רוני פרישוף, פסיכולוגית קלינית

רשימות מקצועיות

חרדת נטישה אצל תינוקות

מהי חרדת נטישה? מתי ולמה היא מתפתחת? מה זה אומר? מה עושים??
על כך ועוד בסקירה הבאה:
תאריך פרסום: 9/3/2019

מהי חרדת נטישה?

כמעט אצל כל הפעוטות מתפתחת חרדת נטישה בערך בגיל 8 עד 10 חודשים, ומגיעה לשיא בסביבות גיל שנה. חרדת הנטישה מתבטאת בדרך כלל בשינוי קיצוני במצב הרוח ובהתנהגות של התינוק בעת הפרידה מן ההורה: בכי רב, התקפי זעם, היצמדות גופנית וכיוב'. תיתכן חרדת נטישה שתתבטא דוקא במהופך, דרך אדישות מוגזמת או דחיית הילד את ההורה, או בדרך מרומזת, כמו קשיי אכילה, שינה וכיוב'. חרדת הנטישה מופיעה בד"כ בד בבד עם הופעת חרדת הזרים.

חרדת נטישה אצל תינוקות 1

 

למרות שהביטוי שלה קשה, סוער ולא נעים לילד ולהוריו, היא מבטאת קפיצה התפתחותית! חשוב לזכור שחרדת הנטישה הינה שלב חשוב בהתפתחות הרגשית, השכלית והבינאישית של התינוק. 

ברמה הרגשית, חרדת הנטישה היא עדות להתפתחות קשר עמוק של התינוקת לדמויות שמטפלות בה – במיוחד להורה העיקרי, להתפתחות צורך בריא בקשרים אנושיים אינטימיים, ולהעדפת סביבה אנושית אמינה ומוכרת.

בחודשים הראשונים של החיים אין גבול מובחן בין ה"עצמי"והסביבה, והטיפול הפיזי והרגשי בתינוק נחווה על ידיו כמובן מאליו וכהמשכיות של עצמו. חרדת הנטישה מצביעה על כך שהתינוק מתחיל להכיר בגבולותיו ובכך שהוא לא לבד בעולם. בשלב זה, הוא הפנים את דמות אימו (או המטפל העיקרי), אשר נהיית חשובה ויקרה לו, והוא מתחיל להיות ער לכך שהיא מספקת את צרכיו הפיזיים והנפשיים, ובהיעדרה הוא חסר אונים.

ברמה השכלית, חרדת הנטישה מופיעה כאשר מתפתחת יכולת קוגנטיבית להבחין בין המוכר לזר, בין הישן לחדש, בין הקיים לנעדר, וקיימת יכולת לזכור חוויות לא נעימות קודמות של פרידה.

ברמת הבינאישית, מתפתחת יכולת להביע מחאה, כאב ודרישות. הבכי הוא כלי תקשורתי רב עוצמה, והתינוק לומד להשתמש בו ולהפעיל את הזולת בעזרתו. בסביבות של חסך (כמו בתי יתומים גרועים) תינוקות מוותרים על ביטויי בכי וחרדה, ושוקעים לאפתיה.

יחד עם זאת, ההתפתחות הרגשית-שכלית-בינאישית של התינוקת עדיין לא הגיעה לדרגת בשלות כזו, שתאפשר לה להרגיע את עצמה ולהבין שאמא תשוב עוד מעט. חסרה לה היכולת, שפיאז'ה כינה "קביעות אובייקט". זו היכולת להבין, שמה שאינו נראה לעין עודנו קיים. ההיעלמות של ההורה נחווית כטוטאלית, בלתי הפיכה, ולכן מעוררת תחושות אימה וחוסר אונים. כמו כן, עדיין לא מפותחת היכולת לשאת תסכול ולדחות סיפוקים. 

כאשר הפעוט רוכש קביעות אובייקט בשנה השנייה לחיים, וכאשר מצטברות בזכרונו מספיק חוויות חיוביות של אמא הולכת וחוזרת, ושל אמא מכילה את המצוקה, כך הולכת ונרגעת חרדת הנטישה, ומתפתחת היכולת לשאת תסכול, לווסת רגשות שליליים, ו"להכיל" היעדר ופרידה.

 

יש לציין שעוצמת החרדה וצורת ביטוייה משתנה בין ילדים. בולבי עמד על כך, שתינוקות נחלקים ל"סגנונות התקשרות" שונים לאימותיהם. יש תינוקות שהקשר שלהם אל אימם הוא בטוח ויציב. תינוקות אחרים מראים קשר לא בטוח, חרד או הימנעותי, ואילו אחרים מראים קשר אמביוולנטי, המאופיין ביחסי משיכה-דחייה כלפי האם. איכות ההתקשרות תלוייה הן בגורמים מולדים של התינוק והן באיכות האינטראקציה בין האם לתינוק. עוצמת חרדת הנטישה, המשך של כל אפיזודה חרדתית, המידה בה החרדה פוחתת על פני ציר הזמן, מידת האפשרות להרגע ע"י אדם אחר(אבא, סבתא, שמרטף) – כל אלו יכולים לאותת על דפוס ההתקשרות של התינוק. אם החרדה היא בעוצמה מאד גבוהה, קשה להרגיעה בכל דרך, נמשכת גם אחרי חזרת האם ואינה פוחתת על פני ציר הזמן, ניתן לחשוב שקיים קושי בהתקשרות הרגשית אל האם וכדאי לשקול לטפל בכך. יש לשים לב גם לסימנים של חרדה סמוייה, כמו: קפאון רגשי, אדישות, היעדר מוחלט של צער גלוי בפרידה, התעלמות והימנעות מהאם בשובה, דחייה שלה, וכיוב'. למרות שמצב זה יכול להיות "קל" יותר להורים, אף הוא עשוי להצביע על התקשרות חרדה או אמביוולנטית, שראוייה להתייחסות ואף לטיפול.

