סלון מנחים – קבוצות בקולנוע ובספרות
15/2/2015
ימי חמישי - סלון מנחים – קבוצות בקולנוע ובספרות
22:30 – 20:00
מרכזת: חנה מרקוביץ'
20.11.14 - "כמו בגן עדן"
עם: מוניקה טנאי, מטפלת במוסיקה ואנליטיקאית קבוצתית
בסרט המטפורה של פוקס (Foulkes) על הקבוצה כתזמורת והמנחה כ - Conductor (מנצח התזמורת) מתקיימת גם ברמה הסימבולית וגם ברמה הקונקרטית, על חיי קבוצה בקהילה ועל התהליכים התוך אישיים, הבין אישיים והקבוצתיים המתקיימים בה. נראה ונלמד על התפקידים הקבועים והמשתנים של אנשי הקבוצה, על החריג כסימפטום של הקבוצה כולה, תוך הבנת המושג "הקבוצה כשלם", על תופעת הרזוננס (ההדהוד) ועל המפגש בין הקומוניקציה הוורבלית עם הקומוניקציה הלא וורבלית – "המוסיקה של הקבוצה" - תרתי משמע... ביחד נאזין ונתבונן איך המוסיקה של הקבוצה מספרת לנו על התהליך הקבוצתי הכולל את התהליך שעובר המנחה מלהיות מנחה של הקבוצה להיות מנחה בקבוצה, כדברי פוקס: "Analysis of the group by the group including the conductor" ואיך המשפט של פוקס:The group situation itself is the cure factor" " קורם עור וגידים בסרט הגדול, המרגש הזה.
22.1.15 - "מים ואהבה"
עם: דר' אריאלה בארי בן ישי, פסיכולוגית חברתית פוליטית, מנחה קבוצות
סרט מרתק זה מגולל סיפור קורע לב ועצמתי כאשר נשים הסובלות מהתעלמותם של הגברים ממצוקתן, מתארגנות להניע שינוי. ההתקוממות מתחילה כשקולה הבודד של אישה אחת, הקוראת תיגר על הסטאטוס קוו, פוגש התנגדות של נשים ושל גברים כאחד, הפועלים לשמר את ה"שקט" בקהילה. למרות ההתנגדות העזה לשינוי, קבוצת נשים קטנה מתארגנת ואינה מרפה, דבקה במטרתה אך נחושה שלא להיכנע לאלימות, שנאה ונתק אל מול האיומים המופעלים כלפיה. הדיון יזמין את הקהל להתייחס לסוגיות מתוך הסרט הרלוונטיות לחיינו בקבוצות ובחברה, כגון: מה אנחנו לומדים מהסרט על האפשרות לקדם שינוי מבלי לקום וללכת (FLIGHT) או לחיות במצב של ריב מתמשך (FIGHT)? עד כמה אנחנו מעזים להביע התנגדות למצבים בלתי נסבלים, וכיצד אנחנו נוהגים כאשר אנשים אהובים וקרובים לנו בקבוצה מעוניינים בהמשך המצב הקיים? האם צריך לשמור על צלם אנוש ואהבה כלפי המתנגדים, ואם כן, מה לומדים מהסרט על דרכים לעשות זאת? איפה "חכמת השבט" שבסרט פוגשת את הידע שלנו על תהליכים בקבוצה, ואיך זה עוזר לנו לפתוח אופציות חדשות לגיוס תמיכה ממקומות בלתי צפויים? ודאי שאלות נוספות מהקהל יעשירו את הדיון.
19.2.15 - "מועדון בית הקברות"
עם: דר' דניאל לנדאו, פסיכולוג קליני, מנחה קבוצות
שם הסרט מעיד על מפגש מסקרן ומרתק בין אזור החיים לתחום המוות או בין החיים לאין חיים. על האין חיים אין אנו יכולים להכביר במילים, את אלו אנו מייעדים לדיבור על החיים ומשמעותם. הסרט עושה זאת באופן שובה לב בעזרת קבוצה הנפגשת בבית קברות, מקום בו הם חוגגים את החיים שלהם ביחד ולחוד.
