לרפא את יצירי כפיך

טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטיפול קבלה ומחויבות בדרך היהודית לתיקון המידות בפרשת השבוע

פרשת תולדות: השתדלות משנה רוע זירה. מסחר הגון וקיפוח

קיפוח, מסחר רמיה, מפריעים לאפשרות לשנות רוע גזירה. התחשבות באחרים והוגנות נחשבות לתכונות של חוסן נפשי.
תאריך פרסום: 22/11/2016

פרשת תולדות

יששכר עשת, "לרפא את יצירי כפיך"

 http://www.hebpsy.net/isaschar

למאמינים בגורל או הכל בידי שמים: גורל ניתן לשינוי.

וַיִּתְרֹצֲצוּ הַבָּנִים בְּקִרְבָּהּ (של רבקה)... וַיֹּאמֶר ה' לָהּ, שְׁנֵי גוֹיִם בְּבִטְנֵךְ וּשְׁנֵי לְאֻמִּים מִמֵּעַיִךְ יִפָּרֵדוּ וּלְאֹם מִלְאֹם יֶאֱמָץ וְרַב יַעֲבֹד צָעִיר. אבל רבי יהושע עמד על רגליו וקרא במסכת בבא מציעא: לא בשמיים היא! בני אדם יכולים לשנות את רוע הגזירה. ואליהו הנביא אמר בהקשר לאותו העניין שה' חייך בהקשר לשינוי שעשו החכמים בהלכה משמים, ואמר ניצחוני בני, ניצחוני בני. ועוד אמר רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ בֶּן לֵוִי במסכת אבות על הפסוק בתורה: וְהַלֻּחֹת מַעֲשֵׂה אֱלֹהִים הֵמָּה, וְהַמִּכְתָּב מִכְתַּב אֱלֹהִים הוּא חָרוּת עַל הַלֻּחֹת, אַל תִּקְרָא חָרוּת אֶלָּא חֵירוּת, חירות לעסוק בתורה ולפרש אותה בדרכים שונות.

קיפוח ודחיה

   התקשרות בטוחה היא הבסיס ליכולת שלנו להעז ליצור קשרים בין אישיים משמעותיים מבלי לחשוש מהקשר. אנשים המאמינים באדם יוצרים קהילות וחברות מלוכדות וחזקות. חווית קיפוח של אחד הילדים מתוך "התירוץ" שהוא פרוע, אלים, סורר וכו' יוצרת בילד תשתית של קושי לתת אמון בבני אדם בהגיעו לבגרות. וַיִּגְדְּלוּ הַנְּעָרִים וַיְהִי עֵשָׂו אִישׁ יֹדֵעַ צַיִד אִישׁ שָׂדֶה, וְיַעֲקֹב אִישׁ תָּם ישֵׁב אֹהָלִים. וַיֶּאֱהַב יִצְחָק אֶת עֵשָׂו כִּי צַיִד בְּפִיו וְרִבְקָה אֹהֶבֶת אֶת יַעֲקֹב. ההורים המעדיפים ילד אחד, מקפחים את האחר. הורים המאשימים ילד אחד במריבה בין שני אחים, מחריפים את המאבק ביניהם.

מסחר הגון

   מסחר הגון הוא לא רק לא לרמות, אלא בעיקר לשים לב שגם אני וגם האחר נהיה מרוצים מהעסקה. אלו הם מצבי win win. וַיָּזֶד יַעֲקֹב נָזִיד וַיָּבֹא עֵשָׂו מִן הַשָּׂדֶה וְהוּא עָיֵף. וַיֹּאמֶר עֵשָׂו אֶל יַעֲקֹב הַלְעִיטֵנִי נָא מִן הָאָדֹם הָאָדֹם הַזֶּה... וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב מִכְרָה כַיּוֹם אֶת בְּכֹרָתְךָ לִי...  וַיִּמְכֹּר אֶת בְּכֹרָתוֹ לְיַעֲקֹב. וְיַעֲקֹב נָתַן לְעֵשָׂו לֶחֶם וּנְזִיד עֲדָשִׁים...  מקח מרמה אינו נחשב כמקח שלם, כמו למדנו בספר ויקרא: וְכִֽי תִמְכְּרוּ מִמְּכָּר לַֽעֲמִיתֶךָ אוֹ קָנֹה מִיַּד עֲמִיתֶךָ, אַל תּוֹנוּ אִישׁ אֶת אָחִֽיו... וְלֹא תוֹנוּ אִישׁ אֶת עֲמִיתוֹ...  