גורם נוסף שעלול להעצים חרדות נטישה, הוא הזדהות יתר של ההורה עם מצוקת הפעוט. אם שסובלת בעצמה מחוסר בטחון וחרדות נטישה, עלולה להזדהות יתר על המידה עם מצוקת הפעוט, ולחוש אשמה נוראית על כך שהיא עוזבת אותו. היא עלולה גם לפתח הגנת-יתר ולהימנע כליל מלהיפרד מהפעוט או מלהפקיד אותו בידי אדם אחר (אפילו האב). באופן זה, התינוקת תתקשה לפתח תפיסה בריאה ופרופורציונלית של פרידות, וכן תתקשה לפתח חוסן פנימי להתמודד עם חרדה ולהרגיע את עצמה. חשוב, אם כך, שההורה יהיה מודע לקשיים של עצמו, ילמד להכיל אותם, ולא יעביר אותם הלאה לדור הבא ע"י הזדהות-יתר ורגשי אשמה.

כמו כן, מתח בין ההורים (יש זוגות המביאים תינוק לעולם מתוך משאלה שהתינוק החדש ירפא קרע בזוגיות) יכול להיות מורגש ולהעצים חרדות בכלל וחרדות נטישה בפרט. התינוקת יכולה לחוש את המתח ואת כובד המשקל המוטל על כתפיה הרכות, ולהגיב לכך במגוון תסמינים, כולל חרדת נטישה. כלומר, הופעת חרדת נטישה עזה וקשיים אחרים בהתקשרות ובהתפתחות מזמינה את ההורים ל״בדק בית״ לגבי עצמם והמערכת הזוגית שלהם.

ישנם גם מצבים נקודתיים שיכולים ללבות לחרדת נטישה: אח/ות חדש/ה, הליכה למעון, בייבי סיטר חדש/ה, מוות במשפחה (גם של בעל חיים), מחלה או עייפות של הילד, מעבר דירה ומתיחות בבית. מצבים קיצוניים, כמו מטפלת מתעללת או פרידה טראומטית (כמו שיכחה של הילד במכונית וכיוב'), עולולים גם הם לייצר תופעות של חרדת נטישה.

איך לעזור לתינוקות להתגבר על חרדת נטישה?

ראשית, יש לעשות כאמור ״בדק בית״, האם הסביבה הזוגית והמשפחתית רגועה ונוסכת בטחון? האם ההורים עצמם סובלים מרמות גבוהות של חרדה או אשמה, שהם מעבירים אל הילד? לעיתים שיפור במערכת היחסים בין ההורים מקרינה לטובה על  הילדים, בצורה כמעט מיידית! גם טיפול להורה, במידת הצורך, יכול להיות מתנה גדולה לכל הצדדים.

בנוגע לילד עצמו: קודם כל, כדאי שההורה יבין ויחווה את חרדת הנטישה בצורה חיובית - כסימן להבשלה רגשית, שכלית ובין-אישית של הפעוט. עדיף להעביר לתינוקת את המסר החיובי הזה, להאמין ולשדר אמונה ביכולתה להתגבר, לקבל את הבכי והצער כדבר טבעי ומובן, ולא לשדר לחץ, אשמה או כניעה לפעוטה.

בשעת האפיזודה החרדתית, חשוב להחזיק את הפעוט באופן איתן, לתקף את רגשותיו, להכילו, לנחמו ולהרגיעו, והאתגר הגדול ביותר: לשמור על יציבות נפשית, לא לקרוס לכעס ותסכול וגם לא לבהלה ואשמה. רצוי להמשיך בתוכנית, ולאפשר לשומר על הילד (מטפלת, סבא, גננת) להמשיך בהרגעה. בגיל הקריטי עדיף לא להעלם לפרק זמן ממושך מדי (מעבר ליום עבודה), ולהיות נוכחים ברגעים הרגישים של הקימה וההשכבה. אם הפעוטה שלכם מצוייה בשיא חרדת הנטישה זה כנראה לא הזמן לנסוע לחופשה זוגית של כמה ימים ולהשאירה אצל אחרים.

זכרו שהאופן שאתם תכילו, תתקפו, תווסתו ותנרמלו לילד את מצוקתו הנפשית יופנם בו, וכך ידע ברבות הימים להכיל ולווסת את רגשותיו, קשייו וכאביו בכוחות עצמו. זו השקעה משתלמת לכל החיים!

כדי להקנות לילדים בטחון, אמון, קביעות והמשכיות,  יש להכין את הילד לפרידה, לא להעלם בחשאי, לאמץ טקס פרידה חם אך לא דרמטי וממושך מדי, ולתת לו מידע מלא לאן ההורים הולכים,מתי יחזרו ומי יהיה איתו בינתיים. למרות שהילד בגיל זה עדיין לא רכש שפה, הוא מסוגל לקלוט את טון הדברים, ואת המסר המרגיע והאמין שלהם. אם נעזרים בשמרטפית חדשה, כדאי שהפעוט יפגוש אותה בחברת ההורים קודם לכן. רצוי שבפרידה הילד יהיה שבע, מאורגן, ומוכן לקראת הפעילות עם השומר עליו. לצד מתן אמפתיה ותיקוף רגשי, חשוב לא להתמהמה כדי שהילד לא יחשוב שאתם מפקפקים ביכולת שלו להתגבר על חרדת הנטישה.

