אוגדן הדרכה

הקמת פורום חדש

תהליך הגדרת הפורום

מטרות, קהל יעד, אופי פעילות, בחירת שם וניסוח מכתב פתיחה
תאריך פרסום: 13/5/2009

הקמת פורום וכניסה לתפקיד >  רקע כללי | הגדרת הפורום | עיצוב | היכרות עם הפורום | שיווק | השקה | סיוע והכשרה | סיכום

 

הגדרת הפורום כוללת:

  1. גיבוש וקביעת מטרות הפורום 
  2. הגדרת קהל היעד
  3. תכנון אופי הפעילות בפורום (מוגדרת בזמן/ארוכת טווח, עם/בלי דרישות להשתתפות פעילה/הצגה עצמית, דיון מקצועי/הבטים אישיים)
  4. ניסוח שם לפורום
  5. ניסוח מכתב פתיחה וכללי השתתפות המתאימים להיבטים הייחודיים של הפורום

 


1. גיבוש וקביעת מטרות הפורום

 

לכל פורום ישנן מטרות כלליות אותן הוא חולק עם שאר הפורומים באתר ומתוכן נגזרות מטרות ספיציפיות הייחודיות לכל פורום ופורום.

 

א. שירות לציבור אנשי המקצוע - בין האוכלוסיות המקצועיות באתר ישנם פסיכולוגים, עו"סים, פסיכיאטרים, מטפלים בהבעה, מנחי קבוצות, יועצים חינוכיים, מרפאים בעיסוק וקלינאי תקשורת. כמו כן, ישנם פורומים הפונים אל אוכלוסיית הסטודנטים והמתמחים, אותם אנו רואים כאנשי מקצוע לעתיד.

 

ב. מוקד ענין משמעותי עבור ציבור אנשי המקצוע - בין אם מדובר בפורום לאנשי מקצוע בתחום מסויים או בפורום רב-מקצועי העוסק בנושא מסויים, על הפורום לענות לצורך ממשי של חברי הקהילה המקצועית, כך שההשתתפות בו תתרום לידע הנרכש בתחום ולהתגבשות הקבוצה המקצועית המתעניינת בתחום זה.

 

ג. קידום שימוש במדיה לצרכי התמקצעות -  השימוש בפורום המקוון, מקדם את היישום והפיתוח של אמצעים בתקשורת אינטרנטית ככלי מקצועי בידי חברי הקהילה באתר. בין השאר דרך: יצירת תקשורת מקצועית ובין אישית בין אנשים המתגוררים במרחק גיאוגרפי, יצירת שיח בין אנשים הנמצאים באתר בשעות ובימים שונים זה מזה, שיתוף ברעיונות וחשיפתם בפני קהלים שונים, ממוקדים או רחבים יותר, למידה משותפת מרחוק, שיתוף בחומרים מקוריים, עדכונים מקצועיים וכדומה.

 

ד. אינו למטרת רווח - כלומר, הפורום אינו משמש כפלטפורמה לקידום איש מקצוע מסויים, מכון או גורם בעל מטרות רווח כלשהו.

 

 

על כן, בעת בניית הפורום האינטרנטי שלך יש לחשוב:

א. האם הפורום אכן מהווה שירות לציבור אנשי המקצוע (בהווה או לעתיד)?
ב. האם הוא עשוי להוות מוקד עניין משמעותי עבור ציבור זה?
ג. באילו אופנים יתרום השיח האינטרנטי בפורום זה להתמקצעות אנשי המקצוע בתחום?
ד. האם הפורום נאמן לקידום הנושא, השיח והקשרים המקצועים או שמקדם אינטרס צר מזה?

