טכניקות עבודה בצבע כחלק מטיפול נפשי, סשה בן שלום
סקירת ספרות:
הצבע הוא מרכיב מרכזי בתפיסתנו את העולם וביחסנו אליו. הוא משרת תפקודים מרובים - אסתטיים, הבעתיים והסתגלותיים. הצבעים משמשים גם כמעוררים ומעבירים של הלכי רוח ורגשות. הם מעוררים את תשומת לבנו ומהווים סימנים שמזהים היבטים משמעותיים של העולם החזותי.
צבעים עשויים להבליט את המסר שאותו מתכוון הילד להעביר. צבעים בהירים ומרובים משמשים לתיאור אירועים משמחים. צבעים כהים מתארים אירועים קשים וטראומטיים.
מנקודת מבט נוירו-פסיכולוגית קשרי המוח המעורבים בתחושת הצבע ואלה המעורבים בתחושת התלת ממדיות עוברים במסלולים מוחיים נפרדים.
ניתן להיווכח באופי הרב-חושי של הצבע על ידי בחינת המלים שבהן מתייחסים אל הצבע. למשל במלים המתארות טמפרטורה - צבע חם וצבע קר; משקל - צבע קל וצבע כבד; צליל - צבע רועש וצבע שקט; טעם - צבע חריף וצבע מתוק, ועוד.
הצבע אינו עומד בפני עצמו, ויש לו תלות חזקה בסביבה בה הוא נצפה. רכיבי הצבע ה"משוקעים" ברקע עשויים לפתח מספר תגובות רב מאוד.
דיאלוג עם הילד
ילדים שעבורם הצורה היא הדומיננטית מעדיפים קוים תוחמים. ילד שאצלו הצבע דומיננטי מרותק מהאיכויות החושניות של החומר. הוא נוגע בצבע, חש אותו, מטפל בו בכלים שונים ומשתמש בו בעירובים שונים.
ואילו הילד שמרכיב הצבע דומיננטי אצלו נוטה להיות מובל על ידי תהליך הצביעה. הוא מגלה וחוקר תצורות חדשות ומרגשות המתפתחות תוך כדי תהליך הצביעה.
הילדים שמופנים לעבודה הטיפולית בצבע הם בדרך כלל בין הגילים 5 עד 12. תחומי הקושי, כפי שהם מתבטאים בהתנהגותם קשורים לביטוי לא מותאם של צרכים - התלכלכות, הרטבה, עצירות כרונית. בעלי נטייה להתפרצויות רגשיות, סובלים מטיקים, הביטוי הרגשי קשה להם או שהם סובלים מחוסר בטחון.
ילד מגיע לטיפול כאשר דפוס הכישלון החזרתי מביא אותו למצוקה. ניתן לשנות דפוסים על ידי התערבות והנחיה לשינוי בדפוס העבודה בצבע, ומתוך כך ישתנה דפוס ההתנהגות. הדבר נעשה על ידי הוספת היגדי צבע לנאמר על ידי הילד בציורו. למשל - ילד שמשתמש בצבע מסוים בלבד. המטפל מוסיף צבע נוסף מעל הצבע שהילד השתמש בו, ובכך מבסס דיאלוג עם הילד. נוסף לדרך, שמאפשרת להגיע אל הילד במקום בו הוא יכול לקיים את הדיאלוג, הוא מוסיף רגש/צבע נוסף, ובכך משנה את ההסתכלות החזרתית שלו על דפוסי רגש/צבע הקודמים.
בניית הטיפול
בתחילת הטיפול המטפל שם דגש על יצירת הקשר ועל תכנון הדרגתי. זה מאפשר חשיפה מדורגת למשפחות הצבעים על מנת שלא להציף רגשית. תחילת העבודה בנויה על עבודות שמסתיימות מהר, על מנת לאפשר תוצאות מידיות וסיפוקים מיידיים. כאשר הילד מרגיש בטוח יותר, מאפשרים לו לחוות תסכול מדורג, שמתבטא באי-סיום מיידי של העבודה, ובהשלמתה בפגישה הבאה.
המוטיבים המשולבים הם עבודה בגוונים ובחומרים שונים, שמאפשרים תחושות מגוונות של מגע ולחץ, שמהווים ביטויים חושניים.
האווירה הטיפולית במהלך העבודה מבטיחה הצלחה - העבודה תמיד יפה ומוצלחת. ההצלחה בונה קשר טיפולי שמאפשר לילד לחוות באמצעותו מצב שהוא יוצא ממנו בהרגשה טובה. המדובר הוא באפשרות לחוות חוויות ראשוניות בסיסיות שבונות בסיס לתוכן הרגשי של הילד.
המטפל גורם לגירוי דרך הפעלת הצבעים ומנסה להבין את התייחסות הילד בהקשר לקשייו. כל זאת ברמה החווייתית. החומר והצורה שבה נעשית העבודה מאפשרות מצד אחד אמורפיות וראשוניות של חוויות, ומצד שני מובילות את החוויות להרגשה של הצלחה ושליטה, ומניעת הצפה רגשית. כל זאת בתוך מסגרת ברורה, שמאפשרת יחסים בסיסיים אידיאליים.
סשה בן - שלוםפסיכותרפיסטית
התפרסם בעיתון "בבקעה"
גיליון 235
ינואר 2004