 

אפשר לשחק משחקים שמפתחים תחושת צפי ובטחון: כיסוי חפצים בפיסת בד וגילויים, כיסוי הפנים בידיים וגילויים (“קוקו" ),משחקי מחבואים וכיוב', הם משחקים שעוזרים לפתח קביעות אובייקט.

 

חלק מהילדים בגיל זה מפתחים התקשרות רגשית חזקה לחפץ רך כלשהו, כמו חיתול, שמיכה או בובה. ויניקוט כינה את התופעה"אובייקט מעבר" וטען כי היא מבטאת יכולת סימבולית "להחזיק"את דמות האם בזמן היעדרה. אמנם אי אפשר לגרום לילד להיקשר ל"אובייקט מעבר", אך אפשר להציע לו מיני אובייקטים שינחמו אותו, ויזכירו לו את אמא בהעדרה. יש תינוקות שנהנים ממוזיקה או מסוג מסויים של נדנוד כ"תופעת מעבר". רצוי לא להשתמש באוכל כדרך להרגיע ולנסוך בטחון, מסיבות מובנות...

 דיון במאמר ״אובייקטים ותופעות מעבר״ / ויניקוט 1

 

בגילאים מבוגרים יותר (גיל שלוש, גיל בית ספר) חרדת הנטישה יכולה לחזור. חזרתה יכולה לנבוע מגורמים נפשיים, אישיותיים,מצביים או מאיכות הקשר בין הילד להוריו (וכמובן, משילוב שלהם).

דוגמאות לסימנים לחרדת נטישה בגיל מבוגר יותר:

דאגה טורדנית שההורים יפגעו או לא יחזרו

דאגה שיקרה משהו לילד: יחטף, ילך לאיבוד, יפצע ולא יימצא וכיוב'

סירוב ללכת לבית ספר

סירוב ללכת לישון ללא נוכחות הורה

סיוטי לילה חוזרים ונשנים, בעיר סביב פרידה

תופעות גופניות סביב פרידה (בחילות, הקאות, כאבים וכיוב')

התנהגויות כמו התפרצויות בכי, זעם או הימנעות סביב פרידה.

 

גם בגיל מבוגר יותר, חשוב מאד לגלות עירנות לסימנים, לא לשפוט אותם באופן ביקורתי או מעניש, ולמצוא דרכים לחיזוק הקשר בין הילד להורים כדי לנסוך בו תחושות של בטחון, יציבות,אמינות ושקט נפשי. מההורה נדרשת עבודה של חשבון נפש לגבי חלקו ותרומתו להיווצרות החרדה, ולהפגתה.

 

 

ביקרתם וקראתם? אשמח אם תשאירו תגובה (:

 

רוני פרישוף, פסיכולוגית קלינית

 

לשאר רשימות לאנשי מקצוע לחצו כאן

 

 

 

תגובות

הוספת תגובה

רוני פרישוףרוני פרישוף20/4/2024

. הי פז יקרה, אני שמועת את דאגתך לבנך ואת כוונתך הטובה כלפיו! את משקיעה המון תשומת לב ואכפתיות, ואני בטוחה שהוא יפנים יחס זה ויעריך אותו בהמשך הדרך. כפי שהבנת מהמאמר, הכנסת את בנך למסגרת בגיל השיא של חרדת הנטישה. אולי עדיף אם אפשר לחכות לספטמבר, ואם עלייך לחזור לעבודה, אולי שהות עם מטפלת תהיה נוחה לו יותר מאשר בגן. אפשר כמובן לפנות לאבחון במרכז להתפתחות הילד, וכן לפנות לטיפול דיאדי, זה תמיד טוב וקיים גם במסגרות ציבוריות. יחד עם זאת, כדי להיזהר מלתייג את הילד ולחשוש שמשהו לא בסדר איתו, צריך להחזיק בראש את האפשרות שהילד מגיב באופן נורמלי למצב לא נורמלי עבורו. לא כולנו נולדנו עם יכולת הסתגלות לפרידה מדמות האם והשתלבות במסגרת זרה בגיל כה רך של פחות משנה. כאשר ילדינו (בכל גיל אגב) מוחים כנגד ההחלטות שאנו ״מנחיתים״ עליהם, הבעיה היא אולי בילד, אבל אולי גם בהחלטה שאינה מותאמת אליו (גם אם האחים שלו, ילדי השכנים, ואנו בעצמנו בילדותנו, הסתגלנו יפה לאותו מצב. לא כולם מקשה אחת). בכל מקרה, חשוב שתשדרו לבנכם הפעוט מסר מכיל, סבלני ומקבל, ושלא יראה בהבעות פניכם, במילותיכם ובהתנהגותכם סימנים של דאגה, תסכול כעס וחוסר אונים. נבואות נוטות להגשים את עצמן בגידול ילדים, לטוב ולרע. חג פסח שמח ובהצלחה!

