך העדות שזור בעמידה מול אבל ואבדן, כשלצד ההכרה בממשות הטראומה יש כאב עמוק על מה שאבד, ולא ישוב. העבודה האנליטית מתמקדת בחקר ובפיוס בין העולם שנהרס וזה הקיים, תוך איזון עדין בין עבודה עם הישן לבין יצירת קונטקסט ואובייקט חדשים, נעדרי התעללות. הכרה ותיקוף הטראומה בשיח האנליטי משקמת חוויה של קיום, רצף, וחיות, ויוצרת תנועה מגוף לנפש, מהקונקרטי לסימבולי, משיגעון לשפיות ומאבל להשלמה ויצירה. אדגים תהליכים אלה בעזרת וינייטות קליניות וקטעים מן הסרט האיטלקי "אל תספרי".





ד"ר יעל דשא,פסיכולוגית קלינית מדריכה,פסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל. מנהלת מרכז הלימודים של החברה הפסיכואנליטית בישראל. שותפה בריכוז קורס "המעשה הטיפולי"-קורס תלת שנתי לפסיכותרפיה פסיכואנליטית למטפלים מנוסים בחברה הפסיכואנליטית. מדריכת צוות מטפלי בילדים פוגעים מינית במסגרת "מיטל" ובמרכז חירום חרדי לפגיעת מיניות בירושלים. מדריכה צוות במוסד "הרי ירושלים" (לשעבר מוסד "בני ברית "). בעבר פסיכולוגית ראשית בעמותת "אור שלום", המטפלת בילדים ונוער בסיכון שהוצאו מהבית בעקבות התעללות והזנחה. -תחומי עניין והתמחות: המטפלת בהריון, אימוץ, טיפול בנפגעות ונפגעי תקיפה מינית וגילוי עריות, אובדנות

נשמח לראותכם ,
בשם ועד האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית
מרכזי הסידרה : ד"ר רז אבן , ליאן זמיר

לרישום ותשלום :
האגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית, ת.ד. 6066 הרצליה 46159
טלפקס: 09-9587717, כתובת האתר: iapp.org.il