26.3.15 - "שייכות והדרה - בין מציאות חברתית לחוויה תוך - אישית"
עם: מישאל חירורג, פסיכולוג קליני, מנחה קבוצות
במהלך המפגש נצפה בשני סרטים דוקומנטריים קצרים שהוצגו לראשונה בדוקאביב גליל 2013- 2014: "המרכז הישן חי ומת", "בלוק 28". תסריט ובימוי: מישאל חירורג. לצד הקרנת הסרטים, ישולבו התנסות ושיחה בנושאי הקונטקסט החברתי והשפעתו על חוויות לא מודעות בעבודה קבוצתית.
30.4.15 - "תפקוד גבוה"
עם: דר' אריאלה בארי בן ישי, פסיכולוגית חברתית פוליטית, מנחה קבוצות
גב' חנה מרקוביץ, מנחה קבוצות ובנה מר אסף מרקוביץ, פעיל באס"י
דנה דימנט היא אם לילדה אוטיסטית המחפשת פתרונות עבור בתה. החיפוש שלה לוקח אותה מעולם האבחונים ואנשי המקצוע המנסים "לרפא" את הילדה מהתסמונת ולסגל אותה לחברה נורמטיבית, לקהילה של אנשים אוטיסטים שחלקם אקטיביסטים השייכים לארגון אס"י, קהילת אנשי הספקטרום האוטיסטי בישראל. דנה וביתה מגלות להפתעתן קהילה פעילה ומאורגנת של אנשים בגילאים שונים, העומדים על זכותם להיות בעלי זהות אוטיסטית גאה, עם שפה של הגדרה עצמית ושל דיבור פתוח ללא בושה והסתרה. במסע מרתק, דנה וביתה מגלות כיצד השתייכות קבוצתית פותחת בפניהן עולם חדש של ביטוי אותנטי וגלוי לב שלא רק מעשיר את חייהן האישיים אלא סוחף אותן לעולם של שליחות לקידום שינוי בשיח על אוטיזם בחברה כולה. תוך כדי עשיית הסרט גם דנה מגלה את עצמה ואת זהותה האמיתית. הסרט מעלה שאלות על המקום של הקבוצה בגיבוש וחיזוק זהות ועל תגובות בחברה להתגבשות זו. הדיון בסרט יעמיק בהבנת המנגנונים של העצמה דרך עבודה קבוצתית ועל המתח בין תיוג חיצוני של קבוצות מוחלשות בחברה אל מול תיוג עצמי מתוך בחירה.
את ההקדמה לסרט תיתן דר' אריאלה בארי בן ישי, ואת הדיון היא תנהל בשיתוף עם גב' חנה מרקוביץ ובנה אסף.
11.6.15 - שיחה על קבוצות ילדים המופיעות בספרות ובסרטים
עם: צבי עמלי, מומחה להנחיית קבוצות ולתהליכי צמיחה במשפחה ובקהילה
כיצד מספרים מבוגרים לצעירים על קבוצותיהם? מה הם מספרים בכך לילדים, על הילדים ועל עצמם?
מה היו הילדים מספרים אילו הם היו המתארים את קבוצותיהם? שאלות רבות. תשובות?
תעריפים
מפגש אחד – 80 ₪ כל הסדרה (6 סרטים) – 400 ₪
חבר עמותה להנחייה ולטיפול קבוצתי – 70 ₪ / 350 ₪
סטודנטים להנחיית קבוצות – 50 ₪ / 250 ₪
מקום
אוניברסיטת בר אילן, הלובי של ביה"ס לעבודה סוציאלית, בניין מכסיקו 213, קומת קרקע www.biu.ac.il/Tour
פרטים והרשמה
מלכה 052-7442121