פזפז20/4/2024

. קודם כל תודה רבה על מאמר חשוב ומועיל. בני בן ה11 חודשים בדיוק, נמצא בחרדת נטישה כבר מעל לשלושה חודשים. עד גיל עשרה חודשים היה איתי בבית ונכנס לגן פרטי. רק שהוא לא מצליח להסתגל- ניסיתי להיות איתו במשך כמה ימים ולהראות לו את החיבור שלי עם הצוות, ניסיתי ימים קצרים 8:00-11:00, ניסיתי לחברו לחפץ מעבר .. אך ללא הצלחה. גם בסביבת משפחה תמיד בודק שאני בסביבה ואם לא רואה, ישר מתחיל לבכות ולצרוח. גם כשאני צריכה ללכת והוא נשאר עם אביו. אנחנו מרגישים שנדרש טיפול של גורם מוסמך… מעבר לכל הטיפים שנותנים לטיפול ביתי בחרדת נטישה, כי ניסינו כבר הכל ואנחנו כבר מתוסכלים מהמצב…

רוני פרישוףרוני פרישוף11/12/2023

. הי חיה, חרדת נטישה מתפתחת בגיל שמונה חודשים בערך, ומגיעה לשיא עד סביבות שנה. כלומר, מה שנראה כהחמרה בעיניים של הורה, יכול להראות כשלב התפתחותי נורמלי בפרספקטיבה של פסיכולוגיה התפתחותית, וצפוי לשכוך עם הזמן, בעזרת עמדה סבלנית ורגועה של ההורים, שסומכים על הבת ומעצימים אותה בהדרגה. לגבי המקרה הפרטני שלכם, לצערי לא ניתן לתת הערכה דרך הרשת. אם יש דאגה, המגובה ע״י המשוב של הגננות, כדאי לפנות להערכה התפתחותית במרכז להתפתחות הילד. שם תקבלו אבחון אחראי, שמתייחס גם למערכת המשפחתית. לכל ההורים בעת הזו, כדאי לשים לב שאנחנו בתקופה קשה ולחוצה ולהיות רגישים להשפעתה על ילדינו. הילדים חשים וסופגים את הלחץ והמועקה, את האזעקות ואת השינויים בשגרה, ויתכן שמגיבים לכך. על כן, צריך שבעתיים לתת חום, בטחון, ולצידם מסר שסומכים על הילד ועל יכולתו להגבר ולהתמודד עם אתגרי השלב ההתפתחותי שבו הוא נמצא. בהצלחה רבה!!

חיהחיה10/12/2023

. הי רוני תודה על המאמר, אנחנו הורים (לראשונה) לתינוקת בת 10 חודשים כמעט והיא במשפחתון של המשפחה (אשתו של אבי, סבא של התינוקת) מגיל שבעה חודשים. בחודש וחצי הראשונים היתה נשארת רק בבוקר והיתי לוקחת אותה לשנת הבוקר בבית. לאחר מכן היתה נשארת גם לשנת הבוקר וסבא שלה היה מוציא אותה לשנת בוקר בפארק. חזרתי לעבוד אחרי חודשיים ובהדרגה התחילה להישאר גם לשנת הצהריים, אגב לא היו בעיות של אוכל או הרדמות, אבל כשהיתה מתעוררת משנצ הגננת היתה לוקחת אותה על הידיים רוב הזמן כי לדבריה היתה בוכה ישר. לכן עד היום אנחנו אוספים אותה בשעה 3 מה שפוגעה לשנינו במשרות שלנו. בחודש-חודש וחצי האחרונים המצב נהיה קשה יותר גם בבית וגם בגן, ולא ניתן להשאיר אותה בכלל לשחק לבד, היא חייבת להיצמד למישהו, לא בהכרח ההורים שלה. בבית יש לה משטח פעילות מגודר שהיא לא אוהבת להיות בו לבד יותר מכמה דקות. ומחוצה לו היא משחקת זמן קצר וזוחלת אלינו די מהר וממש מטפסת עלינו נתפסת בבגדים וכו. אנו חושדים שזה שסבא שלה היה נשאר בגן בבקרים ונתן לה אקסטרה תשומת לב ביחס לילדים האחרים החמיר את המצב. מצד שני הם לא מצאו פתרון אחר בשביל שהילדה לא תבכה כל היום. אני כל יום מקבלת שיחות טלפון מודאגות מהגן וגם בבית מאד קשה להתנהל. אנחנו יכולים להחליט שנותנים לה את כל הקרבה שהיא צריכה גם אם זה אומר שאחד ההורים יהיה כל פעם מושבת אבל לא בטוחים שזה נכון. וכשמנסים 'להרגיל' אותה לעצמאות והיא מתלוננת בתוך גדר הפעילות שלה זמן ממושך גם אם לא בוכה, גם לא יודעת אם זה תורם. ממש נשמח לעצה.

רוני פרישוףרוני פרישוף15/9/2023

. הי נופר, המאמר הזה מתיחס לחרדת נטישה אצל תינוקות. ביתך כבר אינה תינוקת, היא פעוטה שהנפש שלה כבר יותר מפותחת ומורכבת, ולכן קשה יותר ״לקרוא״ אותה ולהבין מה מתחולל בה. אומר בקצרה (ואולי יום אחד ארחיב במאמר אחר), שגיל שנתיים, המכונה בחיבה terrible two או ״גיל ההתבגרות הראשון״, הוא גיל שבו הפעוט מבין שישנו זולת שנמצא מעבר לשליטתו. המאבק של בני השנתיים (שיכול להיות מאד מעצבן להורים) הוא נסיון להשיג תחושת שליטה אל מול חוויות פנימיות של תלות וחוסר אונים. תפקיד ההורים לתקף לפעוט את תחושת השליטה והמסוגלות שלו, ולסייע לו לקבל את המקומות שבהם אין לפעוט שליטה, מבלי שהוא ירגיש נכנע, מבוזה או מוחלש. אתגר גדול.. האם ביתך עסוקה בנסיונות להשיג שליטה בך ובסיטואציה? או שאולי היא סובלת ממשבר שגרם לה לרגרסיה לשלב התפתחותי מוקדם יותר (חרדות נטישה)? לצערי, זאת לא אוכל לאבחן דרך הרשת. מציעה לך להתבונן על מה שרשמת ״אני איתה 24/7״. של מי הצורך ליחסים כה צמודים, מה הרווח בהם ומה עלול להיות המחיר, עבור שתיכן? תפקיד ההורים ״ללמד״ עצמאות, ניפרדות, פרידה. לחשוף לאנשים זרים וסיטואציות זרות. אולי אין לביתך הפעוטה מספיק תרגול של זה, וכך מתפתחת חרדת ניפרדות ותלות? אינני יודעת, אלו שאלות לתת עליהן את הדעת, ואולי לפנות להדרכת הורים (שזה תמיד דבר נהדר ומתנה לכל המשפחה!). שנה טובה (:

