פסיכותרפיה וריפוי ברוח יהודית


חזרה לפורום

פסיכותרפיה וריפוי ברוח יהודית


רמת אבטחה: פתוח לכולם (השתתפות לחברים שנרשמו בלבד)

תגיות נושא: מחלות נפש | מידע למטופל | דת ואמונה | היסטוריה | פסיכולוגיה יהודית | טיפול משפחתי | תרבות ואמנות | מיתוסים ואגדות
חיפוש   

תצוגה 
כאן תוכל.י לשלוח פניה לטיפול ולקבל התייחסויות ממטפלות.ים חברי פסיכולוגיה עברית
פרופיל מקצועי ופרטים ליצירת קשר, ברשימת חברי הקהילה בפסיכולוגיה עברית, 45ש"ח לחודש בתשלום שנתי
מנהלי הפורום מנהלי הפורום
כעת בפורום כעת בפורום   [כל ההודעות...]
ליששכר - איש הרוח
קבצים קבצים
דפיות פורום דפיות פורום  [+] הוסף דפית
 אתרי פסיכויהדות
 בטיחות בדרכים
 חגים וערכים
 חינוך ברוח יהודית על פי דר' יאיר כספי ויששכר עשת
 טיפול פסיכולוגי יהודי
 מטפלים ברוח יהודית
 ניצנים אחרי קטיף, סיוע למפונים
 ספרי פסיכו. יהדות
 פרשת השבוע
 ראש חודש
 שאלוני ד"ר יאיר כספי, אונ. תל אביב, המרכז למורשת היהדות, התכנית לפסיכולוגיה ביהדות.
 שבת
 שמירת הלשון
 תוכנית המדרגות. מאת דר יאיר כספי
 

 

     בין שמים לארץ   

 

 

סקר בYNET מ2006

לשאלה "האם אתה מאמין שאלוהים בהגדרתו הדתית קיים?" השיבו 71% בחיוב ו-29% בשלילה. 100% מהדתיים, יחד עם 91% מהמסורתיים ו-47% מהחילונים מאמינים בקיומו של האל. מה שאומר שכמחצית ממי שמגדירים עצמם "חילונים" מאמינים בקיום אלוהים.

 פסיכותרפיה וריפוי ברוח יהודית 1

      

 

משנה מסכת אבות פרק א

(יב)...הִלֵּל אוֹמֵר, הֱוֵי מִתַּלְמִידָיו שֶׁל אַהֲרֹן, אוֹהֵב שָׁלוֹם וְרוֹדֵף שָׁלוֹם, אוֹהֵב אֶת הַבְּרִיּוֹת וּמְקָרְבָן לַתּוֹרָה:

(יד) הוּא הָיָה אוֹמֵר, אִם אֵין אֲנִי לִי, מִי לִי. וּכְשֶׁאֲנִי לְעַצְמִי, מָה אֲנִי. וְאִם לֹא עַכְשָׁיו, אֵימָתָי:

(טו) שַׁמַּאי אוֹמֵר, עֲשֵׂה תוֹרָתְךָ קֶבַע. אֱמוֹר מְעַט וַעֲשֵׂה הַרְבֵּה, וֶהֱוֵי מְקַבֵּל אֶת כָּל הָאָדָם בְּסֵבֶר פָּנִים יָפוֹת:

 

 

 

    

מרדכי רוטנברג "פסיכולוגיה יהודית וחסידות  - הפסיכולוגיה שמאחורי התיאולוגיה ".

כבר מן הכותרת ניתן לראות את הקישור שעשה המחבר בין הפסיכולוגיה לבין היהדות והחסידות. עם זאת , פרופ' רוטנברד מתייחס בעיקר לתכנים ולערכים ופחות לדינימיקה . לפי שיטתו כל התפיסות הפסיכולוגיות הינן בבסיסן מערכת ערכים דתיים של אותה התרבות שעברו תהליך של "חילון" והוטמעו בתהליכי החשיבה של אותה תרבות.

תפקידו של המטפל , לפי רוטנברג ,הוא להכיר את המטא-מערכת של ערכים של המטופל ולכוונו להצלחה בהגשמתם. כפי שאני מבין אותה , רואה גישה זו במבנים הפסיכולוגים, מבנים קבועים המשותפים לכל התרבויות ( " המונח פסיכולוגיה , כידוע , כולל יסודות אוניברסליים כגון דחפים , רפלקסים , הרגשות, תחושות ותהליכי חשיבה קוגניטיביים. במשמעות זו אין כמובן לדבר על "פסיכולוגיה יהודית" בשום צורה ואופן") ובמערכת היחסים בין אותם מבנים מערכת קבועה ואוניברסלית .מה שמשתנה בין התרבויות הם התכנים.כך למשל מושג ה"goal" עשוי להכיל בתרבות אחת הצלחה אישית ובתרבות אחרת בעלת צופן של " ערבים זה בזה ", תרומה לחברה .

לפי גישה זו , יש מקום , ואף ראוי לעשות מלאכת תרגום של המושגים הלקוחים מעולם היהדות לעולם הפסיכולוגי , בכדי להגדיר לעצמנו מהם המטא-ערכים והתפיסות  שעומדות ומכוונות את האדם שלפנינו, כך שנוכל באופן זה לנהל דיאלוג בין עולם הערכים של המטופל שמדבר בשפה היהודית , לבין העולם הפסיכולוגי , על פיו מתנהל הטיפול. הציור שמתקבל הוא של מערכת פסיכולוגית גדולה בה ליהדות ( כמו לכל תרבות אחרת ) יש מקום כרכיב "נותן טעם".

אריאל שפירא