 

 

 2. הגדרת קהל היעד

 

ישנן שלוש אוכלוסיות משתמשים עיקריות באתר:

א.      אנשי מקצוע בהווה

ב.      אנשי מקצוע לעתיד

ג.       כלל האוכלוסייה

 

מרבית הפורומים באתר מיועדים לשתי הקבוצות הראשונות, מתוך מחשבה שיש ברשת אתרים רבים העוסקים בבריאות הנפש ופונים לאוכלוסייה הכללית, בעוד ש"פסיכולוגיה עברית" רואה עצמה כאתר הבית של אוכלוסיית אנשי המקצוע בתחומי בריאות הנפש.

 

כאשר אנו מקימים פורום חדש, יש להחליט תחילה לאיזה משלוש האוכלוסיות הנ"ל הוא מיועד, ועל פי זאת ישנם מספר הרכבים אפשריים, למשל:

  • לכלל אנשי המקצוע בתחום ספיציפי אחד? למשל, לכל המטפלים בהבעה
  • לאנשי מקצוע מתחומים שונים העוסקים בנושא משותף? למשל לכל העוסקים בפסיכותרפיה: פסיכולוגים, עו"סים, מטפלים בהבעה ופסיכיאטרים
  • רק לאנשי מקצוע מסויימים באותו תחום מקצועי? למשל לפסיכולוגים התפתחותיים מבין כלל הפסיכולוגים, לעצמאיים בתחילת הדרך המקצועית במגוון תחומים טיפוליים, למתמחים בפסיכולוגיה הניגשים לבחינת ההתמחות וכד'
  • לסטודנטים בתחומי הלימוד וההכשרה השונים
  • לכלל האוכלוסייה, כולל אנשי מקצוע בעלי הרשאות מקצועיות באתר ואנשי מקצוע לעתיד

 

בהתאם להרכב המתוכנן נבחר אחת משלוש אפשרויות להגדרת הרשאות הכניסה לפורום:

א. הרשאה קטגוריאלית – מאפשרת לכל משתמש בעל הרשאה מקצועית מסויימת באתר (למשל, כל בעלי הרשאת "פסיכולוג", מעבר להתמחויות השונות) להכנס לפורום באופן אוטומטי. אפשרות זו נוחה למשתתפים כיוון שאינם נדרשים לתהליך נוסף של קבלת הרשאה. ונוחה לתפעול של מנהל הפורום כיוון שאינה דורשת ממנהל הפורום מאמץ וזמן בטיפול במצטרפים.

ב. "למורשים בלבד" – מאפשרת למנהל הפורום לתת הרשאה אישית לכל מבקש להצטרף. מאפשרת שליטה גבוהה יותר של מנהל/ת הפורום במצטרפים, עם זאת דורשת מאמץ וטיפול ידני במצטרפים לפורום. על כל פנים, במידה ומדובר בפורום המהווה קבוצת דיון מקצועית, מנהלי הפורום מתבקשים לוודא את זהות החברים אותם הם מצרפים לפורום והאם הם בעלי הרשאה מקצועית באתר. במידה ואינם בעלי הרשאה מקצועית, ניתן להפנותם להסבר מלא בכתובת: http://www.hebpsy.net/s...=site_FAQ#a4 

ג. "אקווריום" – כל משתמש יכול להצטרף ולקרוא את הכתוב בפורום באופן חופשי, אולם על מנת להשתתף ולכתוב בו יש להכנס כחבר\ה רשומים באתר.

 

במסגרת תכנון הפורום החדש בהנחייתך, תוגדר אוכלוסיית היעד לפעילות בו ובהתאם יוחלט על הגדרת הרשאות הכניסה המתאימות ביותר לקהל היעד ולמטרות הפורום. הגדרת ההרשאות תיעשה ע"י מערכת האתר על גבי ממשק האתר כאשר לגבי ההרשאות בפועל:

  • הסדרת החברות בפורום עם הרשאה קטגוריאלית ו"אקווריום" הינה בידי המשתתפים עצמם
  • הסדרת החברות בפורום "למורשים" הינה בידיך כמנהל הפורום בעל\ת הסמכות לאשר או לדחות השתתפות חברים חדשים בו  (לפירוט בנושא זה, ראו אוגדן למנהל\ת – פעילות שוטפת)

 

* לגבי שינוי בהרשאות הכניסה לפורום ובהגדרות אוכלוסיית הפורום ראו את אוגדן הניהול השוטף

 

3. תכנון אופי הפעילות בפורום

 הפורום, כמרחב לאינטראקציה בין אישית, לדיון והעשרה מקצועיים יכול לפעול במגוון אופנים.