נופרנופר14/9/2023

. היי רוני, קודם כל תודה. בתי פעוטה בת שנתיים בדיוק. לאחרונה מאוד מתקשה להיפרד ממני (אפילו כדי לבלות עם אבא שלה בחוץ)- תופעה יחסית חדשה. תמיד הייתה קשורה אלי מאוד כי אני איתה 24/7 , אבל הייתה יוצאת עם אבא או סבתא לטיול בשמחה. בחודשיים האחרונים ממש צורחת ובוכה בעת פרידה, מבקשת להיות על הידיים הרבה, לא נותנת לי להיות בחדר אחר בבית…. לא היה שינוי דרמטי בחיינו שיכולה לחשוב עליו כטראומטי. האם לדעתך המקצועית מדובר בשלב התפתחותי טבעי או שכדאי לגשת להדרכה?

מיכאלהמיכאלה13/9/2023

. תודה רבה רוני

רוני פרישוףרוני פרישוף12/9/2023

. הי מיכאלה, ילדים בגילה של ביתך עדיין לא יכולים לספר במילים מה עבר עליהם במהלך היום ואיך הם מרגישים, אך הם מספרים זאת היטב בהתנהגותם. ביתך מספרת על קשיי התאקלמות ומצוקה. עצבנות ותוקפנות הם שדרי מצוקה משמעותיים, שיש להתייחס אליהם ברצינות. אולי ההסתגלות למסגרת לא היתה רכה והדרגתית מספיק, אולי יש קושי אחר בגן או בהתקשרות, ואלי הכל טוב ותקין וירגע תוך שבועות ספורים. קשה כמובן לדעת, ובודאי לא ניתן לאבחן ברשת. בקשו להיות יותר מעורבים בתהליך ההסתגלות, שימו לב לכל רמז לגבי המתרחש בגן, ושאלו הורים אחרים להתרשמותם. מאחלת לכם ולביתכם הסתגלות טובה ושנה טובה! רוני

מיכאלהמיכאלה12/9/2023

. הי רוני, תודה על קריאה מהנה.. ביתי בת שנה וחודשיים נכנסה עכשיו למעון לאחר שהיתה בטיפול סבתא.. בימים האחרוני חוזרת מהגן עצבנית תוקפנית ולא רוצה לרדת מהידיים.. האם המצב מתאים לחרדת נטישה? האם זה טבעי? או שמא משהו לא תקין בגן?

רוני פרישוףרוני פרישוף6/9/2023

. הי מיכל, על פניו נשמע שיש לך ילד שמח, סקרן, חקרן, ידידותי, בטוח בעצמו ובוטח בסובביו! נשמע שיש לו מנעד רגשי תקין, ואינו אדיש או אפאתי או מנוכר מכם. איזה כיף (: כל ילד הוא יחיד ומיוחד, וכל אחד עובר את שלבי ההתפתחות בזמנו ובדרכו. לדעתי המתיני עוד קצת, תוך שאת מתבוננת ברגישות ובעיניים טובות על הסתגלותו למעון ועל יחסו כלפיכם - ההורים. אם עכשיו או בהמשך עדיין יהיה לך חשש, אפשר לפנות למרכז להתפתחות הילד, זה תמיד טוב שעוד עיניים מתרשמות ומייעצות. עצה אחת לי אלייך, ולאימהות לבנים באופן כללי: כאשר בנך מגלה רגשות שליליים ופגיעות, כמו בכי, פחד, עלבון, וכו׳ תקפי את רגשותיו ושדרי לו שמותר לו לבטא חולשה ומצוקה, שזה בסדר, שלכל רגש יש שם, ושאת שם בשבילו. בהמשך, אם תופיע חרדת נטישה (או כשלון, או דחייה, או שאר קשת החרדות של האדם האנושי), הוא יחוש בנוח להתחבר אליהם וידע לבטא אותם. כל טוב (:

מיכלמיכל6/9/2023

. היי רוני, הילד שלי בן 11 חודשים. מגיל 3 חודשים חזרתי לעבודה ובתקופה זו נעזרנו במשפחה הקרובה- סבתא, דודות וכמובן בעלי שעבד במשמרות. עכשיו רשמנו למעון, העניין שהוא בכלל לא מוטרד מהעזיבה שלנו ומכך שהוא נשאר עם מבוגרים חדשים. גם כשאנחנו חוזרים לא מגלה התרגשות או עניין. באופן כללי מתמסר מאוד למבוגרים, צחוק ועובר ליידים של זרים. בנוסף עדיין לא זוחל אלינו באופן מכוון ודורש שנרים אותו. אני ממש חוששת - האם ייתכן שלא יעבור את השלב ההתפתחותי של חרדת נטישה ופחד מזרים- מה זה אומר? האם מעלה חששות נוספים שכדי לבדוק?

