דגנית כספי אימון רגשי

***גישת הכוחות בשילוב טכניקת שאילת השאלות

גישת הכוחות היא גישה טיפולית בעבודה סוציאלית ששמה דגש על הכוחות והיכולות של המטופל במקום על הקשיים והבעיות שלו. הטמעת טכניקת שאילת השאלות בתוך הגישה מאפשרת להעצים אנשים. אביא תיאור מקרה של אישה בת 82 שהגיעה אלי לטיפול.
*המאמר מתייחס לנשים וגברים כאחד/כאחת.
תאריך פרסום: 31/7/2022

גישת הכוחות היא גישה טיפולית בעבודה סוציאלית  שהנחת היסוד שלה היא  שלכל אדם יש כוחות ויכולות ובתהליך הטיפולי יש להתמקד רק בכוחותיו של האדם ולא בבעיותיו-זאת על מנת לסייע לו להתמודד בהצלחה עם קשייו.

פעם המחשבה הטיפולית היתה שהדרך להבראה רגשית היא לדבר ארוכות בקליניקה על הקשיים, החולשות, הפגיעויות והבעיות מהעבר של המטופל. גישת הכוחות הביאה חדשנות בטיפול הרגשי ובזכותה מתמקדים בכוחות של האדם- שהרי הכוחות האלו עזרו לו בעבר ועוזרים לו גם בהווה להתמודד עם קשיים. 

בתהליך האימון הרגשי אני מסייעת לאדם להכיר את כוחותיו ולהפוך אותם לכלי עזר עבורו כדי שיתמודד בעזרתם גם עם הקושי העכשווי שהביא אותו לקליניקה.

איך נשתמש בטכניקת שאילת השאלות בתוך גישת הכוחות? תשובה ותיאור מקרה:

בעזרת שאילת שאלות נוכל ביחד עם המתאמן להבין מהם כוחותיו ולהכיר בהם, נוכל לראות יחד כיצד הוא משתמש בהם ביום יום ואז גם נוכל למצוא יחד איתו דרכים בהן יוכל להשתמש בכוחות האלו כדי לפתור גם את הבעיה שהביאה אותו לבקש עזרה.

חשוב להבין... לכולנו יש כוחות, הם אלה שהביאו אותנו עד לפה. אפילו לתינוק רך יש כוחות. יש לו את היכולת לבכות ולהאיר את תשומת לב אימו לזה שהוא זקוק למשהו: אוכל,ניקיון,טיפול בגזים... וככל שהתינוק גדל הוא צובר כוחות נוספים: רכישת שפה היא כוח... בעזרת מילים מעטות כמו:"זה" ,"כן","לא"-פעוט בן שנה וחצי כבר יכול להעביר מסרים פשוטים לגבי הצרכים שלו מההורה ובהמשך הילד צובר עוד ועוד כוחות לאורך השנים.
הדבר נכון בעבודה רגשית עם ילדים,נוער כמו גם עם מבוגרים.
הפעם אתאר מקרה של קשישה בת 82 שהיתה אצלי בטיפול וסיפרה שיש בבניין שלהם מחסן מרכזי ולכל דייר מוקצה מקום אך השכנים שלה תופסים חלק מהמיקום שלה במחסן והיא לא יודעת מה לעשות... היא ספרה שהם צעירים וצעקניים והיא מפחדת מהם...
שאלתי אותה את השאלות הבאות על מנת להבין יחד איתה מה הכוחות שלה:
*האם היה לך ניסיון מוצלח לפיתרון בעיות איתם בעבר?
והיא ספרה על עוד מקרה שבו השכנים היו רגילים לשים את שקיות הזבל מחוץ לדלת וזה הפריע לה. היא סיפרה לי שהיא דפקה על דלתם,אמרה שזה מפריע לה ובקשה שלא ישימו את השקית עם הזבל שוב בלובי הקומה. 
שאלתי אותה:
*כשפעלת ככה האם הרגשת טוב יותר או פחות?
היא סיפרה שהרגישה טוב יותר כי לאחר שהעירה להם הם הפסיקו לשים את שקיות הזבל מחוץ לדלת.
שאלתי אותה:
*האם אחרי שהערת להם הקשר ביניכם היה טוב יותר או פחות?
היא ענתה שמאז התחילו להגיד לה שלום במעלית  והיא ראתה בזה שיפור קטן מבחינתה...
המשכתי לשאול אותה עוד שאלות אך אפילו רק משלוש השאלות האלו יכולתי לאסוף מספר רב של כוחות ויכולות שלה שבאו לידי ביטוי כבר בעבר:
*היא אקטיבית ולא נמנעת. 
*היא מעזה להעיר למרות חששות.
*היא מסוגלת,בעזרת הדרכה, לראות את הצלחותיה.
* היא מסוגלת,בעזרת הדרכה, לראות שהשכנים מקשיבים ומיישמים.
*היא מסוגלת,בעזרת הדרכה, להכיר בכך שההערה שלה שיפרה את היחסים.               *היא פונה לעזרה ולא נשארת עם בעיה לבד.                                             

לאחר סיום תהליך שאילת השאלות ואיסוף הכוחות שעלו מתוכו הקראתי לה את רשימת הכוחות שלה, חיברתי אותה לניסיונות המוצלחים שלה בעבר וחיזקתי את היכולת שלה להכיר במודע בכוחות שלה ולהיעזר בהם כדי לפתור גם את הבעיה הנוכחית עם השכנים.
היא יצאה מהמפגש רגועה יותר ועם אמונה ביכולתה להשתמש בכוחות וביכולות שלה על מנת לפתור גם את הסוגייה הזו בעצמה בהצלחה.

אני מאמינה גדולה בגישת הכוחות ומצליחה לזהות,להבליט ולהעצים כוחות של מתאמנים שלי בין אם הם ילדים ובין אם הם מבוגרים. כשמטמיעים את טכניקת שאילת השאלות בתוך גישת הכוחות קל יותר למצוא את הכוחות והיכולות הקיימים אצל המתאמן ולהפעיל אותם גם בתוך קושי חדש.

אני מזמינה אתכם ללמוד איתי איך ליישם את גישת הכוחות וטכניקת שאילת השאלות כי אני מאמינה שהן משפרות כל מערכת יחסים שהיא...

תגובות

הוספת תגובה

גיאגיא11/8/2022

. ממש נכון אם לא נעז ונשתוק איך באמת יהיה לנו גישה לכוחות שיש לנו לטכניקות שיש לנו אחלה של פוסט

צרו קשר

מוזמנים ליצור עימי קשר.


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.