ד"ר פנינה הרץ

ד"ר פנינה הרץ
פסיכולוגית התפתחותית

ד"ר פנינה הרץ

דר' פנינה הרץ

מומחית בפסיכולוגיה התפתחותית - מ.ר. בפנקס הפסיכולוגים: 4886

 

דף ראשי 1

תחומי עיסוק בקליניקה הפרטית:

  • אבחונים התפתחותיים 0-5 שנים
  • אבחוני מוכנות קוגניטיבית ורגשית לכיתה א'
  • אבחוני קשב ולמידה- שימוש באבחון ממוחשב BRC
  • הדרכת הורים ממוקדת וקצרת טווח

תחומי עיסוק בשירות הציבורי (בי"ח "הדסה" הר-הצופים):

דף ראשי 2

  

אבחון וטיפול לציבור הדתי והחרדי

עובדת עם האוכלוסיה האנגלו-סקסית (שפת אם אנגלית) כולל דו"חות באנגלית לפי בקשה

 

כיצד ניתן ליצור איתי קשר?

אפשר לכתוב:  pninahertz@walla.co.il , pninahertz@hadassah.org.il

אפשר להתקשר:  052-3476270 (+ תא קולי להודעות)

                           02-5845033   (+ תא קולי להודעות)

אפשר לשלוח פקס - 02-5663806

ואפשר גם להגיע... רחוב יונתן 4, מושבה גרמנית, ירושלים

"אני מאמין"

"אני מאמין" 1

אג'נדה מקצועית - "אני מאמין"

 

אני מאמינה באמונה שלמה שלכל אדם בכלל, ולכל ילד בפרט מגיע שוויון הזדמנויות מרגע הלידה. אני מאמינה כי לי כאשת מקצוע בתחום רגיש ואהוב על ידי, בו בחרתי בשמחה ובשלמות,יש תפקיד או ייעוד, במימוש הפוטנציאל ההתפתחותי והרגשי של כל ילד שמגיע אלי לחוות דעת או התערבות מקצועיים.
תפיסה זו זהה כאשר המפגש מתקיים בשירות הציבורי או הפרטי, ללא כל שוני או הבדל. כאשר הורים טוענים כי רוצים להגיע אלי באופן פרטי בלבד, אזי אני מסבירה כי אני אותו אדם כשאני הולכת לעבודה בבית חולים "הדסה" או בעת כניסתי למרפאתי הפרטית.

הקליניקה שלי ממוקמת בשכונה מרכזית ונגישה בירושלים. על אף שבורכתי במיקום מפנק ובאוכלוסיה מקומית בעלת משאבים כולל בתחום הפיננסי, אני משתדלת השתדלות יתרה, להעניק שירותים מקצועיים זמינים ונגישים לכלל האוכלוסייה הירושלמית, ואף לציבור נרחב המגיע אלי מן הפריפריה וממקומות אחרים ברחבי הארץ. אני מעודדת לשתף אותי בעניין מגבלה כספית ועד היום מצאתי מגוון פתרונות כדי להנגיש את שירותיי לכלל המעוניינים.

פעמים ובהתאם להבנתי את צרכי הילד ומשפחתו, אני ממליצה לפונים טיפול אקוויוולנטי בשירות הציבורי. מאחר ואני מכירה היטב את שתי האופציות המקצועיות, יש בידי מידע רלוונטי להורים לביצוע החלטתם- אותו איני חוסכת מהם. אני מקפידה להיות בהקשבה רגישה להורים הפונים ומעוניינים בחוות דעת שנייה ופרטית המבטיחה שמירה על סודיות ואנונימיות. מצבים אלו מוכרים לי ואיני מבטלת את גישת "ההורה הזהיר", אולם אני משתפת אותם בדעתי המגובשת בנוגע לילדים עם צרכים נרחבים.

לעיתים מופנים אלי אנשים המעדיפים כאמור את הטיפול הפרטי והאישי אולם מצב הילד מצריך הסתכלות וליווי מקצועיים טרנס-דיספלינריים (שילוב בין גורמים רפואיים, פרא-רפואיים ומטפלים רגשיים) ואני מנסה להסביר להם את היתרון בשרות הציבורי. גישה זו מלווה אותי במפגש עם ילדים עם לקות תקשורתית ראשונית (כמו אוטיזם) או הפרעות האכלה (כמו FTT). במקרה הראשון אמליץ לפנות למכון להתפתחות הילד, ואילו בשני אשמח לקבלם לטיפול במרפאת האכלה ב"הדסה" כחלק מצוות מיומן בעל הסתכלות נרחבת ורב-גונית על קשיי הילד ומטפליו.