אמיראמיר4/9/2023

. תודה מעניין מאוד

אליסףאליסף16/8/2023

. נהדר

רוני פרישוףרוני פרישוף10/8/2023

. הי רות יקרה, תודה על תגובתך. האם ביתך קראה את הספר על חרדת נטישה אצל תינוקות?? איך היא יודעת בדיוק מתי למה ואיך (: על אף שזה שלב התפתחותי צפוי, עדיין הוא מטלטל מבלבל וקשה מאד להתמודד עימו. אני מעריכה את ההסתמכות שלך על האינטואיציה האימהית ועל רגישותך לביתך. בודאי שעדיף לתת ״עודף״ קירבה ויחס מאשר חוסר. בד בבד עם ההיענות לקירבה, חשוב לשדר בטחון, חיוך, חוסר בהלה ואמונה ביכולתה להרגע ולהיפרד בהדרגה, וגם המון סבלנות. (הרבה הורים ״נדבקים״ בלחץ ובמצוקה, בלבול וכעס, ואז נוצר מעגל הסלמה לא מיטיב). אני מאמינה שבגישה נינוחה וסבלנית, הפעוטה תגבש ביטחון, קביעות אובייקט, יכולת ויסות, וחרדת הנטישה תתרכך עם הזמן. אם את מניחה במנשא, עדיף שתהיי לידה, מתבוננת עליה ומשדרת מילות הרגעה, כי היא עדיין זקוקה לך כדי לחוש בטוחה. יתכן שהפעוטה מגיבה למשהו שמצריך ברור, אולי קושי גופני, אולי מתח בבית, אלו כבר דברים שמצריכים מפגש אישי. ממליצה לכולם וכולן על טיפול דיאדי (בד״כ אמא-ילד), שעוזר לאבחן ולכוון את היחסים המוקדמים. השקעה משתלמת לכל החיים. (אני לא מטפלת דיאדית). כל טוב ובהצלחה

רותרות10/8/2023

. היי רוני, נהנינו מאד לקרא את המאמר. רציתי לשאול לגבי הקטנה שלי בת 10 חודשים עדיין יונקת ומאד קשורה אליי- האם . לאחרונה היא מפתחת חרדת נטישה ממש חזקה היא לא מוכנה לשחק או להתעסק עם שום דבר רק רוצה ידיים,(הגענו למצב שאין אפשרות לתפקד כשהיא ערה.) ובוכה בהיסטריה אם לא מרימים אותה גם כשאבא שלה מרים אותה כשהיא רואה אותי היא מתעקשת לעבור אליי . אנחנו מתלבטים איך נכון לעזור לה להתמודד עם המצוקה.אני לא מסוגלת לתת לה לבכות בהיסטריה ולא לגשת אליה - האינטואיציה האימהית שלי לא נותנת לי..ואם אני ניגשת מחבקת מרגיעה ומניחה היא שוב בוכה.השאלה היא איך נכון להתמודד? האם נכון פשוט להניח אותה במנשא ולחכות שתעבור את התקופה הקשה?חשוב לי לציין שלא היה פרידה חריגה כלשהי מהילדה (חוץ ממטפלת מגיל 4 חודשים). תודה!!!

רוני פרישוףרוני פרישוף6/4/2023

. שלום להורים הקרייריסטים היקרים. בהמשך לשאלות שנשאלתי, על השפעת נסיעות ההורים לחו״ל (במיוחד המטפל העיקרי, שמהווה את דמות ההתקשרות של התינוק), אני מציעה לא להקל ראש לגבי פוטנציאל הנזק של פרידה בגיל הקריטי על ההתקשרות של התינוק.ת ומצבם הנפשי. יש תינוקות שמגיבים בסדר לפרידה של כמה ימים, ולא מראים שינוי משמעותי במצב הרוח, בהתנהגות ובהתקשרות. איתם האתגר פחות גדול. לעומת זאת, יש תינוקות שמגיבים בסערת נפש, חרדת נטישה וקשיים התנהגותיים (באכילה, שינה, היצמדות או התרחקות מופרזות וכיוב׳). תופעות אלו מאותתות על התחלה של נזק למערכת ההתקשרות. אנא שימו לב לכך! פגיעה בהתקשרות היא דבר הרבה יותר עמוק ובעייתי מהתנהגות לא נוחה זמנית. פגיעה בהתקשרות היא דבר שנסחב לשנים, ועלולה להוביל לדימוי עצמי נמוך, דכאון וחרדות וקשיים בינאישיים. אני יודעת שזו הקרבה מאד מאד גדולה להישאר בנוכחות קרובה אל הילד בשנתיים הראשונות לחייו, ויש ילדים שבאמת פחות זקוקים לזה ויותר ״משחררים״. אך אם ילדיכם מגיב רע לפרידות, ומראה חרדת נטישה גבוהה, צו השעה הוא להשקיע כל מה שאפשר בבניית התקשרות בטוחה ורגועה לאמא (או למטפל עיקרי). ילדים אלו זקוקים לסדר יום יציב, רגוע, בטוח ולנוכחות רציפה יציבה ומתקפת רגשית של ההורה (כולל ללא טלפונים ניידים ושאר מסכים ששואבים את תשומת הלב של ההורה, ומותירים את הפעוט.ה בתחושת דחייה ובדידות). זו השקעה משתלמת לשנים. אם מופיעה התקשרות לא בטוחה, יש לדאוג לטפל בה בגיל צעיר (בעזרת טיפול דיאדי למשל), ולא למשוך את השלכותיה לגיל ההתבגרות והבגרות. אולי תכעסו עלי בעת קריאת ההודעה, אך אני מאמינה שתודו לי בעתיד הרחוק יותר (:

רוני פרישוףרוני פרישוף6/4/2023

. הי ליזה, את כל העצות שיש לי לתת רשמתי ברשימה למעלה ועוד כמה בתגובות. נפש של ילד זה לא בעיה שדורשת פתרון. רק התמדה, סבלנות, עקביות, הכלה, תיקוף ונוכחות רצופה, נותנים מענה נפשי הולם. אלו תהליכים ממושכים ומושקעים. אין דרכי קסם מהירות, לא כעת בינקות, וגם לא בגילאים בוגרים יותר שמועדים לפורענות. אם את זקוקה לעצות נוספות עדיף שתפני לפסיכולוגית התפתחותית שתפגוש את הילד ותיתן לך הכוונה מותאמת אישית. לגבי הנסיעות הבאות, מה אומר, הילד אמר את דברו.