 

הגדרת אופי פעילות הפורום - הפעילות בפורום יכולה להיות בעלת אופי:

א. מקצועי – כלומר, פורום המתרכז בנושא מקצועי מסויים (למשל אתיקה, טראומה), בתחום עיסוק מקצועי מסויים (למשל מטפלים בהבעה), בתהליך ההתפתחות המקצועית (למשל, לקראת תואר שני בפסיכולוגיה) וכדומה. הדיונים בפורום כזה יסובו בדרך כלל סביב הנושא המקצועי המרכזי שלו. בפורום זה יכולה להתהוות חוויה של קבוצת השתייכות סביב הנושא המקצועי.

ב. אישי\ בין אישי – הבט מרכזי נוסף בו פורום יכול להתרכז הינו האספקט האישי או הבין אישי של מטפלים (למשל, פורום יוצר למטפלים, הורות וכדומה). הדיונים בפורום זה נוטים להיות בעלי אופי אישי ובין אישי וקבוצת ההשתייכות המתהווה בו הינה סביב התכנים האישיים של חברי הפורום.

 

הגדרה כרונולוגית של משך פעילות הפורום – משך פעילות הפורום יכולה להיות מוגדרת:

א. ללא הגבלת זמן-  כ"קבוצת רכבת" בה אנשים יכולים להצטרף לפעילות בכל רגע נתון

ב. מוגדרת בזמן – מדי פעם בפעם ישנם נושאים מקצועיים הרלוונטיים לקבוצה מקצועית מוגדרת, רחבה או מצומצמת למשך זמן מסויים בלבד (למשל, לקראת בחינת התמחות בפסיכולוגיה קלינית). ככל שהדבר ניתן, הפורום יוגדר מראש על פי לוח הזמנים הצפוי וחברי הפורום יידעו מראש על טווחי הזמנים של פעילותו. עם סיום פעילות הפורום, הוא ייסגר לכתיבה ולא יצורפו אליו חברים חדשים, בעיקר על מנת לשמור על פרטיות הדיונים שהתקיימו בו.

ג. פעילות מוגדרת בזמן, עיון ללא הגבלת זמן – מדי זמן מתקיימים באתר מפגשי מקוונים הפועלים כקבוצות למידה מוגדרות בזמן. בדרך כלל הכניסה לדיונים אלה הינה על פי הרשאות מקצועיות. גם לאחר סיום הפעילות בפורום יתכן ותשאר האפשרות לשוב ולעיין בתכנים ללא מגבלת זמן.

 

הגדרת אופי ההשתתפות בפורום – אופי ההשתתפות בפורום יכול להיות מוגדר מראש בכללים:

א. ללא חובת השתתפות פעילה –הסטטיסטיקה המוכרת באינטרנט לגבי אחוז המשתתפים הפעילים לעומת אלה שאינם פעילים (נכנסים לפורום וקוראים בו בלבד) הינה יחס של 1:10 בהתאמה. במרבית הפורומים באתר, ההשתתפות הפעילה (כתיבה בפורום) הינה בגדר רשות.

ב. עם דרישה להשתתפות פעילה – אפשרות זו רלוונטית במיוחד לפורומים מצומצמים או כאלה הנושאים אופי אישי יותר ומטרתה להגדיר מראש קבוצת חברים המעוניינים להשתתף בפורום בו הם באים לידי ביטוי פעיל וגם זוכים להתייחסות פעילה של עמיתיהם לפורום. הדרישה להשתתפות פעילה יכולה להתבטא בדרישה להצגה עצמית בעת הכניסה לפורום ו\ או להגדרה של סף כתיבה מינימאלי בפורום (למשל, הודעה אחת פעם בשבועיים לפחות) שבלעדיו לא יוכלו אותם חברים להמשיך ולהשתתף באותה פעילות.