אני עובדת כמטפלת (התחלתי דרכי הטיפולית כתרפיסטית במוסיקה) מזה 25 שנים וכפסיכולוגית התפתחותית 15 שנים. עולם האבחון עדיין מרתק עבורי. אני מודעת לכך שאבחון הוא הליך שיטתי שעשוי להביא לשחיקה מצד המטפל. אולם, אני עדיין מרגישה את ריגושו של ה"בלש" המרכיב פאזל בכל מפגש עם ילד חדש, ולומדת את הילד בהדרגה תוך איסוף מידע ממרב גורמים. לא פעם מלווה האבחון בביקור במסגרת החינוכית, ולמרות ניסיוני הרב אני לומדת ומתחדשת בכל ביקור ומפגש עם הילד ב"עולמו המוכר".

בקליניקה אני משתמשת במגוון כלים אבחוניים, ופעמים רבות מבצעת את אבחוני הקשב הממוחשבים (BRC ) בהצלבה עם כלים אבחון מוכרים והצלבה זו מוסיפה תקפות לחוות הדעת ולהמלצות הטיפוליות והחינוכיות הנובעות ממנה. מבחני הקשב מיועדים מגיל שבע ועד מאה ועשרים.

חשוב לי שהקליניקה שלי תהיה נעימה עבורי (אני מבלה שם לא מעט) ועבור כל הבאים. אני שומרת על רמת ניקיון ואסתטיקה החשובים לי ומקפידה על ציוד תקני, מגוון, חדיש ובעל איכות גבוהה. אני מקפידה להיות מעודכנת בספרות המקצועית ובגישות טיפוליות בארץ ובעולם, ומשקיעה בלמידה אישית, השתלמויות ומתן הרצאות בארץ ובחו"ל.

מאמרים

מאמר שהשתתפתי בכתיבתו התקבל במאי 2020 לפרסום בכתב העת BMC Pediatrics

Fetal Alcohol Spectrum Disorder among pre-adopted and foster children.

Ariel Tenenbaum, MD; Asaf Mandel, MD; Talia Dor, MD; Alon Sapir, MD; Orly Sapir-Bodnaro, M. Psych.; Pnina Hertz, PhD; Isaiah D. Wexler, MD, PhD.

(BPED-D-19-01163R2)

 

Attachment Styles and Changes among Women Members of Overeaters Anonymous Who Have Recovered from Binge-Eating Disorder

In Overeaters Anonymous (OA), the 12-step self-help program for compulsive overeaters, binge eating is regarded as a physical, spiritual, and emotional disorder. Consequently, the program proposes recovery through the adoption of a lifestyle that leads to physical, spiritual, and emotional well-being. A qualitative phenomenological study that focused on the emotional recovery of OA members was conducted. Personal narratives were obtained through semistructured in-depth interviews. It was found that the tools used for spiritual and emotional work at OA are essential to recovery. Furthermore, the experience of secure attachment is likely to occur within OA when safe ground is provided and positive attachment figures are accessible. These safe ground and positive attachment figures facilitate a corrective emotional experience that compensates for a childhood recollected in terms of rejection and time spent with a caregiver who lacked the emotional availability required for the creation of a secure attachment. Theoretical, clinical, and future research implications are discussed

 

Fetal alcohol spectrum disorder in israel: increased Prevalence in an at-risk Population

Maternal exposure to alcohol during pregnancy can lead to a wide range of clinical manifestations in their offspring, termed fetal alcohol spectrum disorder (FASD). In Israel, relatively few cases of FASD have been diagnosed and the prevalence has not been systematically evaluated

  

כיצד הכחשות הוריות אודות התפרעות התפתחות משפיעות על מחשבות והחלטות מקצועיות

במאמר זה ארצה להציג התלבטות בנוגע למסירת מידע מקסימלי אודות פרוגנוזה התפתחותית להורי ילד הסובל מעיכוב התפתחותי כוללני או תסמונת ספציפית. בהמשך אתמקד בילדה בה טיפלתי אשר סובלת מתסמונת ספציפית "ויליאמס".