ליזהליזה6/4/2023

. בהמשך להודעה הקודמת ולתשובה... אז מה הפיתרון? מילד שהולך לישון עצמאית וישן רגוע במהלך היום ובלילה, הוא הפך לילד שבוכה בכל הרדמה ומתעורר בלילה בבכי ומבקש שיחזיקו אותו. איך מחזירים את הביטחון או עוזרים לו לצלוח את המשבר או מה שזה לא יהיה? וגם, בעוד כחודש וחצי אני צפויה לטוס ל 4 ימים מהעבודה. בעלי הפעם נשאר עם הילדים. הוא יהיה כמעט בן שנה. יש דרך להכין אותו לכך כדי שהסיפור הזה לא יחזור על עצמו?

רוני פרישוףרוני פרישוף5/4/2023

. הי ליזה, לתינוקות יש כלי רב עוצמה לספר מה הם מרגישים, ממה הם פוחדים ולמה הם זקוקים. בהיעדר יכולת להתבטא מילולית, הם מביעים עצמם בבכי, וקשיי התנהגות. התינוק שלכם מספר לכם שהיה לו מאד קשה להישאר לבד. הוא לא הבין לאן נעלמתם, פחד נורא שקרה לכם משהו ומי יטפל בו, ואולי גם סבל מסיוטים. בכלים שעומדים לרשותו, הוא מוודא שלא תעשו לו את זה שוב. הרי אם לא יבכה ויישן היטב, אתם עלולים שוב לנסוע! אז שמחו שיש לו כלים לבטא את מחאתו. כנראה שבגיל השיא של חרדת נטישה, שני לילות בלעדיכם זה היו טו מאץ׳ בשבילו. מבחינתו כעת, נוא חווה גם חרדת נטישה וגם שבר באמון. יש לשקם את שניהם. חזרו להיות מאד יציבים, עקביים, מנחמים, סובלניים, מאמינים. שיא חרדת הנטישה נמשכת עד לגיל שנה וקצת (כלומר זה נורמלי), בסוף הכל יסתדר, הוא הרי כבר הוכיח בשלות וגם יחזור אליה.

ליזהליזה5/4/2023

. שלום, תינוק בן כמעט 10 חודשים, ילד שני (הבכור בן 3). מאוד קשור אלי, אבל כל נשאר קץעם האבא, עם סבים וגם הולך לגן. נסענו לשתי לילות בלי הילדים. אחרי החזרה בכי נוראי בלילות. רק רוצה ידיים. מדובר בילד שכבר היה נרדם לבד וישן רצוף עד הבוקר. עכשיו מתקשה להירדם, מתעורר בבכי ולא מוכן להיות במיטה. ממש צורח עד שמרימים אותו. זו חרדת נטישה? מה עושים?

רוני פרישוףרוני פרישוף3/2/2023

. הי עמרי, פחות התייחסתי במאמר זה לנושא השינה וההשכבה לישון. את צודקת שזהו נושא רגיש ופגיע, ומצריך תשומת לב מיוחדת. המעבר מעירות לשינה מעורר הרבה מתח וגם חרדות נטישה אצל הפעוטות. הרדמות מביאה איתה תחושה של חסר שליטה, חוסר אונים, ודאגה מי ישמור ויגן עלי בזמן שאני בעולם החלומות, מי יגש אלי כשאתעורר בחושך.. יש הרבה גישות לנושא, וכולן לגיטימיות בעיני. זו החלטה בהחלט סבירה להחליט לעשות שינוי בהרגלי הלינה בגיל שנה וחצי, מלינה במיטת אמא, ללינה במיטה נפרדת ובחדר נפרד. נראה לי שבנך זקוק למעבר יותר הדרגתי במעבר המשמעותי הזה. אולי בלילות הראשונים תשבי ליד מיטתו עד שירדם. אח״כ תגשי אליו בכל פעם שהוא בוכה לזמן קצר, תלטפי ותרגיעי אותו ואז שוב תצאי מהחדר. כך המעבר מתלות לעצמאות יהיה רך וטבעי יותר. כדאי לך לקרוא ספרי הדרכה על שנת תינוקות כמו הספר של אבי שדה ״לישון כמו תינוק״ בהצלחה, רוני

עמרי (:עמרי (:2/2/2023

. שלום רב , הכתבה מאוד ענינה וסיקרנה אותי אך לצערי לא הבנתי מספיק טוב .. אתן סיטואציה שקוראת עימי כעט יש לי ילד בן שנה וחצי וילד בן 4 חודשים שנהם איתי בבית , הם לא מסגרת . הילד הגדול בכול לילה ישן איתי ורגיל שאני מחבקת אותו ..היום החלטתי שהוא צריך להתרגל לישון לבד בממיטה שלו ..כמובן שחיממתי את החדר , האכלתי אותו וקילחתי . בשעה 19:00 השכבתי אותו במיטה שלו והסברתי לו שעכשיו לילה וצריך לישון ואמא והוא יסעו לטייל בבוקר באוטו ..חיבקתי אותו ואמרתי לו שהוא ילד גדול ושכול הכבוד לו . כרגע השעה 21:10 והוא עדיין בוכה בחדר ..הוא קורא לי בואי..בואי...ואני לא ניגשת בכדי לא להכנע לו ..מה אני אמורה לעשות במצב כזה ? האם תהיה לבן שלי חרדה כולשהי ? האם אני עושה לו נזק ?

