חלום אמת ומשפט
מאת ד"ר מיכה אנקורי
במהלך הויכוח סביב משפטו של האב שהורשע באונס, הרשעה שהתבססה, בין היתר, על עדות בתו והזכרונות שעלו בה בעקבות חלום, נשתכחה מן המתדיינים התגלית החשובה ביותר של הפסיכולוגיה המודרנית אודות החלום ומשמעותו. בתרבויות הקדם היה לחלום מעמד של אמת. היה זה דבר האלים שהתגלה לחולם באמצעות רוחות האבות. גם בימינו מטפלים מיחסים ערך רב לחלום, אולם איננו מבקשים לגלות שם את דבר האלים ורצונם אלא את מבעה הישיר והבלתי אמצעי של הנפש. בינינו לבין הקדמונים ניצבת התגלית שהחלום מדבר בשפת סמלים. תגלית זו היתה משותפת לפרויד וליונג למרות ההבדלים הגדולים בתפיסתם את הלא-מודע ואת החלום.
כאשר מטופל חולם שהוא הורג את אביו איננו חושבים מיד על רצח במשפחה אלא על המיתוס הקדמון, והחלום, כך על פי התפיסה הסימבולית, מדווח לנו על התפתחות מעוכבת ועל מהלכי נפש שלא הבשילו. כיוצא בזה חלום על משכב עם בת, עם אמא או תעופה מעל גגות העיר. כל אלה הם סמלים לתהליכים פנימיים בנפשו של החולם, שיכולים לסמל שחרור וחירות מכבלי חוקי הטבע, מחוקי החברה או מן העריצות של דמות האב.
בתחילת דרכה חשבה הפסיכואנליזה שחלק גדול מן הדימויים בחלום מסמלים מין, אולם בימינו המין אינו עוד נושא להדחקה במידה שהיתה רווחת בראשית המאה העשרים ולמרות זאת מוטיבים מיניים שכיחים בחלומות גם בימינו. הרי שגם המין מסמל משהו. אם מישהו חלם שהתעלס עם מלכת אנגליה איננו פונים אל שומרי הארמון אלא אל משמעות המלכה/נסיכה בעולמו הפנימי של החולם.
גם קדמונינו הכירו בערכו הסימבולי של החלום: "הבא על אמו בחלום יצפה לבינה שנאמר כי אם לבינה תקרא" (תלמוד בבלי, מסכת ברכות)
לעיתים יאיר החלום באור בהיר עובדות מציאות שהחולם סרב לראותן, אולם בכל מקרה אין לזהות את אמתו של החלום עם עובדות בעלות ערך משפטי, שאותן על בית המשפט לחשוף בכליו.
גם הזכרון, כידוע לכל, יכול לתעתע ונושא זה כבר נדון לאחרונה על ידי מומחים. עלינו כמטפלים להתייחס בכבוד לסיפורו של המטופל. סיפורו הוא אמת נפשית, שבמקרים רבים מצטטת את המציאות יותר טוב מכל עדות אחרת, אף כשהיא נוגעת לעבר רחוק. אולם ידוע לנו שלעיתים אנשים, בעצמם או בעזרת מטפלים, 'זוכרים' ארועי עבר שהיו או לא היו, יש הזוכרים גלגולים קודמים ויש אף כאלה שזוכרים גלגולים עתידיים ויש גם מי שמתפרנסים מזה.
גם כאן התפיסה הסימבולית עשויה לחשוף את המקורות הפנימיים של הדימויים העולים מנפשו של המטופל, ואילו את האמת העובדתית נשאיר בידי כלי האתיקה ובית המשפט .
לזכרונות עבר ולחלומות יש ערך רב, הם נושאים עמם דברי אמת, אך בין אמת זו לבין בית המשפט ניצבת התגלית הגדולה של הפסיכולוגיה המודרנית: חלומות מדברים בשפת הנפש, שפת סמלים, ולא בשפת החוק.