 

"יד ביד" - ליווי מקצועי להורים לילד עם תסמונת דאון בתהליך קבלת הפרוגנוזה ההתפתחותית

ציון נולד עם תסמונת דאון לאחר מהלך הריוני תקין וללא ממצא מחשיד במהלך ההיריון. המפגש עם הבשורה בבית החולים, הכה על כן בהורים כרעם ביום בהיר והותיר אותם פגועים. פגיעות האם נגלתה לעיני בשיחה כנה, ארוכה ומעמיקה. נראה ואף הסתבר כי ביום שיחנו הראשונה הזדמן לה לשחזר לראשונה את הרגשות הכואבים הכרוכים בלידת תינוק פגוע, אותם נצרה עד למועד פגישתנו ללא מעורבות או ליווי מצד גורם מקצועי.

 

מה אוכל את אכלניות-היתר הכפייתיות ?

במחקר שערכתי בקרב אכלני יתר כפייתיים, העמדה הייחודית שלי כחוקרת פעילה בתוך שדה מחקרי המוכר לי, אפשר מגע עם השטח ויצירת קשרי חברות משמעותיים עם משתתפי המחקר. אינטראקציה מתמשכת מאפשרת יצירת קשרים דיפרנציאלים; העדפת חברות עם דמות מסוימת על פני דמות אחרת ובניית יחסים ברמות עומק שונות, בהתאם לטיב ה"כימיה" בין החוקר לנחקר. יחס מיוחד נוצר ביני לבין ראומה, אישה ואם בשנות הארבעים לחייה, נשואה ועובדת בעבודה קבועה.

 

מפגשי מוסיקה ומשחק

במאמר זה בחרתי להתייחס ליכולות מוסיקליות ומשחק של גילאי 7-5 שנים. בטווח זה חל המעבר ממסגרת גנית פעילה וגמישה למסגרת בית-ספרית המציבה דרישות וגבולות ברורים יותר.

 

קצת אחרת - איתור לקות למידה וקשיי קשב וריכוז בגיל הרך

ילדים הסובלים מליקויי למידה מהווים 0-14 אחוזים מכלל האוכלוסייה. השונות האחוזית תלויה במחקר הספציפי. מדובר בילדים עם יכולת אינטליגנציה תקינה, הסובלים מקושי בתחום הלמידה הפורמלית. יתכנו קשיים בתחום התפיסה החזותית, התפיסה השמיעתית, קושי בתכלול בין ערוצים שונים של עיבוד מידע ופגיעה באוטומטיזציה של תהליכי למידה, כגון ספירה וזכירה של רצפים. מכאן, שיתכנו פרופילים שונים של הלקות, בהתאם לתחומים הספציפיים הפגועים ובהתאם לרמת הפגיעה.

 

אבחוני קשב ולמידה ממוחשבים

דרכי אל ה BRC

פנינה הרץ (יורבצקי), נ+4 נולדה בארה"ב בשנת 62 ומתגוררת בארץ מילדות. מרבית השכלתה היסודית והתיכונית נרכשה בבאר-שבע. בשרות לאומי עסקה בתחום החינוך, החינוך המיוחד והרווחה. לימודיה האקדמיים,החל משנת 80, הינם מגוונים ביותר והובילו לעיסוק עכשווי(החל מ-94) בתחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית. זאת, לאחר השכלה וניסיון בתחום טיפול במוסיקה בקרב ילדים עם בעיות בתקשורת בין-אישית (אוטיזם/ PDD) וילדים עם עיכוב התפתחותי וקשיי קשב ולמידה (86-95).

עבודתה כפסיכולוגית חשפה למנעד תחומי עיסוק וגיוון וגופים: היחידה לאשפוז יום ילדים עם מחלות כרוניות בבית חולים "הדסה" הר-הצופים, עירית ירושלים, קופות חולים והמוסד לביטוח לאומי. במסגרת זו האחרונה, פנינה פסקה בועדות רפואיות עבור ילדים נכים (כולל בתחום האוטיזם) . חלק ניכר מן הפניות אליה למרפאה הפרטית כיום הינו בגין הידע שרכשה בתחום אבחנה מבדלת בין לקויות תקשורת ללקויות אחרות והיא מתפנה לקבל מטופלים המפנים מרחבי הארץ.

