לוגו פסיכולוגיה עברית

×Avatar
אני מסכימ.ה להצטרף לרשימת התפוצה לקבלת עדכונים ומידע שיווקי
זכור אותי
שער - טיפול התנהגותי-קוגניטיביתמונת שער - טיפול התנהגותי-קוגניטיבי

טיפול התנהגותי-קוגניטיבי

טיפול התנהגותי קוגניטיבי (Cognitive Behavioral Therapy,‏ CBT) הוא כינוי לאוסף של שיטות טיפוליות שעושות שימוש בעקרונות התנהגותיים וקוגניטיביים; טיפול התנהגותי מבוסס על תאוריית הלמידה הביהייביוריסטית; טיפול קוגניטיבי מבוסס על ההנחה שמקורן של הפרעות רגשיות הוא בדפוסי חשיבה לא מועילים או מעוותים. ישנם סוגים רבים של טיפולים התנהגותיים קוגניטיביים (למשל: MCBT, ACT, חשיפה ממושכת). באופן כללי, טיפולי CBT נחשבים לטיפולים מבוססי ראיות ויעילים בטיפול בהפרעות רבות, ביניהן הפרעות חרדה ודיכאון.

מהו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי?

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive-Behavioral Therapy, או בראשי תיבות: CBT) הוא שיטת טיפול פסיכולוגי שנמצאה אפקטיבית לטיפול בהפרעות נפשיות רבות, כמו דיכאון, חרדה, התמכרות לחומרים כמו אלכוהול וסמים, הפרעות אכילה וקשיים נפשיים אחרים. העקרון הבסיסי של ה-CBT מצביע על כך שבעיות פסיכולוגיות נובעות באופן משמעותי מדפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות שאינם מועילים לאדם, והוא יכול לחוות הקלה מבחינה נפשית אם ילמד דרכים חדשות, וטובות יותר, להתמודד עם מחשבות, רגשות ודחפים, הן מבחינה קוגניטיבית והן מבחינה התנהגותית.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מתאים גם לטיפול במבוגרים וגם במתבגרים ובילדים, ואפשר לשלבו גם בשיטות טיפול אחרות, כמו טיפול במשחק או טיפול באמצעות אמנויות. אין כיום טיפול CBT אחד ויחיד, אלא מגוון טיפולים שלמעשה מתמקדים בשינוי הן ההתנהגות והן אופני החשיבה של האדם במטרה להוביל להקלה נפשית.

כיצד התפתח הטיפול הקוגניטיבי-ההתנהגותי?​​​​​​​

הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי הוא למעשה הלחם של שתי שיטות טיפול: הטיפול ההתנהגותי והטיפול הקוגניטיבי. הטיפול ההתנהגותי התפתח בתחילת המאה ה-20, והוא מבוסס על הקשר בין קשיים נפשיים לדפוסי התנהגות, ומבקש לשנות את הדפוסים הללו באמצעות למידת התנהגות חדשה והכחדת התנהגות בעייתית. הטיפול הקוגניטיבי התפתח בשנות ה-60 של המאה ה-20, והתמקד בניסיון לשנות דפוסי חשיבה בעייתיים שמובילים לקשיים נפשיים, באמצעות ניתוח לוגי של הדפוסים הקיימים והפרכתם, וסיגול של דפוסי חשיבה חדשים ואדפטיביים יותר. לקראת סוף המאה ה-20 מוזגו שני התחומים יחד, כך שהטיפול הקוגניטיבי וההתנהגותי משלב הן זיהוי ושינוי של התנהגויות בעייתיות, והן זיהוי ושינוי של דפוסי חשיבה בעייתיים.

נהוג להתייחס כיום לטיפול ההתנהגותי, שקדם לטיפול הקוגניטיבי, כאל ה״הגל הראשון של ה-CBT״, ואל השילוב הראשון בין השניים שהתפתח לקראת סוף המאה ה-20 כאל ״הגל השני של ה-CBT״. מה שמכונה ״הגל השלישי של ה-CBT״ הן גישות חדשות שמתמקדות יותר באופן שבו האדם מתייחס למחשבותיו, יותר מאשר בתוכן שלהן ובניסיון להתווכח או לשנות אותן. גישות אלה כוללות רכיבים כמו מיינדפולנס, קבלה, מחויבות לערכים ומטא-קוגניציה. גישות אלה כוללות טיפול בקבלה ובמחויבות (ACT), טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT), טיפול מבוסס מיינדפולנס ועוד.

האם טיפול קוגניטיבי התנהגותי עובד באופן מוכח?

טיפול CBT נחשב לטיפול מבוסס ראיות, ומחקרים מראים שהוא מהווה טיפול יעיל בהפרעות נפשיות שונות. יחד עם זאת, חשוב לציין שיותר ויותר שיטות טיפול, כמו למשל טיפול פסיכודינמי, נבדקות היום באופן מחקרי ונמצאות יעילות אף הן.

כיום ידוע שטיפול CBT יעיל מאוד להפרעות חרדה, ונחשב לטיפול ״קו ראשון״ להפרעה אובססיבית-קומפולסיבית.

מי ראשי להיות מטפל CBT?

מכיוון שבישראל לא חוקק חוק פסיכותרפיה, כל אדם יכול להגדיר את עצמו כפסיכותרפיסט, ובתוך כך גם כמטפל CBT, גם אם אין לו הכשרה כלל. מסיבה זו, יש אנשים רבים שמטפלים ב-CBT. מומלץ לפנות לטיפול כזה רק אצל אדם בעל הכשרה מקצועית (למשל: פסיכולוג, עובד סוציאלי בעל תואר שני, פסיכיאטר או מטפל באמצעות אמנויות) שעבר גם הכשרה מסודרת וממושכת בטיפול CBT.

מטפלים בתחום טיפול התנהגותי-קוגניטיבי

מטפלים בתחום טיפול התנהגותי-קוגניטיבי

לילך עלוא כוכבי
לילך עלוא כוכבי
עובדת סוציאלית
רחובות והסביבה, אשקלון והסביבה, קרית גת והסביבה
ד"ר עידית שלו
ד"ר עידית שלו
פסיכולוגית
מטפלת זוגית ומשפחתית
תל אביב והסביבה
אסף לוי
אסף לוי
מוסמך (M.A) בטיפול באמצעות אמנויות
תל אביב והסביבה, אונליין (טיפול מרחוק), רמת גן והסביבה
מיה נאור
מיה נאור
חבר/ה ביה"ת
דורית כנען
דורית כנען
פסיכולוגית
רמת הגולן, צפת והסביבה, קרית שמונה והסביבה
אריאל בן-אבי
אריאל בן-אבי
עובד סוציאלי
אונליין (טיפול מרחוק), פתח תקוה והסביבה