יעליעל24/1/2023

. מקסים ומעניין תודה!

רוני פרישוףרוני פרישוף18/1/2023

. הי נוף, אכן נשמע שלא קל לביתך לחזור לשגרת הפרידה ממך וההשתלבות בגן, לאחר ששהתה בבית עקב מחלה. זוהי כמובן התנהגות נורמלית, מובנת וטבעית. בהמשך למה שנכתב במאמר זה, אפשר להכיל את חרדת הנטישה בחום ואהבה, ועם זאת לשדר אמונה בכוחותיה וביכולתה להתגבר ולחזור לשגרה. ובסוגריים, טווח ההתפתחות המוטורית הוא מאד רחב. בגיל שנה ושלושה חודשים תינוקות לא חייבים לדעת ללכת, מהיכן האבחנה של עיכוב של חודשיים? תנו לה להתפתח בקצב שלה.. כל טוב

נוףנוף18/1/2023

. הילדה בת שנה ו3 מחר .. החלה ביומיים האחרונים לבכות בגן כשאני עוזבת. אציין שחזרה ביום שלישי שעבר ממחלה אחרי 10 ימים שהייתה בבית..ייתכן וחרדת נטישה? הייתה צמודה בגן לחיתול בד ולמוצץ שלה.. אציין שלפי פיזיו יש לה מבחינת הליכה עמידה עיכוב קל של חודשיים בערך..

רוני פרישוףרוני פרישוף16/1/2023

. הי זהבית, אני לא מרגישה נוח לתת עצות קונקרטיות במרחב הוירטואלי, מבלי להכיר אתכם, את צרכיכם, את התינוקת ומאפייני הקשר ביניכם וכן הלאה.. הורות רצופה החלטות קשות. מתי להעביר את התינוק לחדר משלו, מתי ואיך לגמול מהנקה וצרכים, מתי לצאת לעבודה, מתי להביא מטפלת, מתי לרשום את הילד לגן, מתי להביא אח.ות קטנים.. אין סרגלים, ואולי טוב שכך. חרדת הנטישה היא בשיאה בגיל זה. האם התינוקת שלך יכולה לעמוד בכך, והקשר המיטיב ביניכם יגשר על הפער? רק אצלך התשובה.. נסי להקשיב לליבך האימהי והוא ינחה את דרכך. אם ליבך ומצפונך מציקים לך, האזיני להם, ואם השאלה קריטית אנא פני לפסיכולוגית התפתחותית שתייעץ בנושא.

זהביתזהבית16/1/2023

. היי, תודה על המאמר. תינוקת בת 11 חודשים, מאוד קשורה אליי, לאבא שלה. אנו שוקלים לטוס ל5 ימים, האם ישנה פגיעה משמעותית? האם המצב בו היא תחווה חרדת נטישה לא יעבור/לא בר טיפול ע'י חום ואהבה? מנסה להבין את ההשלכות.. תודה רבה

רוני פרישוףרוני פרישוף4/1/2023

. הי רעות, קבלת אמא בשמחה מצופה מגיל צעיר יותר. כבר בגיל חודש מופיע חיוך רצוני, ומכאן ואילך מתחזקת השמחה כלפי אנשים מוכרים אהובים, בנוכחותם ובשובם. שמחת הזיהוי מוקדמת כי אינה דורשת מאמץ קוגנטיבי, כמו המאמץ שנדרש ל״החזיק״ את דמות האם בהיעדרה, ואת הידיעה שהיא תשוב. לדעתי, העדרות של חמישה ימים בגיל שמונה חודשים היא מוגזמת, מכל הסיבות שצוינו במאמר. ככל שחרדת הנטישה עזה יותר וההתקשרות פחות בטוחה, כך עולה הסיכון שהנסיעה תחמיר את המצב. שקלו לנסוע עם התינוק, או לדחות את הנסיעה לגיל שהוא כבר רכש קביעות אובייקט, שפה להבין מה קורה, ויכולת ליצור קשר בוידאו. רוני

רעותרעות2/1/2023

. אשמח לדעת מאיזה גיל נצפה לשמחה כאשר האמא חוזרת לתינוק לאחר העדרות . בנוסף האם לא מומלץ לטוס לחול(העדרות של 5 ימים) בזמן שהתינוק צריך להיות בן 8 חודשים? כמובן ללא התינוק

עטרהעטרה31/12/2022

. מעניין מאוד ומסביר היטב. תודה

רועירועי21/12/2022

. תודה

מיכלמיכל12/11/2022

. תודה רבה ! מאוד רלוונטי ומרגיע, כתוב מצוין

נוינוי10/9/2022

. אינפורמטיבי ומועיל. תודה.

הודיההודיה1/8/2022

. מעולה תודה רבה

שנישני30/6/2022

. כתבה מאד מעניינת. אהבתי את ההסברים הפשוטים להבנה והחכמתי.

קליירקלייר17/6/2022

. תודה על הכתבה

צרו קשר

יצירת קשר, רוני פרישוף פסיכולוגית קלינית בתל אביב


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.