במקביל לעבודתה כפסיכולוגית בשירות הציבורי והפרטי, היא סיימה עבודת מחקר במסגרת תואר שלישי בנושא החלמה רגשית מאכילת יתר כפייתית (אוניברסיטת בר-אילן), אותו סיימה ביולי 2010. הכלים האבחוניים אליהם פנינה נחשפה ובהם היא עושה שימוש הינם מגוונים ומחייבים התעדכנות מקצועית מתמדת בתחום ליקויי למידה וקשב. היא נעזרת בכלי ה-BRC בקרב מנעד גילאים, כולל אוכלוסיית מבוגרים.

 

שילוב בין שימוש בכלי זה לבין מבחנים דידקטיים ופסיכולוגיים, מאפשר קבלת תמונה מקצועית, מפורטת ונרחבת שהינה אף אקונומית לנבדק ולבני משפחתו ומאפשרת מעקב אחר תוצאות הטיפולים המוצעים במסגרת האבחון הכולל.

 

אבחוני קשב ולמידה ממוחשבים 1המצגת הבאה מסבירה וממחישה את ה-BRC

קשיי האכלה ואכילה

- קשיי האכלה התנהגותיות בגיל הרך

- קשר דיאדי: הנאה מקשרי משחק והאכלה

- אכילה עודפת, אכילה "רגשית" וכפייתית

 

בקיץ האחרון נשלחתי, כחלק מצוות רב מקצועי בבית חולים "הדסה", לבקר במספר מרכזים להפרעות האכלה בארה"ב. מטרת הביקור הייתה ללמוד את הגישות הטיפוליות והעבודה המולטי-דסיפלינרית במקומות מחוץ לישראל. ממפגשים אלו ומקריאת ספרות נלווית לביקורים, עולה שכיחותה של הגישה ההתנהגותית בארה"ב. גישה זו ככל גישה אחרת עשויה לעורר מגוון תגובות.

אני למדתי מנסיעתי ומתקשורת מתמשכת עם קולגות בחו"ל כי ניתן ונכון ליישם עקרונות מכל גישה בהתאם למשפחה ולפרט עימם אנו בקשר טיפולי. גישת ה"ראש הפתוח" נכונה תמיד, שכן כל משפחה זקוקה לגישה ייחודית לה וככול שנהיה open minded - כן תרחב יריעת הטיפים והעזרה שנוכל להגיש לפעוטות ולהורים המתמודדים עם הפרעות האכלה.

כפי שניתן לראות במצגת המצורפת, העקרונות היישומיים פשוטים, אך מחייבים בהירות במסרים המילוליים, עקביות והתאמת החיזוק או התגובה לרמת ההתפתחות של הילד.

קשיי האכלה ואכילה 1טיפול פסיכולוגי התפתחותי עם אוריינטציה התנהגותית

 

הוזמנתי לכנס הבין לאומי החמישי לאנשים עם נכויות להציג ולדון בנושא הפרעות האכלה ואכילה אצל ילדים עם קשיים התפתחותיים. בחרתי במקרה המתאר את השפעת הקשרים המשפחתיים על תחום פשוט ויומיומי, אשר בנסיבות מסוימות עשוי להפוך למורכב ולמאתגר.

המקרה כולל רקע רפואי רלוונטי כמתואר. יחד עם זאת, הדינאמיקה המשפחתית יצרה מארג קשרים והקשרים עם הרקע הרפואי ואישיות ושל הילד בו טיפלתי.

כמטפלים, עלינו להתייחס למארג הכללי המתקבל כתוצאה מאינטראקציה בין גורמים רפואיים, התפתחותיים, רגשיים ומשפחתיים. מבט כולל זה מאפשר התרת דפוסי הורות שאינם מקדמי התפתחות, לטובת דפוסים מיטיבים.

קשיי האכלה ואכילה 2התרה של יחסים דיאדיים פתולוגיים בהקשר של קשר ואכילה ומיסוד קשר טריאדי מאפשר ופותח בעזרת האב

 

  

אימוץ ילדים

בישראל נמסרים לאימוץ כמאה וחמישים ילדים מידי שנה. השירות למען הילד אחראי על תהליך האימוץ. השירות למען הילד הינו הגוף הטיפולי הממלכתי היחיד המוסמך לפעול בכל הקשור באימוץ בישראל, מתוקף חוק אימוץ ילדים, תשמ"א, 1981. השירות פועל במסגרת משרד הרווחה, האגף לשירותים חברתיים ואישיים. תפקיד השירות הינו מציאת בית חלופי וקבוע לילדים שהוריהם הביולוגיים אינם מסוגלים לגדלם, על מנת למצות זכויות כילדים ואת הפוטנציאל הטמון בהם.