 

 


4. ניסוח שם לפורום

כדאי להשקיע זמן וחשיבה בניסוח שם הפורום. להלן מספר המלצות שיסייעו לכם לעשות זאת:

  • על שם הפורום להיות קשור לנושא סביבו הפורום מוקם – על מנת להקל על חברי קהילה המתעניינים בנושא זה לאתרו.
  • מומלץ שהבחירה בשם הפורום תשלב במידת האפשר גם יצירתיות, למשל: שימוש במטבעות לשון מקובלות בחברה הכללית (למשל, עצמאים בשטח" לאנשי מקצוע בצעדיהם הראשונים כעצמאיים) או במילייה המקצועי, כפל לשון (למשל "לא בשמים היא" לפורום העוסק ביהדות ובטיפול).
  • חשוב ששם הפורום לא יהיה מטעה או זהה לשם של פורום או ארגון מקביל, מה שיאפשר לכולנו להמנע מבלבולים או מחוסר נעימות מול קולגות בתוך ומחוץ לאתר.
  • כדאי לחשוב על מספר אפשרויות לשם לפורום, מתוכם תיבחר בשיתוף מערכת האתר האפשרות הטובה ביותר.

5. ניסוח/ התאמת מכתב פתיחה וכללי השתתפות המתאימים להיבטים הייחודיים של הפורום

לפני פתיחת כל פורום יש לנסח בעבורו מכתב פתיחה המתייחס למטרות הפורום, ומהווה מעין "מבוא" ספיציפי לכללי ההשתתפות וההתנהגות בפורום.

כל משתמש המבקש להצטרף לפורום אשר הרשאת הכניסה אליו היא "למורשים בלבד" או "קטגוריאלית" נדרש לאשר את הסכמתו לכללי ההשתתפות.

מומלץ לנסח את מכתב הפתיחה וכללי ההשתתפות בצורה חיובית על מנת להמנע מלשוות לו אופי של "איסורים" והתרעות, אלא למצב את הכללים כאבני דרך שיסייעו לחבר החדש בפורום למצוא את דרכו בו ולהתנהל באופן מותאם ומוסכם על כלל החברים.

 

בין הסעיפים המרכזיים בכללי ההשתתפות יהיו:

  • מטרות הפורום
  • אוכלוסיית היעד
  • שמירה על סודיות (רלוונטי לפורומים הפתוחים בפני אנשי מקצוע) ומחויבות לקוד אתי 
  • אמירה מפורשת שהנאמר אינו מהווה תחליף להדרכה, (יעוץ או טיפול בפורומים לקהל הרחב) 
  • מניעת שימוש לרעה בפורום לצרכים מסחריים או אחרים
בקישור המצורף תוכל לעיין בנוסח סטנדרטי שישמש אתכם לבניית כללי ההשתתפות לפורום הייחודי אותו אתם מנהלים. הנוסח שובץ בפורום החדש אותו אתם עתידים להנחות. אנחנו ממליצים להשתמש בו כבסיס אותו תתאימו למאפיינים הספיציפיים של הפורום שלכם. בכל מקרה, על כללי ההשתתפות לכלול בסופו של דבר את הסעיפים המרכזיים שהוזכרו מעלה. לקראת פתיחת הפורום האחראית על הפורומים באתר תעבור איתכם על כללי ההשתתפות שנוסחו.
 
עריכת כללי ההשתתפות מתבצעת דרך חלון "כלים למנהל הפורום" > עריכת כללי השתתפות
 
 

תגובות

הוספת תגובה

אין עדיין תגובות למאמר זה.

צרו קשר

מוזמנים ליצור עימנו קשר.


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.