   אחרי שיעקב מקבל את ברכת אביו כאילו היה בכור, שואל עשיו את אביו: הַבֲרָכָה אַחַת הִיא לְךָ אָבִי? בָּרֲכֵנִי גַם אָנִי אָבִי. וַיִּשָּׂא עֵשָׂו קֹלוֹ וַיֵּבְךְּ. ואכן יצחק מברכו בברכה מכאיבה...  הִנֵּה מִשְׁמַנֵּי הָאָרֶץ יִהְיֶה מוֹשָׁבֶךָ וּמִטַּל הַשָּׁמַיִם מֵעָל. וְעַל חַרְבְּךָ תִחְיֶה וְאֶת אָחִיךָ תַּעֲבֹד, וְהָיָה כַּאֲשֶׁר תָּרִיד וּפָרַקְתָּ עֻלּוֹ מֵעַל צַוָּארֶךָ. וַיִּשְׂטֹם עֵשָׂו אֶת יַעֲקֹב עַל הַבְּרָכָה אֲשֶׁר בֵּרֲכוֹ אָבִיו וַיֹּאמֶר עֵשָׂו בְּלִבּוֹ יִקְרְבוּ יְמֵי אֵבֶל אָבִי וְאַהַרְגָה אֶת יַעֲקֹב אָחִי.

   התעלות הנפש יכולה להיות כאשר אדם מוחל לאחר על שפגע בו. נלמד מְעֵשָׂו המרומה שחווה חוויה קשה של נטישה והחליט שלא ילך אחרי נטיית ליבו להרוג את יעקב. להיפך, הוא יחתור לשלום עמו. סליחה מעומק הלב סלח עֵשָׂו ליעקב כפי שאנחנו קוראים בהמשך הפרקים: וַיָּרָץ עֵשָׂו לִקְרָאתוֹ (לקראת יעקב)  וַיְחַבְּקֵהוּ וַיִּפֹּל עַל צַוָּארָו וַיִּשָּׁקֵהוּ וַיִּבְכּוּ.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

1. בני אדם יכולים לשנות את רוע הגזירה האלוהית:  נאמן את ילדנו ונתאמן ברכישת כישורים שיאפשרו לנו לשלוט בגורלנו, או על ידי מניעת מצב קשה אפשרי, או יכולת להתמודד עם מצב קשה קיים. תפילות ומוכנות לקבל עזרה הם תוספת איכותית.

2. קיפוח ילד בונה אדם המתקשה לתת אמון באנשים: נפעל למנוע קיפוח במשפחה ובקהילה. אנשים מקופחים מתקשים לתת אמון באחרים ותורמים פחות ללכידות משפחה וקהילה.  

3. מקח מרמה לא יתקיים:   מסחר הגון הוא לא רק לא לרמות, אלא בעיקר לשים לב שגם אני וגם האחר נהיה מרוצים מהעסקה. אלו הם מצבי win win.

4. הסליחה המרפאה, חתירה לשלום: היכולת לסלוח ולמחול על פגיעות, מחייבת התעלות נפשית. אפשר להתנסות במחילות קטנות ואט אט להתקדם בתחום.

תגובות

הוספת תגובה

אין עדיין תגובות למאמר זה.

צרו קשר

שלח תגובה, שאלה, הצעה למאמר שענין אותך לכתובת isas.eshet@gmail.com


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.