כחלק מתהליך האימוץ מופנים הילדים לאבחון רפואי ופסיכולוגי. מטרת האבחון הינה לעמוד על מצבו הקוגניטיבי והרגשי. ההערכה הפסיכולוגית התפתחותית מתבססת על תצפיות, שיחות עם ההורים האומנים ושימוש בכלי הערכה קוגניטיביים פורמאליים.

הבדיקות הרפואיות והאבחונים הפסיכולוגיים מתבצעים במרפאה להערכת ילדים טרום אימוץ במרכז לילדים עם מחלות כרוניות, בבית חולים "הדסה" הר-הצופים. הצוות במרפאה כולל אחות, רופאים (פרופ' ישעיה וקסלר וד"ר אריאל טננבאום) ומומחית לפסיכולוגיה התפתחותית (ד"ר פנינה הרץ).

בנוסף להסתכלות רגשית על הילד המועמד לאימוץ, חשוב לנו לדעת על מצבו הקוגניטיבי על מנת להיערך לתוכניות העשרה, חינוך וחינוך מיוחד, וזאת בהתאם לממצאי האבחון.

אנו למדים על תופעות ספציפיות אופייניות כמו פרופיל קוגניטיבי ייחודי לילדים אשר נחשפו לאלכוהול בעוברות ואף נכתב על כך מאמר בשנת 2001 בשם: Fetal Alcohol Spectrum Disorder in Israel: Prevalence in an at-Risk Population.

עתה אנו לקראת מחקר כללי יותר בנוגע ליכולות תפקודיות ומנטאליות של ילדים המועמדים לאימוץ בישראל כאשר שאלת המחקר הינה: האם היכולות התפקודיות והמנטאליות של ילדים המועמדים לאימוץ בישראל נמוכות בהשוואה לאוכלוסייה הכללית?

החשיבה אודות כיוון מחקרי זה נבעה מהתרשמות קלינית כי כלל הילדים מתפקדים בממוצע ברמה נמוכה מן האוכלוסייה הכללית וסביב הנורמה הנמוך.

השתלמויות וכנסים בינ"ל

השתלמויות וכנסים בין-לאומיים בהם השתתפתי

 

1. Continuing medical and psychological education activity entitled: The baby birth to three: Parenting, Poverty, Preventing and Policy.

Free University, Amsterdam- on behalf of WAIMH, the local organization committee, July 16th to 20th, 2002.

 

2. Professional evening workshop series in CSLD center, IN.

May 5th, 2003 (Phyllis Kupperman, M. A., CCC-SLP)

 

3. Observing, Connecting, Containing: The Tavistock Model of Psychoanalytic work with Parents, Infants and Young Children.

Monday 28 March- Friday 1 April, 2011

 

4. 5th International Conference on Disabilities- Beitissie, Israel.

כנס זה התקיים בבית-איזי שפירא ברעננה והרציתי שם בנושא: "התרה של יחסים דיאדיים פתולוגיים בהקשר של קשר ואכילה ומיסוד קשר טריאדי מאפשר ופותח בעזרת האב". לחצו לתוכנית הכנס

יצירת קשר

אפשר לכתוב: pninahertz@walla.co.ilpninahertz@hadassah.org.il  

 

אפשר להתקשר: 052-3476270 (+ תא קולי להודעות)

02-5845033 (+ תא קולי להודעות) 

 

אפשר לשלוח פקס - 02-5663806

 

ואפשר גם להגיע... רחוב יונתן 4, מושבה גרמנית, ירושלים.

רחוב יונתן 4, מושבה גרמנית, ירושלים

ימי עיון וכנסים

הכלה, האכלה ואכילה - מינקות להתבגרות - 30.11.2016

בתאריך 30-11-16 יתקיים בע"ה יום עיון בארגוני ומטעם מרפאת האכלה בבי"ח "הדסה" הר הצופים.

נעסוק בעדכונים מחקריים וקליניים מינקות ועד התבגרות

הזמנה - הכלה, האכלה ואכילה

טופס הרשמה - הכלה, האכלה ואכילה.

מאמרים

פורום

צרו קשר

מוזמנים ליצור עימי קשר.


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.